Aansluiten inductieplaat - dubbelchecken

LodewijkNapoleon

  • #1
Goedenavond !

Ook ik heb een inductieplaat aangeschaft, en sta op het punt deze te installeren. Aan de hand van de volgende foto's wil ik graag even polsen of de manier waarop mij opgedragen is dit uit te voeren hout gaat snijden, omdat het mijns inziens niet zou kloppen.



Hier is mijn groepenkast te zien. Ik heb een 3*25 aansluiting met rechts-onderin mijn kookgroep.

Vanaf deze kookgroep tot aan waar ik mijn perilex WCD heb, loopt 2x bruin, 2x blauw en 1x groen/geel. Bij mijn perilex zit het volgende schema



Mij is vertelt dat ik deze aansluit met beide blauwe draden op N1 en de bruine draden op L1 en L2.

Vervolgens heb ik mijn perilex stekker met het volgende schema




Hier zou ik dan met één blauwe (N1) en twee bruine (L1 en L2) draden naar mijn kookplaat gaan.

Tenslotte mijn inductieplaat



Hier zou ik dus mijn twee bruine draden op L1 en L2 aansluiten en mijn blauwe op N.

Waar ik mijn twijfels bij heb is tweevoudig;

enerzijds begrijp ik dat op deze manier 400V over mijn nuldraad zou kunnen lopen - wat niet de bedoeling is.

anderzijds begrijp ik dat met mijn kookgroep volledig op één 25A fase ik maar ongeveer de helft van mijn vermogen haal (3600W ipv 7400W). -> ik realiseer mij nu tijdens het nalezen waar mijn denkfout zit, ik heb hier de 16A van mijn groep verward met de 25A van mijn fase, dit zou dus goed moeten gaan.

Ik wilde dus even dubbelchecken wat ik hier aan het doen ben, voordat er een gevaarlijke situatie ontstaat. Alvast bedankt voor jullie tijd, meedenken, en eventuele reactie :)
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Als je het goed wilt doen, dan vervang je je huidige kookgroep door een 3-fase aardlekautomaat. Met een beetje schuiven op de onderste rij zou dat net moeten lukken in die propvolle kast.

Een inductieplaat heeft meestal 7.200 Watt en je zit met dit vermogen al boven de specificatie van je hoofdzekering. 230V * 25 A = 5.750 W. Al zal de hoofdzekering bij 1.500 Watt meer niet meteen springen en zet je niet vaak en niet langdurig alle pitten op vol vermogen, maar als er op de onderste rij nog andere grootverbruikers zitten is het snel gebeurd.
Ik weet niet of je hoofdzekering als automaat uitgevoerd is die je zelf weer kunt inschakelen. Anders zou je daarvoor de netbeheerder moeten bellen en dat is vervelend en duur.
 

CV__

  • #3
Wat jou verteld is, is een recept voor woningbrand vanwege 32A door 1 pen van het Perilexstopcontact en stekker welke daar niet voor gemaakt zijn. Vraag degene die dit advies gaf of hij daar aub mee wil ophouden..

De kookgroep in de meterkast voldoet ook niet in de huidige manier van aansluiten en de kast zit ook vol verder om het juist te doen dus kastje ernaast met daarin 3P+N aardlekautomaat B16 0,03.

Kookgroep door de neus drukken van degene die dit zo heeft besteld (indien zo bij bouw opgeleverd). Alhoewel; alleen het brugje volstaat; de rest is nog bruikbaar als gewone groep.

Dan 1*blauw en 1* bruin vervangen door zwart en grijs als je netjes wilt doen. Wel in 2,5mm2 dus geen 1,5mm2 schakeldraad
 

LodewijkNapoleon

  • #4
Ik begrijp dat er dus wel wat meer mis is dan enkel de nul-draad in mijn perilexsnoer waar ik mij zorgen om moet maken ..

Hoe komt u echter aan die 32A door één Perilex pen? Het maximale vermogen van de kookplaat is 7400W/400V=18,5A max ?

Ik ga dit in ieder geval allemaal even terugleggen. Ik begrijp dat mijn kookgroep niet eens geschikt is om het juiste vermogen te leveren, dus zullen we even terug naar de tekentafel moeten..
 

CV__

  • #5
Nee, 7400W/230V=32A

Als je hem wel op 2 van 3 verschillende fasen aansluit (dus 400V tussen de fasen), zoals in het linkerplaatje, komt er 16A van L1 en 16A van L2. Op de nul wordt dat dan ook 16A, want de stromen zijn twee 120 graden verschoven sinussen.

Die kookgroep is nu echter op 1 fase aangesloten en dan krijg je tot 32A door je nulgeleider. Dat doen ze in landen als het VK waar ze enkelfase huisaansluitingen van 80A en meer hebben.

Dat nog los van het punt dat 2*16 kookgroep achter hoofdzekering van 25A niet deugd.
In de huidige kast heb je echter geen 4P aardlekschakelaars en ook niet de ruimte daarvoor.

Zonder aadlekbeveiliging mag alleen onder bepaalde voorwaarden, o.a. zeer goede aarding. Dat is hier vaak niet het geval, dus dat raad ik ook altijd af.

Siemens/Bosch kookplaten hebben twee aparte circuits zonder gedeelde nul, dan kan er meer. De Ikea platen hebben dat echter niet.
 

CV__

  • #6
Overigens zijn er een heleboel mensen die het wel zo aansluiten zoals jou aangeraden is. Vaak gaat het goed en af en toe fikt er een huis af...

Wat mij betreft wordt de schade van laatstgenoemde hoofdelijk verhaald op de mensen die adviseren het zo aan te sluiten, met name als dat installateurs zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu