Stelmotor op oudere radiator; wat voor aansluiting heb ik?

Tilbo

  • #1
Hallo allemaal, ik ben bezig met een domotica-installatie die onder andere de verwarming aanstuurt. In de ruimtes waar vloerverwarming ligt is dat al gelukt door op de verdeler aan/uit ventielen te monteren. Die worden aangestuurd door KNX-relais. In de ruimtes waar geen vloerverwarming ligt komen 24V stelmotoren op de radiatoren, die worden aangestuurd via een 0-10V signaal. Ik weet niet of ik mag linken maar een geheel willekeurig voorbeeld van zo'n stelmotor is deze (inmiddels niet meer beschikbaar helaas)

Anyway,de radiatoren in woon- en badkamer zijn nogal divers van leeftijd en soort. De stelmotoren hebben een M30 x 1,5 aansluiting. Voor andere radiatoraansluitingen zijn adapters beschikbaar. Ik weet echter niet of de stelmotoren passen en zoja, welke adapter ik moet hebben. Kunnen jullie mij helpen identificeren wat voor aansluitingen ik heb op de badkamer (eerste 2 foto's) en de woonkamer (3e en 4e foto):

Badkamer:





Woonkamer:



 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Grote kans dat het M30 is.
Je kunt de thermostaatknoppen van de kraan af halen door de instelling op maximaal te zetten en de metalen ring los te draaien.



Met een schuifmaat weet je het dan zeker.
 

Freekcv

  • #3
Mooie kans om de kranen meteen een keer te vervangen
 

Tilbo

  • #4
Dank je wel voor je reactie. Nog 1 check: bedoel je in de badkamer de met de rode of gele pijl (waar pijlpunt eindigt) aangeduide ring losdraaien?
 

Tilbo

  • #5
Freekcv schreef:
Mooie kans om de kranen meteen een keer te vervangen
Waarom zou dat nodig zijn? Er komt nog een keer een grote verbouwing aan waardoor alle radiatoren er toch af moeten, dan wacht ik liever daarop :mrgreen:
 

Freekcv

  • #6
Misschien omdat de kans op lekkage vd kranen van deze leeftijd bijzonder reëel zijn. En dan je dure stel motoren kan weg gooien? Mijn inziens een hele slechte besparing!! Maar ik heb er geen verstand van hoor. Ik ben groenteboer 😂
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik zou denken de gele pijl. De constructie zal wel zo zijn dat de markering op het zwarte deel altijd boven blijft.
Zelf deze thermostaatknop nooit in het echt gezien.
Als je het niet vertrouwt, misschien eerst inhoudelijke reacties van anderen afwachten.
Je kunt ook eerst de witte heimeier knop loshalen, dan zie je de constructie van binnen en heb je idee of de zwarte identiek of totaal anders zal zijn.
 

Tilbo

  • #8
In de badkamer heb ik de knop los kunnen halen er er zit een kraan met M30 aansluiting op. Daarop kan ik zonder probleem de stelmotor opzetten. Echter, de kraan is niet helemaal lekker meer, zweet een beetje. Dus ik laat mijn kranen vervangen gezien de leeftijd (dank Freekcv voor de tip!)

Volgens mij heb ik omdat er stelmotoren op komen die de kraan open en dicht zetten, heb ik dan voldoende aan een simpele handkraan met M30x1,5 aansluiting? Of moet er toch een thermostatische radiatorkraan op? Vragen, vragen...
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #9
Een handkraan draai je rond en heeft nooit een m30 aansluiting.

Je hebt dus altijd een thermostaatkraan nodig, maar dan zonder thermostaatknop. Die zijn gewoon los te koop.
 

Freekcv

  • #10
Zo zie je maar, niemand hier heeft een kristalle bol, maar we zijn wel para abnormaal begaaft 😂
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu