Schakeling keuken, stopcontacten, spotjes, schakelaars

Vincentm

  • #1
Goedenavond,

Ik ben bezig met een verbouwing in huis, de keuken en ben nu aangekomen bij de elektrische schakeling. Ik ben nieuw, en wil zelf elektrische schakelingen leren.

Ik heb boven het aanrechtblad 4 lasdozen, ik noem dit voor het gemak L1, L2, L3 en L4. L1 gaat een lamp (aan/uit) bedienen. L2 wordt een wand contactdoos, L3 wordt ook een wcd. L4 gaat de spotjes (aan/uit) bedienen.

Alle lampen zijn van Philips HUE, dus vandaar dat ik alleen aan/uit schakelaars wil. (dit vind ik nodig omdat de lampen soms niet reageren, en stroom onderbreken / aanzetten werkt dan wel weer, uit ervaring).

Dan heb ik boven, net onder het plafond 2 lasdozen, P1 en P2. P1 wordt een wcd, deze is bedoeld voor de afzuigkap. P2 wordt een wcd voor de spotjes.

Dan de stroom voorziening:
Blauw, zwart komt binnen in L1. Het komt vanuit een andere lamp vandaan (hoe het daar komt, geen idee). Maar als ik blauw en zwart aansluit op de schakelaar, werkt het. In de lamp waar de draden van L1 vandaan komen, zit ook groen/geel en bruin. Geen idee waar die vandaan komen. Maar ik dacht, ik trek mooi alle vier de draden naar L1...

Blauw, bruin en groen/geel komt binnen in P1.

L1, L2 en L3 wil ik aansluiten op de kabels van L1.

L4, P1 en P2 wil ik aansluiten op de kabels van P1.


Wat ik denk dat ik moet doen:
Schakeling 1:
Blauw, bruin en groen/geel aansluiten op P1.
Dan vanuit P1 blauw, groen/geel naar P2. En dan zwart van P2 naar L4. En bruin van P1 naar L4.

Dat zorgt er voor dat ik L4, P1 en P2 werkend heb. Hoop ik.

Schakeling 2:
Dan sluit ik zwart en bruin aan op L1. Groen/geel en blauw zet ik rechtstreeks op L2 en vanuit L1 zet ik bruin door naar L2. Dan zet ik vanuit L2 de kleuren groen/geel, blauw en bruin door naar L3.

Klopt dit?

Alvast bedankt!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Misschien is het handig voor ons, maar ook voor je eigen begrip als je e.e.a. even tekent en hier plaatst.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu