Balklaag op binnenblad

Ho-Kan

  • #1
Ik moet het plafond van mijn bijkeuken vervangen, incl de balklaag. De muur bestaat uit een halfsteens buitenblad, met kalkzandsteen/gasbeton binnenblad van 7cm. De huidige balken zijn om en om aan de buitenkant verankerd met ouderwetse (jaren 30) muurankers.

Nu is mijn vraag: mag ik de nieuwe balken alléén op het binnenblad laten rusten? Er komt namelijk uiteindelijk een boeideel omheen, en die wil ik zo smal mogelijk (185mm) houden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik zou het zo niet durven zonder expertise van een bouwkundige, laat het door hem beoordelen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik durf het wel te zeggen ;) Een binnenblad van 7cm dik vind ik niet geschikt om een balklaag op te leggen.
 

Ho-Kan

  • #4
Hehe, duidelijk :wink: Maar laten we dan even terug gaan naar mijn originele probleem. De reden dat ik het op het binnenblad wil leggen, is om te voorkomen dat ik een hoog boeideel krijg.

Anders wordt het namelijk: balk + underlayment + isolatie + mastiekschroot. En dat zijn dan best wel wat mm's wat ik af moet dekken. Dat is geen gezicht, omdat mijn bijkeuken niet zo hoog is en veel ramen heeft (dus ik wil het wat rustiger houden).

Iemand nog een betere oplossing dan? Ik zat zelf nog te denken om de kop in te kepen en een kleiner deel nog op het buitenblad te laten rusten. Maarja, mag dat wel? :roll:
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Balkdragers met lange lip op/tegen de muur.
 

Ho-Kan

  • #6
Top, dat zou inderdaad wel een goede oplossing kunnen zijn.

Vergt alleen wat extra werk, dus ff in één dag/weekend het dak eraf trekken en het nieuwe dak erop gaat dan niet lukken, want dan moeten eerst de huidige gaten opnieuw opgemetseld worden.

Nog wel één vervolgvraag: de overspanning is 3,2 meter en hoh ligt het er nu op 64cm in. Ik moet deze afstand aanhouden, vanwege de buren. Is 160mm dan afdoende? Of toch naar 170mm
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Of een moerbalk tegen de muur. Als het metselwerk tot de dakrand doorloopt, is een daktrim al voldoende ;)

Bij de balkdragers wel een type kiezen dat geschikt is voor de toepassing. In de spouw is het namelijk erg vochtig. Hetzelfde aandachtspunt voor hout. Achter het binnenblad is het kritischer voor condensatie en houtrot.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu