Lekstroom? Led buitenlamp blijft zacht branden

Vissertje

  • #1
Ik ben nog nieuw op dit forum, Mijn naam is Ruud. Om een beetje zuiniger te leven ben ik overal led lampen aan het indraaien. Bij een buitenlamp blijft de lamp de hele tijd op een zacht pitje branden, alleen als je bij de bewegingsmelder komt brand hij volle kracht. Weet iemand hier een oplossing voor? Er zit nu een lamp van 3 watt in.
groetjes
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Is een bekend fenomeen.

Twee mogelijke oorzaken:
- De bewegingsmelder werkt met een triac als schakelelement. het ontstoorfilter(tje) dat daarbij hoort veroorzaakt een lekstroom. Het is echter meestal zo dat bij bewegingsmelders met triac de LED-lamp helemaal niet wil branden. Te lage stroom.

- De bewegingsmelder werkt met een relais. Dat is betrouwbaarder voor wat betreft het schakelen van LEDlampen.
Bij geopend contact (dus als de lamp niet moet branden) wordt er spanning capacitief overgedragen vanaf de faselijn in de elektrabuis. Dat zal vooral gebeuren indien de draad een stukje parallel loopt met zo'n faselijn.

Omdat de LEDlamp maar een uiters klein beetje stroom nodig heeft om zachtjes te gloeien, is die overdracht daar voldoende voor. Hetzelfde kan trouwens gebeuren als er geen bewegingsmelder zit, maar een gewone schakelaar.

Op zich kan dat geen enkele kwaad. Er wordt (in het geval van een relais) geen enkele (meetbare) stroom verbruikt. 'Gratis' licht dus. Bovendien slijt de LEDlamp daar geheel niet van.

In geval van een condensator als ontstoring voor een triac zal er een héél klein beetje stroom gebruikt worden. Dat is zo weinig, dat je er echt niets van op je rekening zult merken.

Vooral voor een buitenlamp zou ik het lekker zo laten. Je hebt zo altijd een orientatielichtje.
 

Vissertje

  • #3
Het ziet zo duur uit, of ik dag en nacht de lamp laat branden. Een zwaardere lamp helpt ook niet, of de kabels extra afschermen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dubbelpolig afschakelen helpt. Alleen zijn er weinig (of misschien helemaal geen) bewegingsmelders die een dubbelpolig relais hebben. Moet je er een apart 230v relais voor inzetten, dat gebruikt omgeveer net zoveel stroom als de LED (als ie écht brandt!).

Ik heb hier wel eens het woord 'compensator' langs zien komen. Dat zou ook helpen maar ben ik niet mee bekend. Heb je alleen nodig indien het (beetje) licht hinderlijk is (bijv. in een slaapkamer).

Maar in feite maakt het niets uit. Het verbruik is nihil. Mag er dan 'duur' uitzien maar is het niet. Zwaardere lamp zal niet helpen.
 

Vissertje

  • #5
Ik heb me er al bij neer gelegd. Bedankt voor de informatie.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Of even de twee draden omdraaien (de stekker andersom).
 

Vissertje

  • #7
Ga ik in ieder geval proberen, ik heb hem niet via een stekker aangesloten, maar direct.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu