Aardlek grijpt in bij het inschakelen van verlichting

Jemmie

  • #1
Hallo klussers,

Ik ben nieuw hier op het forum. Heb net mijn bestaande koopwoning betrokken en we hebben deze van te voren grondig onder handen genomen.

Ik zit met de volgende vraag:

Ik heb nieuwe schakelpunten geplaatst voor twee lichtpunten. Een van deze lichtpunten is doorgetrokken van een bestaand lichtpunt, ingefreesd in het plafond,en hierna opgevuld en weg gestuct. (er hangt nu natuurlijk nog wel een draadje met een kroonsteentje uit het plafond!)
Het andere lichtpunt is een bestaand lichtpunt dus hieraan is niet veel verandert. Ik heb alleen een beetje zitten goochelen met schakeldraden.

Wat gebeurt er nu?

Wanneer ik een gloeilamp op één van beide lichtpunten aansluit en vervolgens, de schakelaar (een lasklem met een bruine draad en één van beide zwarte schakeldraden) dan vliegt de aardlek er standaard uit.
Dit probleem geldt voor beide lichtpunten!

Als ik alles nameet, dan meet ik (voor beide lichtpunten) wanneer de bijhorende schakeldraad aangesloten is netjes 230v. Wanneer de schakeldraden daarentegen niet aangesloten zijn meet ik wel een lekspanninkje.

Ik kan me niet voorstellen dat ik het verkeerd aangesloten hebt mede om het feit dat wanneer ik meet alles wel klopt.
Ik heb wel al gedacht dat er misschien vocht van het stucwerk achtergebleven is in één van de contact dozen wat misschien die lekspanning veroorzaakt.
Andere lichtpunten op dezelfde groep werken wel naar behoren.

Iemand een idee wat dit probleem zou kunnen veroorzaken?

Het is een heel verhaal, maar degene die hier aanbeland is bedank ik alvast voor het lezen!

met vriendelijke groet,

Jeroen
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je hebt of 2 groepen door elkaar gegooit of je gebruikt ergens de aarde als nul of je hebt een lek naar aarde.
Dit ken je alleen meten met een MEGGER.
 

Jemmie

  • #3
Twee groepen doorelkaar gegooit is uitgesloten. Het is 100% zeker één groep. Aarde als nul zou op moeten vallen tijdens het aansluiten toch?
Groen/geel op blauw. Kan me niet voorstellen dat ik dat gedaan heb.

Wat zou een lek naar de aarde kunnen veroorzaken?
 

Fiesiekus

  • #4
Misschien moet je nog eens de las- of centraaldozen van de lichtpunten openmaken en kijken of alles goed geïsoleerd, droog en correct aangesloten is.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Misschien is de blauwe draad in het bestaande lichtpunt per vergissing toch van een andere groep afkomstig?
 

Michiel_H

  • #6
Ik kan niet anders dan eerst zeggen dat het heeeel onverstandig is om in het plafond te gaan frezen. Heel onverstandig. Dat doet mij dan ook gelijk denken dat je de draden niet in een buis hebt gelegd, maar gewoon weggesmeerd in het plafond. En huppakee.... daar heb je je aardlek...
 

Jemmie

  • #7
Enige oplossing is waarschijnlijk toch de lasdozen controleren.

Waarom is het trouwens onverstandig om in het plafond te frezen?
Het ging slechts om een kleine afstand vanaf de lasdoos en het ziet er vele malen beter uit als zo'n lullig kabelgootje over een verder strak plafond.

Daarnaast heb ik natuurlijk wel een goed geïsoleerde stroomdraad gebruikt in het plafond. Dus ik verwacht niet dat daar de aardlek vandaan komt. Ik verwacht dan eerder dat de fout toch in de lasdoos bij de aansluiting zit.

Iniedergeval allen bedankt voor de reacties tot nu toe! Heb duidelijk nog het één en ander uit te zoeken.

mvg,

Jeroen
 

Fiesiekus

  • #8
Jemmie schreef:
Waarom is het trouwens onverstandig om in het plafond te frezen?

Daarnaast heb ik natuurlijk wel een goed geïsoleerde stroomdraad gebruikt in het plafond.
Zo lang je de wapening niet raakt of blootlegt, is er niets tegen een geul uitfrezen.

Ik mag hopen dat het via een PVC buis met VD-draad is aangelegd?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Wat versta je onder een goed geïsoleerde stroomdraad? Het is volgens de voorschriften iig niet toegestaan om draad of kabel zo in het plafond te smeren. Ik zou dit gedeelte vd installatie toch even loshalen om uit te sluiten dat daar een probleem zit.
 

Appeltje

  • #10
Sxnder schreef:
Wat versta je onder een goed geïsoleerde stroomdraad? Het is volgens de voorschriften iig niet toegestaan om draad of kabel zo in het plafond te smeren. Ik zou dit gedeelte vd installatie toch even loshalen om uit te sluiten dat daar een probleem zit.
Lijkt mij ook... loskoppelen en dan weer 1 voor 1 aansluiten, dan weet je waar het zit... Succes als het in het plafond zit :mrgreen: .

Gr. Ries.
 

Jemmie

  • #11
Hallo allemaal,

Ik moet mijn ongelijk bekennen, in een eerdere post gaf ik aan dat ik 100% zeker was dat ik geen groepen door elkaar had gehaald.

Ik begon toch te twijfelen en heb stuk voor stuk de groepen aan en uit gezet om te kijken tot welke groep de fase draad behoorde die het probleem gaf. Deze bleek tot onze "groep 7" te behoren. De nul in het plafond behoorde tot "groep 3". Een geluk bij een ongeluk was dat er een inbouwschakeldoos (met een fase draad behorend tot groep 3) precies tegenover de schakeldoos met de fase draad behorend to "groep 7". Deze dozen met elkaar verbonden en de fase draad doorgelust naar de juiste schakelaar.
Nu werkt alles naar behoren.

Het plafond was geheel dichtgesmeerd en ik heb aardig in de rats gezeten over hoe ik dit op moest lossen.

Beginners foutje, maar wel een leerzame.

Bedankt!
 

Toon

  • #12
Dus ik moet begrijpen dat er verschillende groepen door één buis lopen?

Waarschijnlijk ook een beginnersfoutje, maar niet toegestaan. Een tweede punt is dat centraaldozen, inbouwdozen etc altijd bereikbaar moeten blijven, dus deze mogen niet weg gesmeerd worden.
 

Jemmie

  • #13
Nee, in dit geval lopen zowel in de muur als het plafond slechts één groep door een buis. Ik had alleen een verkeerde fase draad naar een schakelaar in de muur getrokken. (van groep 7 dus) in het plafond zit alleen groep 3.

Enige wat ik dus blijkbaar niet volgens de regels heb gedaan is het dichtsmeren van een inbouwdoos. Jammer, het zag er net zo mooi uit.
Ik zal maar eens na gaan denken of ik hem nu weer open ga maken of niet om zodoende de regels na te leven.

Luistert wel nauw, hier had ik mezelf van te voren beter in moeten verdiepen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu