GJ-verbruik stadsverwarming hoog?

StijnDries

  • #1
Hallo allemaal,

Sinds 20 december wonen mijn vriendin en ik in eens tussenwoning van ongeveer 120m2. Huis is gebouwd in 2001 en goed geisoleerd. Ons huis wordt verwarmd door stadsverwarming, waarbij de begane grond door recent aangelegde vloerverwarming wordt verwarmd en de 1e en 2e verdieping door radiatoren (hebben we bijna nooit aan). Water door vloerverwarming is 35 graden en kamerthermostaat op 19 graden.

In de 1,5 maand die wij nu in ons nieuwe huis wonen hebben wij 7GJ aan warmte verbruikt. Ik vraag me af of dit normaal is of toch aan de hoge kant? Wij betalen 100€ per maand aan Nuon op basis van 35GJ per jaar, vandaar dat mijn gevoel zegt dat we (te) veel verbruiken. Indien dit aan de hoge kant is hoor ik graag tips/tricks om het verbruik te verlagen. Andere optie is natuurlijk maandbedrag verhogen, maar dat is logischerwijs optie 2

Gr. Stijn
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #2
Juiste verdeler gemonteerd?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Het gaat om de verdeling over het jaar. Het is nu winter, dus het verbruik is hoog. In juli/augustus is het verbruik aan warmte nagenoeg nul. In de zomer gebruik je immers alleen warm tapwater.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Zoals al eerder gevraagd: is hier wel de juiste verdeler gemonteerd.
Graag een foto van de verdeler, zodat we kunnen beoordelen of hier wel de juiste verdeler is gemonteerd.
Zit er geen terugslagklep en temperatuurregeling in de retourleiding op, dan loop je de kans dat je (onnodig) erg veel energie verbruikt.
 

StijnDries

  • #5


Zoals gevraagd dit is de foto van de verdeler. Energiezuinige a-labelpomp geplaatst op 9 januari jl. Hopelijk is dit duidelijk genoeg, anders hoor ik het graag
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Dit is geen verdeler geschikt voor stadsverwarming: hier ontbreekt de voorgeschreven terugslagklep.


Je ziet direct het verschil met de verdeler die bij u hangt.

Dat is de reden dat u een hoog energieverbruik hebt.
Zo spoedig mogelijk laten vervangen door degene die het heeft geïnstalleerd (mogelijk bij de buren ook.......??) en die partij ook aansprakelijk stellen voor het hoge energieverbruik.
 

StijnDries

  • #7
Kunt u mij misschien uitleggen waar het verschil zit en hoe dit leidt tot het hoge energieverbruik? We handig om wat argumentatie richting plaatser vloerverwarming te hebben. Alvast dank.

Is dit niet de terugslagklep?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #8
Die eisen zijn tevens nog afhankelijk van je leverancier van stadsverwarming.
Als je Nuon hebt, dan heb je inderdaad een RTL ventiel nodig in de retour van de stadsverwarming (afgesteld op 30 graden).
Daarnaast is het niet toegestaan om kortsluitleidingen te hebben. Als de pomp van de vloerverwarming uit staat, dan heb je zon kortsluitleiding. Daarom moet die voorzien zijn van een keerklep. Dat zijn de voorschriften, en moet je dus aan voldoen.

Ik geloof echter niet dat het ontbreken van deze keerklep invloed heeft op je gebruik. Immers de warmtemeter meer gewoon de hoeveelheid gebruikt water, en het temperatuurverschil. Vervolgens wordt hieruit de gebruikte warmte berekend (Q=C*M*dT)

Als je bijvoorbeeld de aansluitvoorwaarden van eneco bekijkt, dan staat daar in: 'Een terugslagklep in de mengleiding is niet noodzakelijk als in de regeling een begrenzing van de retourtemperatuur is opgenomen. '

Het is dus afhankelijk van je leverancier.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #9
Hier is iemand in het NUON gebied, dus is een terugslagklep en RTL ventiel voorschrift. Geen discussie mogelijk!!

Argumenten, dat dit gewoon de verkeerde verdeler is, zijn m.i. tegenover een professionele installateur, die weet wat de voorschriften zijn m.b.t. stadsverwarming, echt niet nodig.

Men behoort dit te weten en het ophangen van een dergelijke verdeler is een bewijs dat hier niet professioneel is gehandeld.
Goedkoper ingekocht en lekker duur verkocht + de gebruiker met extra kosten opzadelen.
Dit komt nog steeds behoorlijk veel voor.

M.i. dus direct laten vervangen door de partij die dit heeft aangelegd.
Last je niets anders wijs maken!!

Hou ons maar op de hoogte.

Onderdeel op je foto is een ontluchter.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu