2 aardleks klappen uit na plaatsing nieuwe groepenkast

Greenbean

  • #1
Gisteren hebben wij onze groepenkast vervangen. Op de oude kast deed alles het goed, nu klapt na het inschakelen van het lichtpunt van de woonkamer groep 2 en 3 er spontaan uit. Ik had eerder gedacht dat maar 1 groep dan eruit klapt maar nu zijn het er 2. Op dit lichtpunt heeft daarvoor wel gewoon een lamp gebrand. Mijn elektricien, dit soort voorvalletjes ontdek je altijd als de installateur weg is, zegt dat ik een aardlek heb. Op de oude groepenkast ( smeltzekeringen ) kan het zijn dat het lek binnen de grens van het toelaatbare viel en dat de aardlek niet sprong. De nieuwe groepenkast heeftalleen Alamat's. Ik post hierbij de foto's van de nieuwe hopende op de kennis van de deskundige ogen die hier zijn die de inslallatie kunnen complimenteren of van nieuw advies voorzien. Op dit gebied ben ik een totale leek. Ook de vraag hoe dit aardlek op te sporen. Wil het zeggen dat ik op 2 groepen een aardlek heb te zoeken?

Graag wat advies

Groetend

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
En die man is elektricien?

Fouten:
voeding langer maken met een kroonsteen :shock:
Meer dan 2 aders onder 1 klem :shock:
lasdoppen in de groepenkast, helemaal omdat de automaten ook een strip omhoog geplaatst konden worden.

EN nog veel belangrijker, ik hoop dat ik het niet goed zie maar waar is de verbinding met de Hoofdaardrail?4mm² vertint vanaf het blokje naast de kast?

Als er 2 groepen uitvallen heb je 99% zeker de groepen door elkaar lopen.Oftewel er is een verbinding tussen de ene en de andere groep.

Normaal hoor je bij oplevering van een groepenkast een isolatiemeting, aardlek controle op tijd en stroom te doen, en controleren of de aardleks/automaten ook werkelijk geschakeld zijn als ze uit gaan.Dan meet je dit er ook direct uit.
Ik zie hier heel weinig vakmanschap terugkomen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
De 'electricien' die dit gemaakt heeft zou ik NOOIT weer met zijn vingers aan de kast willen hebben. Onvoorstelbaar hoeveel fouten en prutsoplossingen hier te zien zijn. Haal er een vakman bij, voor je eigen veiligheid!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Zie ik nu goed dat die lasdoppen een 5 aderige kabel is welke verdeeld is over 2 eindgroepen?
Erg vreemd, dat zou dan een kookgroep moeten zijn en niet 2 alamats.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
Op de foto is het niet goed te zien, maar als de fase van de ene groep, en de nul van de andere groep op de ene alamat zitten, en vise versa, dan krijg je dit ook.

Vooral die kroonsteen vanaf de hoofdvoeding is wel echt idioot.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Het merendendeel van het prutswerk is hier al wel genoemd geloof ik... Maar het viel me daarnaast nog op dat de beste man blijkbaar te lui was om de onderkant van de kast ook even vast te schroeven... :P De schroeven zitten er bij deze Hager kasten standaard al in maar even aandraaien was te veel werk ofzo?

Je huidige storing komt waarschijnlijk niet door de nieuwe kast, ik verwacht dat er in de achterliggende installatie groepen door elkaar zitten. Als die lamp een fase krijgt van de ene groep en de nul van een andere dan krijg je dit soort klachten. Als beide groepen voorheen achter dezelfde aardlekschakelaar zaten, of misschien zelfs wel niet achter een aardlekschakelaar, dan heb je hier nooit iets van gemerkt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu