LED lamp dimmen

Jce200

  • #1
Ik wil een LED lamp dimmen, maar kom er niet helemaal uit met het installatieschema (zie bijlage)

Ik heb nu een gewone schakelaar (onderste situatie) en ik wil naar de situatie daarboven. Als ik het goed begrijp moet ik een extra draad trekken om te kunnen dimmen?

Ik zie ook dat ik eventueel gebruik kan maken van een Casambi
control unit: https://casambi.com/ecosystem/cbu-asd/ Zijn er nog andere alternatieven om te dimmen zonder extra draden te moeten trekken?

 

Roadrunner84

  • #2
Ik denk dat je met een pulssrukker kan werken, waarschijnlijk is ingedrukt houden dan dimmen. Je zou dit kunnen controleren door het gedrag te testen van kortstondig de schakelaar te activeren.
Je kan schijnbaar ook een DALI sturing gebruiken, dan heb je op zijn minst een extra draad nodig, maar ook een stuurunit en DALI voeding.

Oops, niet goed gelezen. Ja, je zult de bruine draad bij je schakelaar inderdaad door moeten trekken tot de lamp, de zwarte moet dan aan de Push aansluiting komen. Als je een centraaldozen systeem hebt dan is de bruine draad al aanwezig in de doos waar deze lamp opgehangen is, dus dan hoef je maar een kort eindje daar vanaf te splitsen, i.p.v. vanuit de schakelaar deze bij te trekken.
 

Jce200

  • #3
Waarom zou ik dan specifiek een pulsdrukker moeten gebruiken en niet een "gewone" LED dimmer?
 

Roadrunner84

  • #4
Omdat de dimmer ingebouwd zit, een pulsdrukker (ofwel schakelaar die alleen contact maakt zolang deze ingedrukt is) gebruik je om de dimmer te besturen.

Je kan ook een 1-10V dimmer gebruiken, ook daarmee stuur je de lamp/dimmer aan. In dat geval zal je twee extra draden i.p.v. één extra draad moeten trekken.
 

Jce200

  • #5
Dank nog voor je reacties.

Bruine draad is inmiddels gevonden. Ik krijg nu alleen van de importeur een vaag verhaal over dat het geen maakcontact pulsdrukker moet zijn, maar ik heb het idee dat dat niet klopt.
Het zou toch gewoon met de deze, 15100 in de lijst moeten lukken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu