Informatie en/of ervaring Watts Vision & vloerverwarming?

KlusJan

  • #1
Hoi,

Wij hebben tijdens een renovatie vloerverwarming laten aanleggen. Op aanraden installateur Watts Vision Smart Home genomen (ipv Evohome.)

Heeft iemand meer informatie over en ervaringen met dit systeem?

Uiteraard niet omdat het zo geweldig gaat maar omdat we problemen hebben. Er is een grote "overshoot", we stellen in 20 graden om zeven uur, dan is het om 7u 18 graden, om 8u als we het huis uitgaan 20 graden en om 9u, als alles allang uit moet zijn, loeit de kachel nog en is het 21,5 graden. De handleidingen lijken mij beperkt en Google levert weinig op.

De installateur krijgt het inregelen niet goed voor elkaar en heeft vandaag een vertegenwoordiger van Watts meegenomen. Die bleek er helaas minder van te weten dan de installateur.

Het is (denk ik) een vrij normaal systeem, verdeler met Wilo-pomp, thermostaat verdeler 40 graden, aantal circuits in de woonkamer/keuken/hal, redelijk op gelijke lengte aangelegd, 3cm beton, geïsoleerde vloer, geïsoleerde gevels en dubbel glas. Ketel is nieuwe Remeha, rest installatie is ook vernieuwd en is enkel radiatoren met thermostaatkraan of Watts thermostaatkraan.

Dank alvast, groet!
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #2
We zullen eens bij het begin beginnen.

1. Hoe is de vloerverwarming aangelegd hoofd of bijverwarming?
2. wat is er gebeurt tijdens de renovatie van de vloerverwarming?
3. Zijn er flowmeters geplaatst?
4. hoe lang geleden is de renovatie uitgevoerd?
5. plaats een foto van de situatie verdeler vloerverwarming.
6. wat is de ingestelde cv water temperatuur?

De verlagingen en verhogingen werken niet bij vloerverwarming zoek maar eens op dit forum hier zijn al 100000 topics over gestart.

Vloerverwarming is temperatuur instellen en niet meer aankomen.
Je zegt dat de temp om 7 uur 18.5 graden is en het is om 9 uur nog met een brandende ketel 21.5 dan gok ik dat de klok ingeprogrameerd staat op de comfort stand bij watts standaard 25 graden.

http://www.watts-klimaatregeling.nl...le-unit-handleiding-montagehandleiding-NL.pdf

In de link hierboven staat alles omschreven PS. gewoon van google af maar deze had u zelf moeten krijgen van uw installateur maar dit even ter zijde.

En laat uw installateur net zo lang terug komen tot het werkt hij heeft u immers dit systeem aanbevolen en dient ook voor de juiste nazorg te zorgen.


John
 

KlusJan

  • #3
Dank voor je bericht, John.

1. De vloerverwarming is onze hoofdverwarming, geen radiatoren meer beneden;
2. Wat er is gebeurd: de vloer is helemaal verwijderd is en opnieuw aangelegd, met isolatie van onderen en vloerverwarming in beton er bovenop;
3. Geen flowmeters geplaatst;
4. 2 maanden geleden was de boel klaar;
5. Ik voeg een foto van de verdeler bij;
6. De aanvoertemperatuur van de CV is ingesteld op 55 graden en de thermostaat op de verdeler staat op 40 graden.

Ik heb gezien dat vloerverwarming een veel voorkomend topic is op klusidee.nl en niet alleen daar. De installateur en Watts hebben verteld dat het prima moet kunnen: lager instellen als we er niet zijn. Daar ga ik voor nu maar even vanuit.

Dank ook voor de link naar de handleiding, ik denk dat dit dezelfde is als die ik heb opgegoogled en ook dezelfde als die ik van de installateur kreeg. Je kunt zien dat deze maar 8 pagina’s bevat (de handleiding van de RF thermostaten is (iets) uitgebreider.)

De comfort-stand is niet meer de standaard 25 graden :-) die hebben we op 19 graden gezet. Overigens kun je in menu Programma Maken de temperatuur voor een periode laten afwijken van de standaard comfort stand, door de aangegeven temperatuur aan te raken. Dit staat niet in handleiding (op pagina 6 zou ik dit verwachten.) Dit heb ik er weer uitgehaald, voorlopig is het al moeilijk genoeg om de standaard temperatuur stabiel te houden.

De installateur is al vaak teruggekomen maar nog zonder succes.

Graag nog even terug: heeft iemand meer informatie over en/of ervaringen met dit Watts Vision en vloerverwarming?

Groet

 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
De installateur en Watts hebben verteld dat het prima moet kunnen: lager instellen als we er niet zijn. Daar ga ik voor nu maar even vanuit.
En daar zit de fout. Vloerverwarming is een traag systeem. Temperatuursverlaging is leuk als je in de winter 3 weken op vakantie gaat. Anders niet...

Bij vloerverwarming moet je namelijk eerst de massa van de cementdekvloer opwarmen, voor dat deze op zijn beurt de ruimte verwarmt. Dit geeft een vertraging. Zolang de thermostaat niet detecteert dat de gewenste temperatuur is bereikt, zal hij de ketel opdracht geven warmte toe te voegen aan het afgiftesysteem. Op dat moment ben jij al onderweg naar je werk...

Als je 's ochtends om 7 uur in een warme ruimte wilt komen, zul je de verwarming op 5 uur (of zelfs eerder) in moeten stellen, en doe je deze om 6 uur weer uit.
 

KlusJan

  • #5
Ook jij dank voor je moeite. Ik wil niet eigenwijs lijken, maar de installateur brengt hier tegenin dat zij een dunne dekvloer hebben opgebracht die met 30-40 minuten warm moet zijn.

Laten we het voorbeeld van 7u aan, 8u uit even achter ons laten. Een weekendprogramma, om 7u aan en de hele dag aan, lukt ook niet. in plaats van 20 graden zien we van alles, van 19 graden tot 21,5 de hele dag door.

Graag hoor ik van mensen die ervaring en/of meer informatie hebben (dan de handleiding) over het Watts Vision system icm vloerverwarming. Dank!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
De schommelingen in temperatuur zijn ook afhankelijk van de isolatie, ventilatie en infiltratie van de gebouwschil. Stel dat het buiten hard waait, en er komt wat meer koude lucht binnen. De binnenlucht koelt af, de thermostaat signaleert en stuur de ketel weer aan.

Dan is na 30-40 minuten de vloer op temperatuur.

En ondertussen is de zon weer gaan schijnen, en via het glas wordt ook de ruimte opgewarmd. Dan kan de temperatuur zomaar een paar graden hoger zijn.

Mijn advies: Zet de temperatuur van de verdeler lager (naar 30 graden max) en laat de thermostaat de hele dag op 20 graden staan. De ketel zal af en toe aanspringen om de temperatuur in het afgiftecircuit op 30 graden te houden.

Onderstaande tekst heb ik elder gevonden. Maar kun je zelf ook vinden:
Reguliere vloerverwarming werkt vaak in combinatie met radiatoren in andere ruimten die met een watertemperatuur van 80 graden werken. De standaard vloerverwarmingsverdeler mengt daarom koud retourwater uit de vloer met heet water dat vanaf de ketel komt om op die lagere temperatuur uit de komen. Dit water met een temperatuur tussen de 25 en 45 graden wordt vervolgens de vloer in gepompt.

Om het optimale rendement uit een HR-gasketel of warmtepomp te halen is het belangrijk dat de watertemperatuur zo laag mogelijk is. De besparing die je kunt behalen met vloerverwarming wordt dus pas gerealiseerd als de ketel op een lage temperatuur gaat stoken.

Het probleem als je overstapt op een lagere aanvoertemperatuur (35-60 graden) is dat er in de vloerverwarmingsverdeler nog steeds koud retourwater bij blijft mengen. Doordat het water dat wordt aangevoerd vanuit de ketel een lagere temperatuur heeft, bevat dezelfde hoeveelheid water nu minder warmte. De vloer zal dus ook minder warm worden dan waar traditioneel mee wordt gerekend.

Dat hoeft geen probleem te zijn, en kan soms zelfs juist voordelig zijn. De vloer blijft langer op een lagere temperatuur warm. Gevoelsmatig is dit veel lekkerder. Als je huis goed geïsoleerd is geeft de vloer nog steeds genoeg warmte af om het warm te houden. Dan kun je nog steeds toe met een standaard verdeler.
 

KlusJan

  • #7
Dank voor het advies. Dit houd ik in gedachten! We hebben de isolatie van ons huis ook aangepakt tijdens de renovatie en de schommelingen in temperatuur genegeerd als de zon plots inviel of er ineens een ijzige koude wind het huis in zijn greep nam.

Graag hoor ik van mensen die ervaring en/of meer informatie hebben (dan de handleiding) over het Watts Vision system icm vloerverwarming. Ter verduidelijking, dit omdat Watts noch installateur er uitkomen, terwijl we volgens hen toch een standaard installatie hebben.

Dank!
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #8
Hoe word de Remeha ketel aangestuurt?

Even nog een vraag daar ik geen stuurkabel vanuit de watts weg zie gaan heb je dit rf geregeld?

John
 

KlusJan

  • #9
De Remeha ketel (grappig, er zit allang geen ketel meer in een cv ketel) wordt radiografisch aangestuurd door het Watts gebeuren.

Ook dit is overigens door de installateur gedaan.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Over en ondershoot is een traagheid probleem.
Op het moment van warmtevraag moet eerst de vloer voldoende opwarmen om afgifte aan de ruimte te geven, op het moment dat de ruimte temperatuur bereikt is gaat de vloer door zijn massatraagheid de ruimte doorverwarmen.
 

KlusJan

  • #11
Dank voor de reactie.

Een radiator-verwarming heeft ook traagheid in opwarmen en afkoelen, stel ik mij zo voor. Zij het een stuk minder dan een lap beton van een paar centimeter dik.

Mij lijkt dat een thermostaat hier dan ook rekening mee moet houden. Ik denk dat een thermostaat daarom eerder moet stoppen met verwarmen om doorschieten te voorkomen. Bij een flink traag systeem moet de thermostaat flink eerder stoppen. Maar het principe lijkt mij hetzelfde en ik denk dat dit een adaptieve regeling heet.

Bedoel jij dat dit bij vloerverwarming niet zo werkt? De installateur geeft aan dat onze, relatief dunne, vloer relatief snel opwarmt.

Deze regeling werkte wel met onze vorige (10 jaar oude) Remeha thermostaat (ander huis.) De vertegenwoordiger van Watts gaf aan dat Watts "dit niet meer in haar thermostaten stopt" omdat "klanten te moeilijk doen." Even googlen liet zien dat het er nog wel in zit, het heet ITCS bij Watts. Dat was een vervelend moment.

Vandaar de vraag: wie heeft meer informatie over Watts Vision Smart Home samen met vloerverwarming. Dank
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Een adaptief regelaar leert zelf en kan zelf over en ondershoot corrigeren.Dat kost echter wel de nodige tijd.

Kan ook dat er een PIDregelaar in zit.
Dan zou je de K,I en D waarden zelf kunnen aanpassen.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #13
Je gaat hier lopen zeuren over allerlei zaken. Er zou niet veel deugen, maar wat me opvalt is dat je ook de aanwijzingen die hier gegeven worden niet opvolgt.
Ik ken Watts goed: het systeem passen wij in combinatie met vloerverwarming tot volle tevredenheid toe. Ook de ondersteuning van Watts is goed. Door je opmerkingen en onwetendheid over hoe het systeem eigenlijk werkt, ga je m.i. een product de zeer onterechte de "schuld" geven.

Dit soort opmerkingen kom ik in deze periode (oktober/november) bijna dagelijks tegen. Er is maar één remedie: GEDULD !!!.

Ik zie alleen 1 ding waar je nog eens naar moet kijken.
De gebruikte Watts motortjes sluiten de thermostatische kranen op de verdeler mogelijk niet 100% af.
Daarom gebruiken wij i.c.m. Robot verdelers andere motortjes, die afgestemd zijn op de toegepaste kranen.


Ook de plaats waar je de thermostaat hebt opgesteld kan bepalend zijn voor de juiste werking.
Vaak wordt deze in één of ander hoekje weggedrukt, of staat de thermostaat op een zeer onlogische plaats.
 

KlusJan

  • #14
Waar loop ik te zeuren en welke aanwijzingen volg ik niet op? Ik heb helemaal niemand beschuldigd. Dit moet je even toelichten, je bericht is nu onbeschoft en ongefundeerd.

Ik ben blij met elke reactie en probeer zo feitelijk mogelijk overal op in te gaan, maar kom op zeg, hou het even constructief.


Ik heb een erkend installateur de vloerverwarming en de aansturing laten aanleggen, doe/laat precies wat hij zegt en hij geeft zelf aan dat hij ook nog niet helemaal begrijpt waarom het 1,5 graad doorschiet. Hij heeft vele grote en kleine vloerverwarmingen aangelegd maar Watts is nieuw voor hem.

Geduld heb ik, ik wil gewoon meer begrijpen van het Watts-systeem. Daarom is je reactie ook interessant, want als ik je goed begrijp gebruik jij andere thermische kleppen dan die van Watts. (Volle tevredenheid? :wink:) Dat is goed om te weten.

De thermostaat staat op de door de installateur aangegeven en door Watts goedgekeurde plek en we zitten er verder niet aan.

Ik hoor graag van meer ervaringen met Watts.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #15
Alleen maar goede ervaringen met het Watts Vision Smart Home System !!
Er is genoeg informatie over de werking beschikbaar.

Kijk eerst eens of die motortjes de groepen 100% afsluiten. Als het 22C motortjes zijn, is de kans groot, dat ze de groepen niet 100% goed afsluiten.
 

Leike1975

  • #16
Wij hebben op aanraden van onze installateur ook het watts home vision syteem aangeschaft. Dit systeem is ook al enkele weken oparationeel.
we hebben verschillende ruimte waarvan de badkamer en huiskamer zonder vloerverwarming en alleen radiatoren. Deze hebben een watts rf radiatorknop. en in de ruimte hebben we de watts digitale thermostaat.
De temeratuurschommelingen hebben wij ook. uiteindelijk de cv temp. op slechts 45 graden gezet.
Dit geeft enigszins een verbetering. In eerste instantie schiet de temperatuur ook over het ingestelde, om vervolgens, als de temp onder de waarde komt de ketel wel aanstuurd word, maar de knoppen blijven dicht! tot de temperatuur met 1 a 1,5 graden verder zakt, dan gaan ze open en begint alles weer van voor of aan.
Voor zo'n duur systeem, geeft het weinig comfort.
Waar ik naar op zoek ben is om parameters in te stellen zoals reactie tijd, de pid regeling.
in het watts touchscreen zie ik bij istellingen wel een regel parameters, maar hier kom ik verder niet in en op internet is daar ook niks op te vinden.
Dus klusjan, jij bent niet de enige met problemen!
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #17
Leike1975 schreef:
....tot de temperatuur met 1 a 1,5 graden verder zakt, dan gaan ze open en begint alles weer van voor of aan.
De hysteresis, dus het verschil met de op het display ingestelde temperatuurwaarde is instelbaar. (vraag je installateur of lees de handleiding. Kijk naar: Regelkarakteristiek
Niet meteen beginnen te klagen: neem ook de handleiding eens door!

Bedenk wel, dat de draadloze radiatorknoppen de temperatuur meten op de plaats waar ze zijn gemonteerd.
Wanneer die radiatorknop afgedekt wordt door bijv. gordijnen, dan zal de kamertemperatuur die geconstateerd wordt achter dat gordijn (of inbouwkast), anders zal zijn dan de werkelijke kamertemperatuur.
Zoiets is overigens bij elk ander merk ook het geval.

Je moet natuurlijk wel even weten hoe e.e.a. werkt (en ook de installateur die het heeft gemonteerd zal op de hoogte meoten zijn van de mogelijkheden), anders krijg je een totaal verkeerd beeld van de regeling, die overigens prima werkt! (maar je moet je je er wel even in verdiepen, ook voordat je een ongefundeerd oordeel velt)

We zitten hier overigens meningen en ervaringen over een product te becommentarieren. Daarvoor is dit forum m.i. niet de juiste plaats.
 

Leike1975

  • #18
Ik ben blij dat je antwoorden geeft waar we wat mee kunnen..
Ik ben benieuwd waar ik die hysterese en regelkarakterstiek kan beïnvloeden...
In mijn gebruiksaanwijzing is het enige wat je kunt corrigeren de interne thermostaat van de knoppen...
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #19
Leike1975 schreef:
......Ik ben benieuwd waar ik die hysterese en regelkarakterstiek kan beïnvloeden...
De "hysterese" is bij de draadloze radiatorknop niet te wijzigen. De nauwkeurigheid van die thermostaat is 0,1 graad C.
Die instelling is bij de draadloze thermostaat wel te veranderen.
Ik stuur je wel een PB met link waarop alle gegevens van alle componenten staan.
 

KlusJan

  • #20
Hier zijn alle handleidingen te vinden, op de site van Watts zelf.

Op pagina 49 van de BT-TH02 RF wordt bij parameter 16, ITCS yes/no, geschreven: "Nu kunt u uw thermostaatknop programmeren zonder de temperatuur van tevoren te hoeven afstellen, want dit wordt automatisch voor u gedaan."

Het is aan/uit te zetten, niet in te stellen. Op de BTDP-02-RF is dit ook aan/uit te zetten maar op de BTD-02-RF niet. Misschien heeft die geen ITCS? Beide noemen bij de Technische kenmerken: "Regelkarakteristiek: Proportionele band (PWM 2°C/10min) of hysterese 0,5 °C."

Mijn theorie (voorlopig) is dat de regelkarakteristiek in de thermostaten zit, niet in de centrale module (BT-CT-02-RF / BT-CT-02-RF-wifi) maar daarom ben ik op zoek naar meer informatie dan in de handleidingen staat. Om mij in te verdiepen, weetjewel.

Dank voor je prive-bericht over Heatnet, Degooyer, maar ik voor nu houd ik het bij de erkende installateur die het hier heeft aangelegd. Hij moet het oplossen.

En ik becommentarieer niets of niemand, ik ga af op de erkende installateur en Watts zelf, beide zeggen dat 1,5 graden overschieten (of onder-) niet zou moeten gebeuren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu