Vloerverwarming - verschil in graden door inregelen?

Bertkivits

  • #1
We hebben sinds maart een nieuw huis en daar is een vloerverwarming geplaatst als hoofdverwarming.

Nu hebben we op diverse plaatsen in de woonkamer verschillende vloertemperaturen en in de onze hal hebben we zelfs een verschil van 4 graden op zit hoogte. Volgens onze installateur is dit normaal en is het ook normaal dat in de verkeersruimte de temperatuur 15 graden is. De regeling van de hal zit op de thermostaat in de woonkamer en die staat constant op 21 graden.
De vraag is of het klopt wat de installateur zegt en moeten we accepteren dat het verschil van een deur van woonkamer naar de hal opendoen 4 graden kan schelen.
zelf denken wij dat een en ander niet goed is ingeregeld.
wie kan ons met dit probleem helpen.
 

Freekcv

  • #2
Dit word idd vaker toegepast. Verblijfs ruimtes op 20 of 21 graden, en onbenoemde ruimtes 15 graden.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #3
Dat kan wel kloppen dat dat vaker gedaan word aleen is dit zo lomp als het maar zijn kan natuurlijk.

De hal is een koude plek en dient voldoende verwarmt te worden en het is geen onbenoemde ruimte welke op 15 graden gehouden moet worden.

Als ze dat wel doen krijg je dus zoals nu koude klachten. Weet niet hoe de groepen geregeld zijn maar ik zou zeggen laat de gang altijd meedraaien. En de gang op 15 graden houden is trek creëren.

Hoofdverwarming dient ook in de hal op temperatuur te komen en niet slecht op 15 graden. Trap er niet in en laat hem het juist oplossen.

John
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Men rekent op de tekentafel nog steeds met theoretische temperatuurwaarden per ruimte en legt de buizen in de vloer nog steeds veel te ver uit elkaar.

In ruimten, die volgens "de normen" (theorie dus) niet zo warm zouden hoeven te worden, worden de buizen dusdanig gelegd, dat die ruimten nooit goed op een gewenste temperatuur kunnen komen. De door de bewoner gewenste temperatuur, kan wel eens anders kan liggen, dan in de berekeningen. (en dat is overigens meestal zo: ook voor boven houdt men slaapkamerwaarden aan, terwijl zo'n ruimte steeds meer als werkruimte wordt gebruikt, dus niet goed verwarmd wordt) Verkeerde bezuinigingen bij de bouw!

Resultaat is dus, dat over het algemeen de buizen in de vloer te ver uit elkaar liggen.
Gevolg is, dat het erg lang kan duren voordat een bepaalde ruimte op temperatuur komt.
Het gevolg daarvan is: een hogere energierekening, dan wanneer de buizen in de vloer op een kleinere afstand gelegd zouden zijn.
Het minder verwarmingsbuizen in de vloer verwerken is m.i. en verkeerde bezuiniging bij de huidige bouw.
Men houdt bijvoorbeeld ook totaal geen rekening met het feit, dat niet overal tegels worden gebruikt, maar men ook vaak met laminaat of houten vloerbedekkingen werkt, die totaal anders reageren.

Die verwarmingsbuizen kosten het minst van de hele installatie. Dus wanneer men de buizen op 10 cm afstand gelegd zou hebben i.p.v. 15 of zelfs nog meer cm, zou er veel verfijnder verwarmd kunnen worden. Je bepaalt dan per ruimte welke temperatuur je uiteindelijk wenst.
De bewoner bepaalt (en dus niet de tekentafel) tot op welke temperatuur men een ruimte wenst te verwarmen.

Het wordt allemaal nog veel erger, als men ook nog eens zo'n "gezellige" hout- of gaskachel gaat gebruiken. Je zit dan boven gegarandeerd in de kou!

Je kunt die situatie, nu eenmaal de vloerverwarming is aangelegd, niet meer veranderen, hooguit wat verbeteren door zoneregeling toe te passen.

Ik begrijp nog steeds niet waarom er heden ten dage zo gebouwd wordt. Deze manier van vloerverwarming aanleggen strookt m.i. totaal niet met de algemene wens om minder energie te gaan gebruiken en op lage temperaturen te gaan verwarmen.

De bouwer zal zich altijd achter de normen verschuilen, maar die blijken in de praktijk dus heel anders uit te werken. Niet iedereen is gelijk en heeft dezelfde warmtebehoeften.

De één vindt 18 graden al goed, terwijl een ander het met 22 -23 graden nog niet behaaglijk vindt.
Is berekend, dat een woonkamer op 20-21 graden verwarmd wordt, dan krijg je die dus nooit veel warmer (of je blijft je arm stoken)

Daarnaast is het natuurlijk super stom, dat nog steeds met één thermostaat de temperatuur in het hele huis geregeld wordt. Alweer zo'n verkeerde en onlogische bezuiniging!

Zoneregeling kan dus mogelijk een verbetering opleveren.
Dan moet je dus goed weten welke groepen er in welke ruimte liggen.
En dan moet je wel weer tegen een installateur op lopen, die weet waar hij mee bezig is.
Anders span je het paard weer achter de wagen en blijf je investeren in een systeem wat nooit goed zal functioneren (en loopt je energierekening nog hoger op)

Om die redenen vind ik ook nog steeds idioot, dat installateurs van vloerverwarming hoofd- en bijverwarming aanleggen. Dat slaat nergens op, want bijverwarming (dus waarbij de buizen m.i. te ver uit elkaar in de vloer liggen) zal de energierekening per saldo alleen maar hoger worden.
 

Marcn88

  • #5
Helemaal eens met degooyer. en dan willen ze over een paar jaar gasloos maar nog wel op deze manier verwarmingssystemen aanleggen :roll: :roll:
 

Bernhard

  • #6
De oppervlakte van de vloer in de hal is mogelijk te klein om de ruimte op de juiste temperatuur te krijgen.
Hal 4m2 dan is de warmteafgifte van de vloer 4x90w/h.=360w/h.
Als het warmteverlies van de hal veel groter is dan zal de gewenste ruimte temperatuur niet worden gehaald.
Mogelijk dat met inregelen nog enige verbetering bereikt wordt.
De betekenis van hoofdverwarming is dat er geen radiatoren of andere verwarming wordt gebruikt.
Een vloerverwarming moet voldoende capaciteit hebben om de ruimte te kunnen verwarmen. De basis voor een juiste toepassing van een vloerverwarming begint bij het berekenen van het warmteverlies. Het warmteverlies van de ruimte moet gelijk of kleiner zijn dan het aantal m2x90watt/h.
De capaciteit van een VV is begrenst door de maximale temperatuur (+28°) aan de bovenzijde van de vloer en de m2 van de vloer.
Het advies om de slangen zo dicht mogelijk naast elkaar te leggen heeft dus geen invloed op de capaciteit van de VV.
Het leggen van de slangen hoh=10cm of minder heeft het voordeel dat met een lager watertemperatuur de vloer verwarmt kan worden. Met een iets lager watertemperatuur zal het installatie rendement iets hoger worden. bernhard
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Begin maar eens met het inregelen van de vloerslangen.

Zitten er flowmeters op de verdeler?
En hoeveel groepen zijn er, en hoe groot is het vloeroppervlak?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu