Aarde probleem zolderverdieping

Pionok

  • #1
Hallo medeklussers.

Het afgelopen jaar hebben wij nagenoeg het hele huis verbouwd en bijna alles is af behalve de zolder, welke wij nu aan het aanpakken zijn.

helaas heb ik een flinke fout gemaakt. Ik heb namelijk 1 nieuwe groep naar de zolder gemaakt tijdens de verbouwing (deze is geaard). Ik wilde namelijk 2 groepen op zolder hebben omdat ik de wasmachine en droger daar beiden tegelijk wil gebruiken.
Ik ben er al die tijd vanuit gegaan dat de bestaande groep op zolder al geaard was, maar na het naar boven tillen van de machines kwam ik er helaas achter dat de oude groep niet geaard was. Ik heb nu dus op zolder 2 groepen (1 geaard en 1 ongeaard)

nu kan ik helaas niet nog een nieuwe groep aanleggen naar boven want de groepenkast zit vol en ik kan nergens meer bij. Alles is verwerkt in een een koof en alles is al gestuct.

nu kan ik vanuit de badkamer (bij de lamp in het plafond) wel de electra oppakken voor de zolder .(deze komt nu vanuit een extra slaapkamer, maar alles is gestuct en de vloeren liggen er al in).
De badkamer is wel geaard en ook de aanliggende slaapkamer aan de badkamer maakt gebruik van dezelfde groep en is ook compleet geaard.

Kan ik nu de electra bij het lichtpunt in de badkamer oppakken en daar de zolder mee voorzien van electra? ik wil dan de gehele zolder voorzien van wcd's met aarde.
De oude electra groep ,vanuit een andere slaapkamer (ongeaard), op zolder zal ik dan eigenlijk niet meer gebruiken.

mag dit of heeft iemand een beter idee?

Ik wil eigenlijk niet werken met een wisselschakelaar of zo'n stekkerdoos die de piekspanning in de gaten houdt en dan de droger uitschakelt.

Ik heb twee tekeningen toegevoegd om te proberen 1 en ander duidelijker te maken.

tips en info zijn van harte welkom.

mvg. rene



 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Lijkt me geen bezwaar zolang die groep niet te groot en niet te zwaar belast wordt. Zou je eventueel geen aarde kunnen bijtrekken in de orginele zolder groep?
 

Pionok

  • #3
Dat zou ik t allerliefste doen maar is eigenlijk niet te doen. De groep die nu op zolder ligt komt van een slaapkamer waar ook geen aarde in zit.
Ik zal dan vanaf de meterkast eerst naar die kamer moeten en daar de vloer er weer uithalen. Daarna kan ik dan pas door naar de zolder.

Helaa is die slaapkamer al helemaal klaar en heb ik geen Zin om de vloer die compleet over de hele etage gelegd is er weer uit te halen.

Ik kan dus niet bij de doos komen waar deZe bedrading doorgelust is.

Het zou betekenen als ik het van de badkamer afhaal dat ik dan de badkamer met een slaapkamer en de zolder op 1 groep zet. Alle groepen hebben hun eigen aardlekschakelaar.

Bedankt voor je reactie.
Mvg. Rene
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Daar komt de aap uit de mouw: Als de lasdoos bereikbaar was geweest (dat is verplicht, nu weet je waarom) had je zo aarde bij kunnen trekken.
 

Pionok

  • #5
Ja dat ben ik helemaal met je eens, maar de lasdozen zitten in dit oude huis in de vloer weggewerkt.
Ik begrijp zelf ook wel waarom dit bereikbaar hoort te zijn. En als ik mijn laminaatvloer er uit haal kan ik er ook gewoon bij maar dat is nu juist waarom ik t nu niet meer kan doen. De vloer is geheel op de 1e etage door gelegd en ik heb geen zin deze te gaan slopen voor een aardedraad.

De lasdozen zijn dus bereikbaar maar dat brengt me veel ellende op de hals.
Helaas heb ik er tijdens de verbouwing niet aan gedacht dat er op zolder geen aarde was.

Maar dit allemaal terzijde. Het is geen antwoord op mijn vraag.

Gr. Rene
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Als het lichtpunt in de badkamer een centraaldoos is, zou je vandaar uit inderdaad verder kunnen werken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Toch geen ijzeren doosjes hoop ik ?
 

Pionok

  • #8
Nee hoor de witte kunstof doosjes.
Ik denk dat ik een oplossing gevonden heb. In een van de inbouwkasten zit een centraaldoos waar aarde bij zit. Ik denk dat ik via het plafond in deze kast naar de zolder zal gaan en dan de zolder met een nieuwe centraal doos uitvoer waarvan ik de nieuw te plaatsen wcd's met aarde zal aftakken.

Bedankt voor jullie reacties in ieder geval.

Mvg. Rene
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu