Aardlekschakelaars ipv aardpen?

Miez

  • #1
Is het juist dat het is toegestaan om ipv een aardpen aan te brengen alle groepen achter verschillende aardlekschakelaars te zetten?

Als dat zo is, dan hoef ik dus geen bedrijf te laten komen om zo'n pen te laten slaan, en kan ik volstaan met aanbrengen van aardlekschakelaars?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Nee, je hebt altijd een hulp aardpen nodig met een maximale verspreidings weerstand van 166ohm.

Dit heeft niet zozeer te maken met de aardlek maar met het afleiden van de spanning als de buitenkant van bv. de wasmachine onder spanning komt te staan.
Zonder aardpen zullen alle apparaten met randaarde deze spanning op hun metalen aanraakbare delen krijgen.
Ook netfilters zoals in computers ed werken dan niet en zetten 127v op de behuizing.

Dus met of zonder aardlek altijd een aardpen, en een aardlek is tegenwoordig verplicht.
 

Miez

  • #3
Dus als ik dit goed begrijp, heeft het geen zin om het op die manier te doen? Heeft het nog enig ander voordeel, om alle groepen achter meerdere aardlekschakelaars (4 stuks)?
Extra aardlek's brengen weer extra kosten met zich mee, en ik dacht zo het laten slaan van een aardpen te kunnen ontwijken, maar dat gaat dus niet op...

Mocht het toch nog een voordeel hebben, die meerdere aardlek's, dan kan die installateur die kast wel ophangen, anders moet ie maar een standaardkast meenemen en laat ik zoiezo de pen slaan...
 

Fiesiekus

  • #4
Je hebt 't over 4 aardleks. Dat betekent max. 16 groepen in je woning. Ben je niet in de war met 4 groepen en daarvoor 1 aardlek? Die laatste is gewoon verplicht aan te laten brengen als er een nieuwe groepenkast wordt geinstalleerd; zoals ook de aardpen aan te laten brengen.
 

Miez

  • #5
Nee, ik ben niet in de war :mrgreen:

Het verhaal: Heb een oud huis, 1950, gekocht, met daarin een groepenkast met 3 groepen (vorige eigenaar heeft er in die 57 jaar niet veel aan gemoderniseerd).

Nu ben ik dus de bedrading en het schakelmateriaal aan het vervangen/ uitbreiden, en wil dus een nieuwe groepenkast met een groep of 10 (beter te veel dan te weinig, ook met het oog op de schuur die ik nog wil plaatsen om te hobbyen (lassen, slijpen ed)

Gisteren kontakt gehad met een werknemer van een elektrotechnisch installatieburo of zij ook een aardpen kunnen slaan. Deden ze niet, maar hebben wel een ander bedrijf daarvoor.
Als optie noemde hij, om alle groepen achter aardlek's te plaatsen, dan zou volgens hem de pen niet nodig zijn.

Tevens zei hij dat er 4 groepen, max 5 als uiterste achter een aardlek mag.
Omdat ik het gewoon goed wil hebben, zei ik hem dan 4 groepen per aardlek aan te houden, plus 1 aardlek extra voor de later te plaatsen hobby schuur.
Zodoende zou ik op 4 aardlek's komen...

Maar volgens headhunter dus toch (ook) de aardpen...vanmiddag maar weer even langs bij het installatieburo. :cool:
 

Fiesiekus

  • #6
Miez schreef:
Als optie noemde hij, om alle groepen achter aardlek's te plaatsen, dan zou volgens hem de pen niet nodig zijn.

Tevens zei hij dat er 4 groepen, max 5 als uiterste achter een aardlek mag....vanmiddag maar weer even langs bij het installatieburo. :cool:
Ik zou dat installatiebureau (Beun de H. uit A.?) mooi links laten liggen.
 

Gerrit

  • #7
Zoals The Headhunter schreef is het correct.
 

Miez

  • #8
Fiesiekus schreef:
Miez schreef:
Als optie noemde hij, om alle groepen achter aardlek's te plaatsen, dan zou volgens hem de pen niet nodig zijn.

Tevens zei hij dat er 4 groepen, max 5 als uiterste achter een aardlek mag....vanmiddag maar weer even langs bij het installatieburo. :cool:
Ik zou dat installatiebureau (Beun de H. uit A.?) mooi links laten liggen.

:mrgreen:
Waarschijnlijk zijn ze in de avonduren wat makkelijker dan overdag....
 

Francois

  • #9
Een aardpen slagen kan vermoeiend zijn , maar er is een gemakkelijk alternatief neem een buis van enkele meters lang knijp die aan één zijde voor een groot gedeelte dicht een aan het andere eind doe je de tuinslang aan.Die gaat als vanzelf de grond in , zorg er wel voor dat je eerst graaft dat er geen stenen in de weg zitten.Eens water afgezet komt buis zeer snel vast te zitten.Deze installatie is bij meer dan 20 jaar al in goede dienst met een aardingsweerstand van minder dan 10 ohm.
françois
 

Fiesiekus

  • #10
Gezien het feit dat niet bekend is op wat voor grondsoort de vragensteller woont, lijkt het zelf aanbrengen van een aardpen af te raden. De aardverspreidingsweerstand zal ook goed gecontroleerd moeten worden door een installateur. Da's geen sinecure en een belangrijk onderdeel van de electrische veiligheid in huis!

Bovendien had de vragensteller het over "laten slaan van een aardpen..".
 

Miez

  • #11
@Fiesiekus: :wink:

Ik wil dit inderdaad laten doen, niet omdat ik zelf er te lui voor ben, maar ik wil het gewoon goed hebben :cool:
 

Gerrit

  • #12
Daarbij hoort dus het controleren (door meting) door een installateur. Dit n.l. de enige die een dergelijke meter heeft en is een zeer belangrijk deel van de veiligheid.
 

Francois

  • #13
Met installateurs moet men ook voorzichtig zijn .ik ben ooit bij een klant van mij geweest en daar had een installateur het probleem van uitslaan van aardlekschakelaar opgelost met enkele draden! Gewoon schakelaar overbrugd!!!Daarom als specialist electronica geef ik de mensen zoveel mogelijk de raad deze van mij op te volgen of van andere mensen die goed zijn in het vakgebied.Deze moeten niets verdienen aan de raad die ze geven en weten waarover ze spreken.Vele zaken kunnen zelf ondernomen worden.Een aardingsweerstand kan men door een keuringsorganisatie achteraf laten meten en desgevallend verbeteren met een extra pin of buis.
françois
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #14
Er is altijd kaf onder het koren. Dat gaan wij op dit forum echter niet tot standaard verheffen en er dus vanuit gaan dat je moet oppassen met installateurs.

Als je specialist elektronica bent, zegt dat nog helemaal niets over kennis van de voorschriften en juiste uitvoering op elektro-installatiegebied. Dat is toch gewoon een vak apart.

Overigens zijn de elektro-adviseurs op dit forum in het algemeen allemaal installateurs, en die doen het adviseren hier geheel belangeloos. Met jouw opmerking stel je deze mensen meteen al in een kwaad daglicht!

Ik vind jouw advies om zelf een aardpen te leggen bijzonder onvakkundig. Wat als er een ongeluk gebeurt, doordat een op jouw manier geslagen aardpen niet voldoet, of wegroest, of op andere manier corrodeert omdat er het verkeerde materiaal werd gebruikt?

Dat moest ik even kwijt, als (eveneens) specialist elektronica... (waarmee ik in het algemeen niet zo pronk).
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Een koperbuis is als aardpen niet toegestaan.
 

Chicken power

  • #16
Headhunter,

Lees het eens rustig terug, in de hele draad is nergens sprake van een koperen buis. Totale zinloze opmerking (in het kader van 'respect' nog minder niveau dan 'ouwe meuk').

Miez,
Je hebt dus die aardpen echt nodig, dat staat buiten alle twijfel.

Zoals François al aangaf is die best zelf te maken, afhankelijk van de grondslag waar je op zit. Stalen buis die je de grond in hengst. Met de tuinslang, hogedrukspuit of een kangohamer. Basis stalenpijp 1/2 duims. vraag eens bij je buren hoe diep.

Die pijp wordt niet je aardpen, voordat je hem de grond in laat zakken, steek je een zware blanke koperdraad van minimaal 10 qmm in de onderkant van die pijp, de echte specialisten kunnen je vertellen hoe dik die draad echt moet zijn.

Die sla je dus iets dieper als bij je buren. Daarna laat je een weerstandsmeting uitvoeren of het genoeg is. Het is zeker wel zo dat niet elke installateur over de gepaste meetmiddelen beschikt om een dergelijke meting uit te voeren. En dan is het ook nog maar de vraag of ze daar een certifikaat van willen uitgeven.

En Miez, nog een goed bedoelde waarschuwing: als het idd zo is dat de suggestie die je kreeg niet van Beun de H. is, laat dan absoluut na om dat hier te vermelden.

Het zit hier nog vol met gepassioneerde vakidioten, die helaas nog niet beseffen dat hun meer dan tamelijk beschermde vakgebied, met idiote kortingsregelingen en andere vormen van protectioniosme, aan erosie onderhevig is.

Ze snappen het niet, en geloven dat die oude waardes nog steeds te handhaven zijn. Helaas, de realiteit zullen ze merken, is al anders. Negeren van deze ontwikkelingen gaat niet meer werken

For the time beeing,

Groet, Cp
Vandaar hun wat krampachtige reacties in meerdere draden.
 

Pepjo

  • #17
Chicken power schreef:
Daarna laat je een weerstandsmeting uitvoeren of het genoeg is. Het is zeker wel zo dat niet elke installateur over de gepaste meetmiddelen beschikt om een dergelijke meting uit te voeren. En dan is het ook nog maar de vraag of ze daar een certifikaat van willen uitgeven.
Ik ben geen electronica-expert, maar is het niet zo dat een keuring + formulier met krabbel nodig is voor de goedkeuring van je totale installatie ?

En dat u dus eigenlijk een nonsens-oplossing verkoopt waar iemand die er geen verstand van heeft niets aan heeft ?

Die wil namelijk wél dat formulier met krabbel voor zijn stroomvoorziener en verzekeringsmaatschappij.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #18
@CP en wat stond hier dan?
Francois schreef:
.... neem een buis van enkele meters lang knijp die aan één zijde voor een groot gedeelte dicht een aan het andere eind doe je de tuinslang aan.Die gaat als vanzelf de grond in , zorg er wel voor dat je eerst graaft dat er geen stenen in de weg zitten.Eens water afgezet komt buis zeer snel vast te zitten.Deze installatie is bij meer dan 20 jaar al in goede dienst met een aardingsweerstand van minder dan 10 ohm.
françois
 

Pieter Jan

  • #19
Chicken power schreef:
Het zit hier nog vol met gepassioneerde vakidioten, die helaas nog niet beseffen dat hun meer dan tamelijk beschermde vakgebied, met idiote kortingsregelingen en andere vormen van protectioniosme, aan erosie onderhevig is.
Je hebt zeker niets anders te doen dan haatzaaierij in andermans topic?

Je gaat lekker zo, volgens mij heb je alleen maar de bedoeling dit forum te verzieken.

Wat een lol... :?
 

Gerrit

  • #20
Dit is echt ondeskundigheid ten top.
Zo maar enkele punten:

Een installateur is verplicht deze apparatuur te hebben. (En te laten certificeren)
Je slaat hem wat dieper dan bij de buren; hoe wil je die diepte bepalen?

Het feit dat je niet weet hoe dik de koperdraad moet zijn zegt al genoeg.

Ik zou me liever wat meer van kommentaar onthouden als je er geen verstand van hebt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu