Ik wil juist af van gas. Idee realistisch?

Geus

  • #1
Beste mensen,

Of dit de juiste rubriek is weet ik niet, maar ik kon geen betere vinden. Ik wil jullie de volgende situatie voorleggen en ben benieuwd of dat realistisch is of niet.

Oorspronkelijke situatie
Arbeiderswoning uit de jaren '20. Tussenwoning. Bij aankoop zes jaar geleden zeer gedateerd. Boven totaal geen sanitair, Nauwelijks isolatie. Douche en cv in slechte achteraanbouw.

Al gedaan
Overal dubbel glas, meeste HR++. Nieuwe voordeur + kozijn (oude sloot niet goed en enkel glas). Kap aan het isoleren. Pelletkachel aangeschaft, welke nu hoofdverwarming is. CV wordt alleen nog gebruikt voor vorstbescherming aanbouw en warm water. Bezig met voorbereidingen volledige badkamer op de eerste verdieping.

Mijn idee
Zonnepanelen en een zonneboiler op het dak en het gas op termijn afdoppen. Gehele CV, incl. radiatoren en leidingen verwijderen. Dat moet kunnen door:

Verwarming
Pelletkachel als hoofdverwarming. Hier verwarm ik alleen mijn huiskamer mee, maar doordat alleen de buitenkant van het huis geïsoleerd is, pak ik de overige ruimtes ook wel mee. Door het stoken van de buren zal het in huis sowieso nooit vriezen. De oude aanbouw wordt op termijn vervangen door een nieuwe, kleinere en beter geïsoleerde, die meer warmte vanuit het huis meepakt. Eventueel bijverwarmen of vorstbescherming kan elektrisch omdat de zonnepanelen toch die elektriciteit leveren.

Warm water
Hier heb ik meer vragen over en heb ik de boel nog niet helder. Zonneboiler plaatsen lijkt me duidelijk. Maar over de naverwarming krijg ik het niet duidelijk. Meestal heeft men het over naverwarming via een CV, maar dat wil ik dus niet. Ik wil het gasloos. Kan het water van een zonneboiler naar een normale elektrische boiler of zijn er zonneboilers die dat zelf al kunnen? Ik krijg daar geen duidelijkheid over.

A.s. dinsdag krijg ik een installateur van zonnesystemen over de vloer en dan wil ik wel graag enigszins goedbeslagen voor de dag komen. Hoor dus graag feedback en tips.

Groeten, Mark
[/code]
 

Ceeshobby

  • #2
Dit is een klus forum, wat ga je zelf doen.
 

Geus

  • #3
Ik ben druk bezig. Heb isolatie zolder bijna dicht. Vervolgens gaat de helft vloer tussen 1e en zolder eruit. Op de 1e verdieping ook alle schuine vlakken isoleren. Bijna alle wanden veranderen, gips i.p.v. zachtboard. Alle elektra vervang ik. Voor de zonnepanelen moet er een extra groep komen. Bovenverdieping gaat sowieso van 1 naar 2 groepen. Voor de zonneboiler en nieuwe badkamer moeten alle leidingen via een koof uit de kruipruimte omhoog. Etc., etc.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Wat voor Rc-waardes hou je aan?

De reden dat nog veel hybride-systemen (dus bijstook met gas) gebruikt worden is volgens mij omdat er te weinig geisoleerd wordt.
 

Bernhard

  • #5
Geen gas is een idee. Het andere idee is veel aandacht besteden aan ventilatie en koeling.
De buitenschil isoleren is oke. De binnenmuren isoleren om warmteverlies te voorkomen heeft geen voordeel.
Bij een goed geisoleerd huis zal de periode van verwarmen kleiner worden. De periode van koelen wordt aanmerkelijk groter.
Bij een gevel op het zuiden is de zonbelasting in januari het grootste van het jaar. Het zal een vette leuke uitdaging zijn
alle installatie systemen optimaal op elkaar af te stemmen.
bernhard
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Eigenlijk moet je voor een all-electric woning bijna naar passiefhuis-niveau gaan.

- Hoge Rc's in dak, gevel en vloer (> 6 m2K/W)
- Goede kierdichting (luchtdichtheidsklassse 3 of 4)
- Ventileren middels WTW
- Tapwater middels luchtwater warmtepomp met buffervat. Een alternatief zijn heatpipes, maar deze werken alleen maar overdag, en minder goed bij zware bewolking en regen.

Dan zul je zien dat je pelletkachel zelfs teveel vermogen heeft voor je woning.

En je moet al deze apparatuur nog kwijt kunnen...
 

Geus

  • #7
Ik isoleer met een dubbele laag Isover 4,5 cm glaswolplaten, Rd van 1 plaat is 1.2. Ik weet niet of je die waarde dan gewoon moet verdubbelen. Keuze hiervoor is omdat ik het prettig vind werken, het betaalbaar is en door de naden flink te laten verspringen bij een foutje er niet direct een koudebrug ontstaat. Dit afgewerkt met 12 mm gips. Ik wil ook tussen de balken blijven, om karakter te behouden.

Ruiten zijn al voor meer dan 50% HR++ en dat percentage neemt gaandeweg nog wel toe. Spouwen zijn nog ongeïsoleerd, door het beperkte muuroppervlak heeft dit minder prioriteit. Vloer BG is ook nog ongeïsoleerd, grotendeels beton op zand. Staat ook nog op de to-do-list, maar ook met een wat mindere prioriteit.

Kierdichting heeft de aandacht en wordt steeds beter. Ventilatie wil ik via (moderne) raamroosterjes en openslaande ramen blijven doen.

Doordat de zolder een vide gaat worden, kijk je over een poosje van de hal zo de kap in. Hoog in de kap heb ik kortgeleden een Veluxraam geplaatst. De voordeur heeft een invalraam daarboven gekregen, waardoor ik bij een hittegolf 's avonds en 's nachts met een flinke trek makkelijk warmte kwijt zou moeten kunnen.

Ik moet zeggen dat ik het huis echt voor mijzelf aanpas, niet voor een gezin dat alle comfort wil. Mijn huiskamer met semi-open keuken moet comfortabel warm zijn, de overige ruimtes mogen koud zijn. De pelletkachel heeft al overcapaciteit, dus daar pakt de verdieping al echt wel wat van mee. In die zeldzame gevallen dat ik in de winter langere tijd ruimtes op de bovenverdieping gebruikt kan daar wel even een elektrisch kacheltje staan.

Concrete vragen:
- Volgens mij bestaan er zonneboilers met geïntegreerde (elektrische) naverwarming. Klopt dat?
- Ik lees inderdaad over warmtepompen. Maar naar mijn idee verbruiken die nogal wat elektra, toch? Zoveel panelen kan ik niet op mijn dak kwijt.
- Naverwarming met een doorstroomboiler moet ook kunnen, toch? Ik verbruik weinig energie, maar lang douchen is wel mijn hobby.

Bedankt voor alle reacties tot nu toe! Mijn brein draait al weer overuren. ;)

Groet, Mark
 

Geus

  • #8
Mijn brein is druk aan het werk en het borrelt nog na. Ik denk dat ik het simpeler kan stellen:

- Verwarming is het probleem niet, dat is gedekt. Minimaal elektrisch bijverwarmen, maar dat is zo sporadisch dat daar geen rekening mee gehouden hoeft te worden.
- Qua elektraverbruik zit ik net iets boven de 1000 kWh/ jaar. Ik kan ongeveer panelen kwijt met het dubbele daarvan als opbrengst. Dat extra vermogen heb ik nodig voor omschakeling van gas naar inductie (ik kook niet zo vaak) en de tapwatervoorziening.
- Ik heb eerder gewoond in een woning met een 160 liter doorstroomboiler. Dat is voldoende voor mijn verbruik.

Wat is nu de meest efficiënte en duurzaamste oplossing voor het tapwater? Gebruikmakend van de zon en de extra elektriciteit die ik "over heb"?

Groet, Mark
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Met de genoemde isolatie ga je geen zuinige installatie krijgen. Maar met zo'n grote palletkachel maakt het ook niet uit. Reken wel op een flinke uitgave aan pellets. Ik verwacht dat de prijs van pallets de komende jaren flink omhoog gaat (vanwege de toenemende vraag).

Je kan altijd later je huis beter isoleren. Maar dan heb je een dure kachel staan die veel te groot is. Daardoor kan het wel eens erg oncomfortabel / slecht te verwarmen worden.
Bernhard schreef:
Bij een goed geisoleerd huis ... De periode van koelen wordt aanmerkelijk groter.
Ben ik het niet mee eens. Meer isolatie betekent niet dat het sneller opwarmt, alleen dat als de warmte er eenmaal inzit, het wat langer duurt voordat het eruit is. Het warmt juist minder snel op. Sowieso is zonwering belangrijk, hoe goed of slecht je huis ook geisoleerd is. Met goede zonwering heb je zelden koeling nodig.
 

Geus

  • #10
Ik verbruik de afgelopen jaren iets meer dan 1000 kg pellets per jaar, nu zo'n € 400, in een ongeïsoleerd huis. Dat zou dus volgend stookseizoen een stuk minder moeten zijn.

Als het me lukt door zonnesystemen geen gas meer te gebruiken en de elektrarekening gemiddeld ook op 0 te krijgen, ben ik voor nu tevreden.

Het is een oud huis, ook een goedkoop huis. De investeringen moeten daar ook mee in verhouding blijven.
 

Bernhard

  • #11
IJkenhout, ik heb niet geschreven dat het sneller opwarmt.
Bij een geisoleerde buitenschil zal bij een geringe toename de van de warmtebelasting de binnentemperatuur in het voorjaar, de zomer en het najaar hoger worden.
Hoe meer isolatie hoe kleiner de peroide voor verwarmen wordt en de periode voor koelen groter wordt.
De warmtebelasting door de warme buitenlucht is gering.
De warmtebelasting door de zon is erg hoog. Door die hoge zonbelasting, stralingswarmte, wordt de isolatie opgewarmd.
Stralingswarmte van de zon kan je reduceren door:
- massa
- reflectie
- schaduwwerking.
Met een geschikt ventilatiesysteem kan je met koele buitenlucht de binnentemperatuur laag houden. bernhard
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Klopt. Sorry. Komt door een ander topic waar je dit schreef:
Bernhard schreef:
Het aanbrengen van isolatiemateriaal is af te raden. De temperatuur in slaapkamers zal dan nog hoger worden.
Ik ben het in ieder geval niet mee eens dat de periode van koeling langer wordt door isolatie. Het opwarmen gaat minder snel, dus je hebt minder koeling nodig. E.e.a. hangt wel af van de gebruikers, of die zonwering en/of nachtventilatie inzetten.
 

Bernhard

  • #13
Het isoleren van de buitenschil van een woning heeft tot gevolg dat er vaker gekoeld en of meer geventileerd moet worden. Bij veel isolatie is de capaciteit voor verwarmen erg laag. Dan is er bij een geringe toename van warmte al koeling nodig. Het koelen kan met het openzetten van een raam of met een goed ventilatiesysteem gebeuren, mits de buitenlucht een lagere temp. heeft dan de binnenlucht. bernhard
 

Geus

  • #14
Inderdaad ook een kwestie van slim er mee omgaan. Als het 's zomers buiten warmer is dan binnen: alles potdicht doen en ook houden tot het buiten weer kouder is dan binnen. Daar gaan een hoop mensen de mist mee in.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Dat gaat goed totdat de warmte in de woning zit, dan wordt het lastig de woning koel te houden/krijgen, met een beetje pech is daar dan weer een airco voor nodig.
 

Geus

  • #16
Nooit een airco voor mij. Dan is het: niet klagen, maar dragen. Voordeel in Nederland: kutweer is altijd onderweg.
 

Geus

  • #17
Installateur over de vloer gehad. Hij concludeerde dat mijn warmwaterverbruik te laag is om een zonneboiler rendabel te maken.

Hij kwam met het alternatief van een zonnestroomboiler of PV boiler: een stel zonnepanelen op het dak die eerst met DC warm water maken en als de boiler op temperatuur is, gaan ze stroom leveren.

Voordeel daarvan zou zijn dat er ook op dagen dat een thermische zonneboiler het laat afweten er nog warm water wordt geproduceerd. Bij onvoldoende productie kan het systeem vanaf het net bijspringen. Ook als de saldering weg zou vallen, heb ik dan primair nog "gratis" heet water.

Hij weet nu mijn concrete verbruik en komt over een poosje terug met concrete voorstellen en een berekening hoeveel panelen ik nodig zou hebben om de rekening op 0 te krijgen. (huidig elektraverbruik + boiler + omschakeling koken + sporadisch vorstbescherming) Daarmee zou ik van het gas afkunnen en mijn cv kunnen gaan ontmantelen.

Dat klinkt me wel goed in de oren, moet ik zeggen. Als er een concreet voorstel is wat me bevalt, ga ik hem vragen mijn cv-installatie af te doppen tussen de aanbouw en het huis voor een overgangsfase. (Is dikwandige buis, kan ik niet zelf) Dan kunnen in het huis zelf de cv-leidingen weg en kan ik de benodigde leidingen omhoog gaan maken.

Tot zover deze update. ;)
 

Bernhard

  • #18
Dat gaat zeker goed werken zo'n systeem. Nadeel is dat je de hele dag onder de douche moet staan en of koken. bernhard
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #19
Verklaar je nader Bernhard, ik proef een sarcastische ondertoon maar ik denk dat je niet goed begrijpt hoe e.e.a werkt.
 

Bernhard

  • #20
Nee dit begrijp ik niet. bernhard
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu