Pelletkachel CV op nieuw aangelegd systeem, bypass?

H@ns

  • #1
Dag verwarmingsspecialisten,

ik heb onlangs in een huis in Frankrijk een pelletkachel met cv boiler geplaatst en daaraan een nieuwe cv installatie aangelegd en aan de kachel gekoppeld.

Deze kachel heeft een waterzijdig vermogen van 10 kw en er rest 3 kw voor ruimteverwarming, totaal vermogen dus 13kw.
De kachel wordt ingesteld op handmatig bedienen middels app op afstand en er is geen ruimtethermostaat. De watertemperatuur wordt daarbij ingesteld op 70 graden conform advies fabrikant.
Alle radiatoren zijn voorzien van thermostatische kranen en voetventielen, allen van het merk Honywell en dubbel instelbaar.
De hoofdleiding is geïsoleerde meerlagen PEX buis en daarop gaan aftakkingen van 16mm PEX naar de radiatoren. 5 radiatoren type T21 zijn aan dezelfde zijde aangesloten (allen ten hoogste 1m lang, 60cm hoog) 1 radiator T21 van 120x60 is kruislings aangesloten.
Expansievat, pomp, terugslagklep, overdrukventiel en automatische ontluchters zijn allemaal van fabriek uit geïntegreerd in de kachel.

Mijn vraag: is het nodig om hier een bypass ventiel te plaatsen?
Het totale circuit aan 20mm buis telt zo'n 15meter aanvoer en uiteraard ook 15m retour. Aangezien dit een "open' circuit is, dwz het wordt nergens onderbroken omdat de radiatoren op aftakkingen van die leiding zitten, dacht ik dat een bypass niet nodig zou zijn. Maar ik twijfel nu na het lezen van wat topics hierover...

Ik heb nog meer vragen maar die bewaar ik nog even :)
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Normaal gesproken is een bypass dan wel noodzakelijk. Maar je schrijft 'een open circuit'. Bedoel je dan, dat het geheel als 1-pijps systeem is aangesloten? Dan is er altijd circulatie mogelijk, en is de bypass dus niet nodig.

Ik zou ook eens kijken wat de fabrikant te zeggen heeft over de toepassing van een buffervat. Met een buffer stookt de ketel minder vaak, maar langer. Hij blijft dan veel schoner, en het rendement neemt fors toe.
 

H@ns

  • #3
Nee het is geen open circuit in de klassieke betekenis. ik bedoel dat als alle radiatoren dicht staan er nog steeds doorstroom mogelijk is omdat aanvoer en retour één heel circuit vormen.
Buffervat kan op deze kachel aangesloten worden maar daar wil ik pas aan denken als ik dit systeem eerst goed getest heb. Het moet namelijk voorlopig een snel systeem worden aangezien we er niet dagelijks zijn. Buffervat kost dan gewoon te veel tijd en eigenlijk ook energie om steeds helemaal op te warmen voordat er eens warm water naar de radiatoren gaat
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Als aanvoer en retour verbonden zijn, is het dus een 1-pijps systeem. Dus geen bypass nodig.

Hoe zijn de radiatoren aangesloten trouwens? Allemaal boven de ring neem ik aan? Anders worden ze nooit warm.

 

H@ns

  • #5
Het is een 2-pijpssysteem.
Wat bedoel je met boven de ring aansluiten?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Als het een 2-pijps systeem is, is er geen open verbinding tussen aanvoer en retour. Als alle radiatoren dicht staan, is er geen stroming mogelijk.

Kun je eens tekenen hoe het is aangelegd?
 

H@ns

  • #7
Bij deze, de radiator helemaal rechts op de BG blijft altijd open
Dikke lijnen = 20mm
dunne lijnen = 16mm

 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
Dat is inderdaad een 2-pijps systeem. Ik begrijp je opmerking, dat er stroming mogelijk is als alle radiatoren dicht staan, dan ook niet.

Zolang er altijd 1 open staat, is er niets aan de hand. Kraan eraf halen!!!!

Anders alsnog een bypass erin.

Buffervat hoeft trouwens niet zo groot te zijn hoor, 100 liter buffer geeft al heel wat minder starts voor de palletketel. Is écht aan te raden.
 

H@ns

  • #9
Thnx, ik zal er eens over nadenken. waar plaats ik die dan het best in het systeem?
En wat betekend 100L voor de opwarmtijd tov geen buffervat? (schatting)
Ik twijfel of ik een kleine handoekdroger rechtstreeks op de leidingen aansluit in de badkamer of inderdaad een bypass.

P.S. ik had inderdaad nog niet gemeld dat er 1 radiator altijd open blijft staan
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu