VVW deels electrisch deels CV?

Leonard10

  • #1
Wij gaan onze woonkamer flink uitbreiden. Het oude gedeelte heeft een goede houten vloer op houten balken. Voor het nieuwe gedeelte wordt een betonnen PS isolatievloer aangelegd.
Nu wil ik zowel op de houten vloer als op de betonnen vloervloerverwarming en die op de houten vloer liefst zo dun mogelijk.
Het liefst zou ik overal een vloerverwarming willen hebben met warm water slangen aan de CV maar nu overweeg ik omwille van de hoogte om op de houten vloer een electrische vloerverwarming aan te leggen.
Dan wordt de VVW dus deels electrisch en deels CV. Is dat problematisch of gaat dat prima samen? Zijn er misschien goede alternatieven?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Ik zou droogbouw vloerverwarming toe te passen. Liefst in het gehele huis, dan is de opwarming en verdeling van temperatuur gelijk.
Elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming in een woonkamer zou ik nooit doen ivm de hoge verbruikskosten.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Een dergelijke combinatie kan wel, maar m.i. is de voorwaarde dat u dan ook zonnepanelen op het dak hebt liggen.
Anders raad ik aan om overal een droogbouwsysteem te installeren.(ook aan te sluiten op uw cv)
Wanneer u dat met een houten vloer van minimaal 15 mm dikte gaat bedekken kan de opbouwhoogte beperkt blijven tot 15 mm.
Gaat u dunnere materialen, zoals laminaat toepassen, dan wordt de opbouwhoogte 20 mm.
Ik raad geen gemixt systeem aan: droogbouw + bijvoorbeeld infrezen of monteren op draadstaalmatten.
De reactiesnelheid van de diverse systemen is zeer verschillend, dus zal nadien problemen kunnen opleveren (maar ook daarvoor zijn wel weer oplossingen)

Gaat u laminaat toepassen, dan adviseer ik laminaatverwarming. Dat is een 0,2 mm dunne folieverwarming en werkt ook perfect.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Ik weet niet om hoeveel vierkante meter elektrische vloerverwarming het het hier gaat, maar de investering voor de zonnepanelen zal fors zijn, als je er al voldoende kwijt kunt. Ook heb je alsnog een probleem zodra de salderingsregeling wordt afgeschaft. Op de momenten dat je de verwarming nodig hebt, is de opbrengst van de zonnepanelen immers beperkt of zelfs afwezig.Dat moment komt, hoe dan ook.

Beter kun je dus een vloerverwarming op cv aanleggen. Op een later moment kun je dan eenvoudig ombouwen naar een installatie met een warmtepomp. E.v.t. in combinatie met zonnepanelen.

Zo krijg je het meeste rendement uit je investering en is het ook nog toekomst vast.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Adviseer eens "out of the box"....op bovenstaande manier en vooroordelen (@Mn22) komen we dus nooit "van het gas af".
 

Leonard10

  • #6
Bedankt voor de reacties. Het gaat om 35m2 op houten ondervloer en 35m2 op betonnen ondervloer. Ik ga me eerst maar eens verdiepen in de droogbouwsystemen. We hebben het dan toch over die platen met aluminium warmtespreidingsprofielen?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
@Degooyer, de opbrengst van zonnepanelen loopt sterk terug in de winter en 's avonds wanneer het donker is heb je geen opbrengst. Zodra de salderingsregeling wordt opgeheven heb je dus een probleem. Dit nog los van het erg grote aantal panelen dat je moet installeren.

Heeft niets met out of the box denken te maken. Per saldo heb je met een warmtepomp meer warmteopbrengst voor elke kilowatt die je erin stopt ten opzichte van een weerstandsdraad.

Warmtepompen e.d. zijn de toekomst, weerstand draad niet.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Alles kost geld, maar als je toch nu moet investeren: Doe het slim, en zorg dat de gasaansluiting de deur uit kan. De prijs per m3 zal alleen nog maar stijgen, net als de ODE.

Out of the box denken: Hang dan een paar infrarood panelen op. Dan heb je gerichte warmte bij de zithoek en bij de eettafel.

Een warmtepomp (hybride) gaat voor de komende jaren de oplossing zijn in de renovatie. En in nieuwbouw is de keus individuele warmtepomp of een warmtenet. Maar dat laatste wil je ook niet als gebruiker...
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #9
@Mn22: je hebt ten dele gelijk: want zo denk ik ook wel....
Maar de kilowatts die je gebruikt als brandstof voor de warmtepomp moeten toch ook ergens vandaan komen....
Het is niet OF het een OF het ander, maar meer het een EN het ander.
Ik ben al ruim 10 jaar bezig met warmtepompen, maar heb ook 16 zonnepanelen op het dak liggen en vloerverwarming met zoneregeling in huis. En ook nog infrarood panelen op zolder.
Dus ik kakel niet na, maar adviseer uit eigen ervaring...
Dus adviseer ik in dit geval droogbouw vvw
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #10
Dat is het nu precies. Met een warmtepomp heb je veel minder kwh's nodig om de ruimte warm te krijgen dan met een elektrische weerstandsdraad. Een aanzienlijk deel van de energie onttrek je immers aan de buitenlucht of bijvoorbeeld de bodem.

In combinatie met zonnepanelen is een warmtepomp een van de opties die wel toekomst zal hebben. Een elektrische weerstandsdraad simpelweg niet, omdat het energieverbruik daarvan ten opzichte van alternatieven te hoog is.

Op dit moment is de trend dat er steeds meer energie decentraal opgewekt wordt, bijvoorbeeld door zonnepanelen. Het is natuurlijk niet ondenkbaar dat we nog een keer een tegengestelde beweging gaan zien als er nog andere duurzame energiebronnen worden ontwikkeld die zich niet lenen voor decentrale opwekking.

Zou maar zo kunnen zijn dat dit dan weer voordeliger zal uitpakken, want laten we wel wezen, een zonnepaneel bijvoorbeeld is op dit moment maar beperkt rendabel. Enkel voor zover je de opgewekte elektriciteit zelf kunt verbruiken heb je er wat aan. En dat komt dan met name door de salderingsregeling en het feit dat de reguliere elektriciteit is belast met energiebelasting.

Als je de kale kostprijs tegen elkaar afzet van een kWh conventionele elektriciteit ten opzichte van een kWh opgewekt met een zonnepaneel op het dak van je woning, dan verliest het zonnepaneel.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #11
Interessante discussie. @Mn22 bedankt voor je zinvolle bijdrage!!
Echter, we moeten nu beslissingen nemen, dus in het licht van de huidige middelen en wetenschap moeten nu adviezen gegeven worden.

Je moet er daarbij nu vanuit gaan dat:
* de eigenaren van zonnepanelen ook allemaal een warmtepomp in huis hebben.
* de eigenaren van een warmtepomp ook zonnepanelen op het dak hebben.
* er nog velen zijn die nog geen warmtepomp of zonnepanelen hebben, maar wel willen inspelen op toekomstige trends.

Een eenduidig advies is m.i. dus lastig.
(en dat kom ik nog wel eens tegen: installateurs, die zonder alle goede, gefundeerde achtergrondkennis maar wat roepen.....en de consument overbodig dure zaken "aan smeren")

Warmtepomp: helemaal mee eens. Rendement zal in de toekomst alleen nog maar verbeteren. Warmtepomp produceert echter geen elektriciteit, maar warmte (met als "afvalproduct": koude)

Ik constateer momenteel een toename in de vraag naar elektrische verwarming: vloerverwarming, infrarood panelen etc.
Deze vraag komt hoofdzakelijk van degenen, die al geïnvesteerd hebben in zonnepanelen.
M.i. nog steeds zinvoller om de opgewekte elektriciteit te gebruiken dan terug te leveren richting net.

Het direct gebruiken van de door de zonnepanelen opgewekte elektriciteit voor elektrische verwarmingsdoeleinden is m.i. momenteel ook zinvoller, dan die elektriciteit omzetten in warm water (wat je wel weer een mogelijkheid biedt voor opslag)
Vergeet in deze ook de elektrische auto niet.....

Om de elektriciteit vanuit de zonnepanelen naar warm water om te zetten verlaagt m.i. het rendement.
Omgekeerd is een warmtepomp ook geen transformator: je stopt er 1KWh in en krijgt er geen 5 KWh aan elektriciteit voor terug.

Om nu beslissingen te nemen is dus lastig zonder dat je het hele plaatje van de gebruiker in beeld hebt. Wat wil men eigenlijk?
 

Marcn88

  • #12
Goede discussie
voor de toekomst zullen we zeker overmoeten naar andere manieren van warmte opwekken de markt ontwikkelt hierin dan ook razend snel maar het probleem zit m met name in de oudere woningen die verduurzaamd moeten worden met isoleren valt een groot deel te behalen maar tot op een bepaald punt, dan kun je beter een nieuwe woning bouwen en de oude slopen met. name bij deze woningen zul je naar meerdere opwekkingssystemen en eventueel verschillende afgifte systemen moeten kijken met name wat voor warmte heb ik waar nodig denk bijv. in een korte verblijfsruimte een ir paneel met ltv zoals vloer/wand/plafond verwrming om de zaak daar op een basistemp te houden de opwekking daarentegen zullen uit meerdere systemen gaan bestaan zoals zonneboiler zonnepanelen warmtepomp wtw. bij warmtepompen kunnen op een groot buffer meerdere systemen aangesloten worden die warmte kunnen leveren je zult alleen wel de ruimte er voor moeten maken /hebben en je gehele afgifte systeem moeten aanpassen de gewone radiatoren gaan iig niet meer voldoen hier thuis draait ook zon dergelijk systeem met l/w wp zonnepanelen en zonnecollector en zelfbouw hout cv op een 1000 ltr buffer met een cv ketel als eventuele backup ben van 1800m3 op jaar basis naar 100m3 gegaan
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Ik zou een watergevuld systeem gebruiken.

De energiebehoefte van de ruimte veranderd niet.
Dus je zal de energie op een of andere manier moeten opwekken.

Met een laag temperatuur watersysteem kan je deze achteraf van elke gewenste energiebron voorzien.
Waarbij nu de warmtepomp energetisch de beste keuze is.

Directe electrische verwarming is 100% efficiënt, warmtepomp tot 500%.

Elektra moet ergens worden opgewekt, lokaal gaat niet, capaciteit en behoefte lopen uit de pas en lokale opslag is nu nog te duur en inefficiënt.

Binnen 10 jaar zal het beter worden, maar we moeten ook allemaal elektrisch gaan rijden en dat moet ook opgewekt gaan worden.Het is nu kunst om een systeem te installeren dat flexibel is om elke warmtebron te accepteren.
We hebben nog geen idee wat we in de toekomst gaan krijgen.Mogelijk gaan we Thorium kernsplitsing gebruiken ipv uranium, kunnen de CO2 centrales allemaal dicht.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #14
@Mn22: Ben het meer dan 100% met je eens!! (eng hé..)
Zeker m.b.t. de oudere woningen die "verduurzaamd" moeten gaan worden (duurzaam: net zo'n te pas en te onpas gebruikt woord als "slim": zet het voor je product en het verkoopt.... Daar prik je toch doorheen!!)

Ik ben naast vloerverwarming ook actief op gebied van wand- en zeker plafondverwarming (op water)
Kijk om je heen: een groot deel van de vloer wordt bedekt, maar het plafond is altijd nagnoeg leeg. Dus een veel groter oppervlak waarmee je kunt verwarmen + koelen.
Stralingswarmte heeft de toekomst: je zegt het zelf ook al m.b.t. radiatoren.
Die zouden bij lage temperatuursystemen (ook de toekomst!) veel groter en lomper moeten gaan worden, dus zit je al sneller op vloer-, wand- en plafondverwarmingsystemen.

Probleem is dat de opleidingen op dit gebied ver achter blijven bij de huidige beschikbare mogelijkheden.
Dus krijg je nog wel even te maken met lieden die liever stil blijven staan dan iets verder vooruit te denken....en daarom loopt Nederland dus momenteel achter bij de landen om ons heen. De politiek wil en moet wel sneller, maar dan meot er echt meer gebeuren!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #15
Idd een goede discussie, echter de opdrachtgever zal voor de investeringen vooral naar de korte termijn kijken. Oftewel: het mag allemaal niet teveel kosten. Radiatorfolie is dan nog de beste (lees voordeligste) investering...

Probleem is dat je in de bestaande bouw zowel de warmtebron, het transportsysteem als het bijbehorende afgifte systeem moet wijzigen. Dan ben je al bijna op slopershoogte.

Als je vloerverwarming in wilt gaan frezen, zit je tevens met je elektriciteitsnet in de woning (maar dat kan ook meestal wel een upgrade gebruiken).

Dan blijft er al weinig over. En veel mensen beseffen niet dat ze toch ooit een keer de boel aan moeten gaan passen. Zonnepanelen en een hybride/elektrische auto zijn zichtbare verbeteringen tbv het milieu, de rest is niet sexy genoeg.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu