Aarden badkamer - Wat is voorgeschreven?

Hans van G

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb een paar vragen over het aarden van de verschillende delen op de badkamer (kranen, radiator enz).
1. In de geschiedenis van het forum van Klusidee lees ik dat als je in het centraal aardpunt alle metalen delen in de badkamer met elkaar verbindt, je niets kan gebeuren, zelfs niet als de aarde naar het centraal aardpunt zou ontbreken.
Van de andere kant lees ik dat het CAP verbonden moet worden naar de centrale doos op de badkamer of naar het centraal aardpunt in de meterkast.
Hoe zit het nu precies ? Wat is voldoende m.b.t. de veiligheid op de badkamer, wat is nodig, wat moet/ is voorgeschreven ?
2. Verder heb ik begrepen dat het aarden van de verschillende delen belangrijk is maar dat er alleen gevaar op kan treden als je verschillende delen tegelijk aanraakt (als e.e.a. niet geaard is). Maar als de verschillende delen op de badkamer zo ver uit elkaar liggen dat je onmogelijk twee delen tegelijk aan kunt raken, dan zou aarden dus helemaal niet nodig zijn ?? Klopt dat ?

Alvast bedankt
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
1) vroeger moest de aarde draad van het cap rechtstreeks naar de meterkast naar de aarde rail, nu naar de aarde draad in de centraal doos. Jaartal van deze wijziging weet iemand anders wel.
2) vloer is ook geleidend, dus je kan dan altijd 2 delen aanraken.
 

Marcn88

  • #3
En alleen alle aanraakbare delen met elkaar verbinden is niet voldoende er dien een aansluiting gemaakt te worden naar de aarde hetzij via de aarde draad in de centraaldoos od rechtstreeks naar t cap in de meterkast
 

Hans van G

  • #4
Dat dacht ik ook. Maar zoals ik al zei las ik in de geschiedenis (2006) dat die verbinding naar centraal aardpunt in meterkast niet per se nodig was ???
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Klopt. Tegenwoordig trek je geel/groen vanuit de centraaldoos door naar het CAP. Vanaf daar met blanke draad naar de te vereffenen delen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
De potentiaal vereffening doet zijn werk ook zonder aarde.
Maar de vereffening dient altijd aan aarde te liggen vroeger direct tegenwoordig via de centraaldoos.

De norm schrijft ook voor dat vreemd geleidende delen(cv,waterleiding,wapeningsnetten) "ten naaste aardpotentiaal" moeten blijven.
Dat kan alleen als je ze aan de aarde knoopt.
 

Hans van G

  • #7
Beste Headhunter,

Bedankt voor je reactie maar ik ben een leek maar wil het toch graag snappen.
De term vereffening, potentiaal vereffening en aardpotentiaal zeggen mij niets.

Kun je je reactie ook in voor mij begrijpelijke taal/ uitleg weergeven wat en hoe e.e.a. verbonden moet zijn of niet hoeft te zijn met aarde in de centraaldoos ?

Alvast bedankt.
 

Hans van G

  • #8
Ik heb nog eens even op internet wat zaken nagekeken en vraag me even af of mijn gedachtengang nu juist is.
Het gevaar in een badkamer zit hem dus in een eventueel spanningsverschil tussen de verschillende metalen delen (als b.v. door een defect een metalen deel onder stroom komt te staan). Om dit spanningsverschil op te heffen worden de verschillende metalen delen met elkaar verbonden in het CAP op de badkamer.
En als dat spanningsverschil opgeheven is, is ook een eventueel gevaar getackeld.
Klopt dat zover ?
Zo ja, waarom is dan de aarde naar de centraaldoos nog nodig ?
 

Dylanhubers

  • #9
Beste Hans,

Ik zal proberen het wat makkelijker te verwoorden. Wanneer je enkel de metalen delen aard zonder dat de aarde vanuit de centraaldoos aangesloten is op deze delen zal de spanning niet weg kunnen vloeien. Als gevolg heeft dit dat de metalen delen onder spanning komen te staan. Voorbeeld: door een defect staat de waterleiding onder spanning. Dit is bijvoorbeeld 100 volt. Wanneer u dan gaat douchen dan is dat geen prettig gevoel kan ik u vertellen. Het is gewoon een stukje veiligheid. Het hoe en waarom is eigenlijk niet zo belangrijk. Het is gewoon verplicht.

Ik hoop dat het verhaal een beetje duidelijk is
 

Hans van G

  • #10
Heel erg bedankt voor de uitleg. Ik snap wat je bedoelt. Ik ga het gewoon zo doen.
Nog even een vraagje.
Het gaat om de badkamer van mijn dochter die we gaan verbouwen.
Het is een oud mijnwerkershuis (jaren 30/40 schat ik) en er is in de loop der jaren nogal wat aan geklust.
Ik wil dus wel zeker weten dat de aarde in de centraaldoos in de badkamer ook goed functioneert.
Is er een eenvoudige manier om te checken of deze aardkabel zijn werk doet zoals het moet ?
 

Dylanhubers

  • #11
Er zijn speciale meters voor die dat kunnen meten die meet de weerstand op je aardleiding even simpel gezegd. Grote kans dat deze niet goed is omdat het een oude woning betreft. Je zou eens kunnen proberen te meten tussen je aarde en fase en kijken of je dan 230 volt meet. Dit zegt ook al iets over de kwaliteit van de aarde.
 

Hans van G

  • #12
Ik heb als leek natuurlijk geen speciale meetapparatuur. En de kwaliteit van de aarde zegt mij natuurlijk ook niets want ik kan dat niet interpreteren of iets aan veranderen.
Ik dacht eens ergens gelezen te hebben dat je de functionaliteit van de aarde in de centraaldoos ook kon controleren met een lamp of iets dergelijks en daarbij de aardedraad te gebruiken. Zo zou er ook nog een andere praktisch hulpmiddeltje zijn om de aarddraad te testen maar weet niet meer precies hoe en wat ???
 

Dylanhubers

  • #13
Zou er niet al te veel zelf aan doen.. sluit alles gewoon aan zoals het hoort en mocht de aarde slecht zijn dan kan dat later altijd nog aangepakt worden. dat is toch iets wat bij het centrale punt moet gebeuren
 

Hans van G

  • #14
Maar is dat niet gevaarlijk dan, als de aarde slecht zou zijn ?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Kan zeker bloedlink worden.
Maar als je aardlekschakelaars hebt, dan mag de weerstand best hoog zijn om veilig te blijven.
 

Hans van G

  • #16
Mijn dochter heeft nog een "ouderwetse" stoppenkast. Ik weet niet of dat wat uitmaakt ???
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #17
Ja, in die zin dat als je van plan bent een stopcontact in de badkamer te maken (voor een fohn oid) deze achter een 30mA aardlek moet zitten.

Een mooi moment om ook de verdeelinrichting naar de eisen van deze tijd te tillen (vervangen dus)
 

Hans van G

  • #18
Sorry als ik wat veel vraag c.q. opmerk maar het gaat me nu met name om het aarden van de verschillende metalen delen van de badkamer. Maakt het daarvoor iets uit dat er een "ouderwetse" stoppenkast is ?

(De verdeling nu aanpakken is op dit moment budgettair niet ingepland)
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #19
Kort door de bocht: Nee, nu gewoon het CAP op de centraaldoos aansluiten.

Maar als je stopcontacten in de badkamer maakt (en dat wil je in 2019) MOET je achter een 30mA aardlek zitten. Dat heeft niets met budget te maken, maar met veiligheid.

Verbouwen begint met een plan, niet met slopen.
 

Hans van G

  • #20
Sorry, verkeerd begrepen. Ik dacht dat je bedoelde om de hele stoppenkast naar deze tijd om te tillen. Een aardlek plaatsen voor föhn zal wel niet zo'n probleem zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu