Vloerverwarming icm radiatoren

Awakener

  • #1
Ik ga binnenkort verhuizen en in dit huis heb ik vloerverwarming liggen in de woonkamer. Maar hier staan ook radiatoren en een convectorput bij de schuifpui. Als ik op de vloerverwarming verdeler ga kijken zie ik 7 groepen zitten. Volgens mij worden de radiatoren apart aangestuurd via een buitenvoeler als het koud wordt. De oppervlakte van de huiskamer is 80 m2. Ik heb nu van diverse mensen het advies gekregen om de radiatoren te verwijderen omdat de vloerverwarming voldoende warmte afgeeft. Kan iemand mij hier duidelijkheid over geven? Het huis is 10 jaar geleden gebouwd en heeft vloerisolatie.
 

Awakener

  • #2
Bij deze nog een foto:

 

Ceeshobby

  • #3
Wat belangrijk is, hoe liggen de slangen in de vloer.
Is het als hoofd of bijverwarming aangelegd.
Straks haal je de radiatoren weg, komt de kamer niet meer op themperatuur, dan heb je een groter probleem.

Succes
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
De ruimte wordt nu verwarmd door 3 verschillende warmtebronnen: vloerverwarming, radiatoren en convector.
Dat maakt het lastiger om alles goed te regelen.
Zeven groepen bij 80 M2 zou voldoende moeten zijn om als enige verwarmingsbron te dienen (maar een 100% advies kan je pas geven als je weet welke en hoe de buizen in de vloer zijn gelegd)
Wanneer u de radiatoren en convector zou willen laten staan, adviseer ik om op die toestellen thermostaten te plaatsen, die u lager afstelt dan de temperatuur die u met de kamerthermostaat instelt.
De ruimte wordt dan in eerste instantie snel opgewarmd door de radiatoren + vloerverwarming, en daarna zullen de radiatoren sluiten en kan de vloerverwarming verder de ruimte op de gewenste temperatuur komen.

U kunt,voordat u de radiatoren verwijdert, e.e.a. al simuleren door de radiatoren en convector dicht te zetten en alleen met de vloerverwarming te verwarmen.
Ik zou regeling met een buitenvoeler z.s.m. verwijderen.

U zult er ook aan moeten wennen, dat vloerverwarming de ruimte langzamer opwarmt dan radiatoren en dat u geen of weinig nachtverlaging zou moeten toepassen.
 

Awakener

  • #5
Zojuist even een loodgieter gesproken en die zei dat de 7 groepen in principe genoeg zijn om als hoofdverwarming te dienen. Ik moet nu de de huiskamer op gaan stoken tot 22 a 23 graden om te kijken of dat gaat lukken. Ze gaven echter wel het advies om de convectorput te laten zitten omdat als je deze dichtgooit je hier geen buizen hebt lopen en je anders een groot koud front krijgt.

Snap alleen niet zo goed dat een huis van 10 jaar oud vloerverwarming heeft en ze daarom alsnog radiatoren hebben geplaatst.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Awakener schreef:
Snap alleen niet zo goed dat een huis van 10 jaar oud vloerverwarming heeft en ze daarom alsnog radiatoren hebben geplaatst.
M.i. omdat men geen vertrouwen heeft gehad in situatie, dat het alleen met de vloerverwarming wel warm genoeg gestookt zou kunnen worden.
Komen we nu nog wel tegen....
Bij de huidige nieuwbouwwoningen is dat wantrouwen trouwens wel weer terecht. De bij de bouw gemonteerde vloerverwarmingen voldoen dan wel op papier, maar in de praktijk komt men vaak te kort.
 

Bernhard

  • #7
De installatie met vloerverwarming,radiatoren en een convector is een aanrader. Degene dit heeft bedacht is een top techniker.
De VV gebruiken als basisverwarming.
De radiatoren en convector gebruiken als naverwarming.
Een basisverwarming verwarmt de ruimte tot ca. 18 grd, ook geschikt voor de nachtverlaging.
Met de naverwarming kan bij een toename van de interne en of de externe warmtebelasting de naverwarming worden uitgeschakeld.
bernhard
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #8
@Bernhard: ik ben het vaak met je eens, maar dit maal niet.
Met de komst van meer lage temperatuursystemen, zal men veel meer doen met vloer- en plafondverwarming.
Lage temepratuur radiatoren worden veel te lomp (en daar wil men vaak juist graag kwijt)
 

Bernhard

  • #9
Bij deze installatie met een basisverwarming en een naverwarming wordt niet met een hoge watertemperatuur gewerkt.
Een beetje meer verdiepen in het systeem.
Deze methode wordt al vele jaren toegepast.
bernhard
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #10
Bernhard schreef:
Deze methode wordt al vele jaren toegepast.
bernhard
@Bernhard: weet ik, maar adviseer nooit om naast vloerverwarming ook radiatoren in te zetten, omdat dan vaak regelproblemen ontstaan
Vloerverwarming komt bij velen dan nooit goed op temperatuur omdat de kamerthermostaat de ketel uitschakelt als de ingestelde temperatuur bereikt is.
 

Awakener

  • #11
De radiatoren worden alleen aangezet als de buitenvoeler het te koud vindt worden. De radiatoren zijn dus apart geschakeld tov mijn vloerverwarming. Maar ga dit weekend testen of ik het 23 graden kan krijgen in huis en zo ja dan haal ik ze weg.
 

Bernhard

  • #12
Geen goed idee. bernhard
 

Bernhard

  • #13
@degooyer, dat kan juist wel.
Basisverwarming is de VV.
Radiatoren is de naverwarming.
Het beste systeem.
Met zo'n systeem bespaar je extra energie.
Zo'n systeem is met het efficienter gebruik van energie een must.
Bij nieuwe huizen zal de naverwarming worden uitgevoerd met een uitgebreid ventilatiesysteem. Dat is met luchtverwarming en koeling. bernhard
 

Awakener

  • #14
Maar wat voor thermostaat (Honeywell, Tado) kan ik hier dan aan hangen zodat ik bijvoorbeeld elke slaapkamer apart kan regelen? Want ik vind het geen goed idee om dit te laten regelen via de buitentemperatuurvoeler.
 

Bernhard

  • #15
Met de zoneventielen op elke radiator kan je dat regelen.
Geen buitenregeling.
Het thermoventiel voor de VV op een lage stand zetten.
Dat zou bv op 25grd moeten staan, even uitzoeken op welke stand.
Aan -uitregeling voor de ketel.
Extra aanlegthermostaat op de leiding of indien mogelijk een minium watertemperauur van bv 25 grd instellen.
Met deze toepassing wordt de vloer op een constante temperatuur gehouden. De radiatoren geven dan nog een klein zetje om de gewenste ruimte temperatuur te halen.
Gedurende de nachtverlaging worden dan de radiatoren uitgeschakeld.
bernhard
 

Awakener

  • #16
Gister even met de verkoper van mijn huis gesproken en die gaf aan dat de vloerverwarming geplaatst is als hoofdverwarming. Dat is dan best vreemd de oppervlakte is zo'n 90 m2 en dat zou dus betekenen dat ik 9 groepen nodig zou moeten hebben ipv van de 7 die ik nu heb. Is er hier een verklaring voor?
 

Bernhard

  • #17
De aanduiding hoofdverwarming is gelanceerd om aan te duiden dat de capaciteit van de vloer voldoende is om een ruimte te verwarmen. Als de capaciteit van de vloerverwarming onvoldoende is een bijverwarming nodig.
De warmtecapaciteit van een VV is niet afhankelijk van de hoeveelheid slangen in de vloer.
De capaciteit van een VV is afhankelijk van:
- vloeroppervlak in m2
- warmteafgiftegetal van bv tegelvloer= 11,6watt/h.m2
- temperatuur aan de bovenkant van de vloer
- de ruimtetemperatuur.
Voorbeeld:
- 90m2
- ruimtemp. 20grd
- maximale vloertemp aan bovenzijde 28grd
- U=11,6watt/h.m2
watt/h=90m2x(28-20)x11,6watt/h.m2=8350watt/h
In de berekening wordt niet gekeken naar het aantal slangen in de vloer. De hoeveelheid slangen in de vloer zijn wel van invloed op de benodigde temperatuur van het CV-water.
De enige die weet waarom er 7 groepen in de vloer liggen is degene die de VV heeft aangelegd. Ik begrijp niet waarom je dat wil weten. Wat kan je er mee? bernhard
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #18
Een vloerverwarming aanleggen als bijverwarming is m.i. onzin en doen wij nooit.
Door de groeiende vraag naar lage temperatuur verwarming is het verder uit elkaar leggen van de buizen in de vloer sowieso niet zinvol.
Het kost aanzienlijk meer tijd voordat de vloer gelijkmatig is opgewarmd, dus kost het meer energie!!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu