Hoe kan ik natte vloerverwamring regelen in de badkamer?

Ripley

  • #1
Ik ga een nieuwe badkamer bouwen en wil daar graag vloerverwarming in hebben. Aanvankelijk was ik van plan om elektrische vloerverwarming te plaatsen om de koude van de vloer te halen, maar ondertussen neig ik naar vloerverwarming aangesloten op de cv-ketel. Die levert minder dure warmte, wat vooral scheelt als ik de vloerverwarming als hoofdverwarming wil gebruiken.

Nu heb ik begrepen dat een typische verdeler van een vloerverwarming thermostatisch geregeld is. De rest van mijn cv-installatie is ruimte-geregeld. Ik begrijp niet hoe dat goed kan samenwerken. Naarmate de ruimteregeling meer vraagt van de ketel, zal die langer en heter gaan stoken, maar die hogere aanvoertemperatuur regelt de vloerverwarming terug tot een constant niveau. De vloerverwarming lijkt mij dan niet meer warmte te leveren dan toen er minder warmte werd gevraagd van de ketel? (Niet door de hogere aanvoertemperatuur, natuurlijk wel door de langere stookperiodes.)
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Ripley schreef:
.......neig ik naar vloerverwarming aangesloten op de cv-ketel. Die levert minder dure warmte, wat vooral scheelt als ik de vloerverwarming als hoofdverwarming wil gebruiken.
Het is m.i. een groot misverstand, dat je elektrische vloerverwarming niet zou kunnen gebruiken als hoofdverwarming. Denk bij een te klein vloeroppervlak ook eens aan wand- of plafondverwarming, waarin je elektrische verwarming kunt verwerken.
Elektrische verwarming is prima te regelen met goede thermostaten, waarbij je de temperatuur van de vloer (of plafond of wand) regelt) Dan hoeft elektrische verwarming echt niet duur(der) te zijn: zeker niet als je ook gebruik maakt van zonnepanelen.

Je bent er overigens niet mee, door voor de vloerverwarming in een badkamer een aparte verdeler toe te passen (m.i. in ieder geval altijd nog beter dan met RTL ventiel)
Wanneer je de gehele verwarming nog steeds regelt met een kamerthermostaat, die de cv-ketel schakelt, zul je het in de badkamer ook niet warm krijgen als beneden geen warmte mer gevraagd wordt. (ook al gebruik je voor de badkamer een eigen verdeler: deze schakelt zelf de cv-ketel niet in of uit: daar is meer voor nodig)

Je kan zoiets wel doen, maar dan met een etageregeling, waarbij je de temperatuurregeling beneden onafhankelijk maakt van die voor boven. (Google maar eens op "etageregeling" voor een eenvoudige en betaalbare oplossing)
 

Ripley

  • #3
Natuurlijk is elektrische verwarming prima te gebruiken als hoofdverwarming, maar het is duur in het gebruik. De warmte die 1 m3 gas levert, is ongeveer gelijk aan de warmte die 10kWh stroom levert. En die laatste kost mij bijna 3x zoveel.

Het probleem dta jij beschrijft met een uitschakelende ruimtethermostaat betreft juist het probleem dat ik hier op tafel breng. Een etageregeling ziet er uit als een bruikbare oplossing, maar ik verwacht dat ik dan gedag moet zeggen tegen mijn modulerende Ecomline.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Men zal aan een paar dingen moeten wennen:

- elektrische verwarming zal het in de (nabije) toekomst gaan winnen van verwarmen met fossiele brandstoffen (zoals gas, olie en steenkool)

-duur: dat is erg betrekkelijk en wordt aangewakkerd door degenen die eigenlijk met moeite afscheid nemen van de huidige methoden.
Het gat in de prijs tussen elektriciteit en gas zal alleen maar groter worden ten gunste van elektriciteit.

- Modulerende thermostaten: ook zo'n fabeltje. Eerder een marketing argument dat m.i. een wezenlijke bijdrage tot het verminderen van energie.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
Een moduline van Nefit op een ecomline voor het hele huis en een aan/uit voor de tweede groep kan je op een juiste manier wel combineren met een etage regeling.

Maar electrische verwarming is op dit moment zeker wel een puntje gelet op de toekomst inderdaad.

Vr Gr en succes ermee
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Modulerende thermostaat kan je niet combineren met een aan/uit thermostaat op dezelfde ketel. Het is of het één of het nader.
Gebruik gewoon aan/uit thermostaten.
 

Ripley

  • #7
Juist omdat ik veranderingen verwacht op de middellange termijn, wil ik de hoofdverwarming op andere manier regelen dan met een standaard cv-radiator. Maar wat de toekomst gaat brengen? Voorlopig is elektrische energie idioot duur door alle heffingen. Voeg daar nog de “boetes
 

Marcn88

  • #8
@degooyer meestal ben ik het volledig met u eens maar wat u nu schrijft dat een modulerende regelaar nooit tezamen kan werken met een aan/uit regeling ben ik niet met u eens
de quinta kan prima aangestuurt worden dmv een a/u en ot regelaar tezamen sterker nog ik heb hier thuis op de a/u de nest v3 aangesloten en op de ot poort de atag one thermostaat beide regelen perfect en tezamen
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #9
Ripley schreef:
.....Voorlopig is elektrische energie idioot duur door alle heffingen. Voeg daar nog de “boetes
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu