Aansluiten Dinrail WCD

Finn_

  • #1
Goedenmorgen, na vele malen al 'stil' veel baat bij dit forum te hebben gehad (mijn dank is groot) toch maar eens een eigen vraagje, omdat ik nergens, hier of elders echt duidelijk informatie hierover kon vinden.

Zoals duidelijk mag zijn wil ik dus een dinrail WCD in mijn groepenkast bijzetten.
Of meer: aansluiten, want het bijzetten ( *klikk* )is geen probleem :lol:

Ik heb al vaker met elektra gewerkt dus het meeste is wel duidelijk, toch, omdat ik nog niet in de groepenkast zelf bezig ben geweest toch even wat advies graag.

Ik ga er van uit dat ik met installatiedraden van 2,5 mm2 harde kern (hetzelfde wat er vanuit de groepen het huis in gaat) vanuit 1 van de groepen een blauwe draad en bruine draad trek naar de juiste aansluitpunten op de WCD, en de aardaansluiting van de WCD met een geelgroene draad onder een klemmetje op de aardrail achterin moet plaatsen.

Echter, welke groep kan ik het beste nemen? en kan ik die extra draden er gewoon onder de 'schroef' bij zetten of kan ik daar beter een aftakblokje voor gebruiken? Ik las zelfs ergens op het net dat dat zelfs met een aftakblokje zou 'moeten', is dat echt zo en moet ik dus de woningbouw bellen om ze te melden dat die groep waar 2 draden uitkomen 'fout' is aangesloten?

Alvast bedankt voor uw inzichten en antwoorden!

 

Andre69

  • #2
Bij een kooiklem mag je aan beide kanten van de schroef een draad aansluiten, mits dezelfde dikte. Dit zal wel het geval zijn met je huisinstallatie 2,5mm2.
Echter zover ik zien kan is er geen automaat met een kooiklem waar nog een aansluiting bij kan.

Om eerlijk te zijn, deze kast ziet er uit als een bijeen geraapt zooitje. Verschillende zekeringen, waarvan een niet achter de aardlek, verschillende draadkleuren onder automaten, verkeerde aansluitwijze op de aardrail, geen hoofdschakelaar en de meest rechter automaat staat niet echt als een betrouwbaar type bekend.

Ik zou hier eerst wat aan gaan doen
 

Finn_

  • #3
Bedankt voor uw antwoord!

dat zou ik graag willen, doch dit is wat de woningbouw zo heeft aangelegd. Als iemand vanuit professionele expertise iets hards kan geven waarop deze installatie niet goed of veilig is en op basis waarvan ik ze kan verplichten dit te verhelpen hoor ik het graag!
 

Andre69

  • #4
-Er is een groep zonder aardlek
-Er is geen hoofdschakelaar
-Draden aarde zijn niet correct aangesloten
-Het is gewoon een rommeltje.

Als dit de manier is waarop de woningbouw zich presenteert moeten ze zich eens ernstig achter de oren krabben.

De kast is al wat ouder, in de periode van aanleg waren een aantal van deze punten nog niet van toepassing.
Echter zit er ook een nieuwer type automaat in, wat wil zeggen dat er in een recent (<10/15jaar?)verleden aanpassingen gedaan zijn. Dit brengt met zich mee dat de hele kast toen al aangepast had moet worden naar de huidige regelgeving.
 

Finn_

  • #5
Ah dank! daar kan ik denk ik wel wat mee met de woningbouw,

Top! :D
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
André69, waarom zou die hele kast moeten zijn aangepast naar de huidige regelgeving?

Bij ingrijpende wijzigingen of uitbreidingen is dat inderdaad zo, maar bij een kleine wijziging of reparatie toch niet? Er zit een nieuwer type automaat in ja, misschien is er wel alleen een defecte automaat uitgewisseld. Dat moet toch kunnen zonder de hele kast naar huidige normen op te waarderen?

Het lijkt inderdaad een bij elkaar geraapt zooitje zo maar ik betwijfel of je de gemiddelde woningbouwvereniging gemotiveerd krijgt om er iets aan te doen met als argument dat mensen op het internet roepen dat het nodig is. Denk dat er een aardlekautomaat aantoonbaar defect moet zijn ofzo voordat ze willen langskomen.

Finn, kijk wel uit als je zelf aan deze kast werkt, je kunt de kast niet spanningsloos maken en je hebt een paar flinke ongeisoleerde spanningvoerende onderdelen.

Die dubbele draad in de middelste automaat (kooiklem) lijkt wel in orde, bij de rest van de automaten kan dit niet zomaar. Denk ook niet dat je aftakblokjes in die schroefklemmen krijgt. Misschien passen de aftakblokjes wel op de contacten van de WCD? Die zie ik op de foto niet.
 

Finn_

  • #7
Dank je voor je zorg, het is idd een linke bedoening!

ik kan de kast echter wel spanningsloos maken daar de hoofdzekering met medeweten van liander niet verzegeld is door een andere vage actie van de woningbouw.

Vroeger (lees: tot 1 maand terug) zat er een trapleuning voor de behuizing van de hoofdzekering, en wel zo dicht erop dat er nog geen vinger tussen paste. Daarom is, toen de hoofdzekering een keer door ging en de electricien in het donker niet de leuning eraf kon krijgen de bakkelieten kap van de hoofdzekering gebroken, omdat deze niet achter de leuning vandaan te krijgen was (ook geen fraaie constructie, want de brandweer hoort daar bij te kunnen) .
De monteur van liander die deze kap kwam vervangen is nog op de sloop wezen kijken maar kon zo een specifieke kap niet meer vinden. Wel een andere die dan wel paste, doch niet zo goed dat de verzegeling er weer op kon.

ook stelde hij vast dat er een gedeelde aansluiting vanuit de meterkast van de buurvrouw zat (wat schijnbaar in de jaren 50 normaal was) waar dus een ijzeren buis vanuit de kast van de buurvrouw mijn kast (of beter: nis, want toen ik er in kwam hing de meter gewoon boven de trap) binnenkomt, waarin zich nog bedrading met katoenen mantel bevindt.

Hij heetf toen een bon uitgeschreven om de hele zooi te laten verbouwen: aansluitingen scheiden, katoen eruit, nieuwe hoofdstop, the works.
een andere liander man is toen langs geweest om de situatie op te nemen, en ook de opzichter van de woningbouw was daarbij.

De liander meneer stelde vast dat het het bestw as de hele installatie te verplaatsen van boven de trap naar een muur iets verderop in de gang. Liander zou dan de aansluiting opgraven, een aparte aansluiting realiseren, de hele meterkast vervangen, dus hoofdstop en meter, en zelfs de groepenkast die eigenlijk van de woningbouw is nog verplaatsen en weer aansluiten zodat ik meteen weer stroom zou hebben.

Het enige dat de woningbouw hoefde te doen was een plaat multiplex tegen de muur schroeven zodat de hele zwik daar aan zou kunnen hangen. Echter, de opzichter van de woningbouw werkte enorm tegen en claimde dat hij dan een aannemer zou moeten bestellen en dat zijn baas die 400 euro niet wilde betalen, volgens hem had de WB ook geen mannetjes met busjes rondrijden die even een plank op een muur konden zetten (goh wie waren die mannen dan die met busjes de hele week daarna bij mn buurvrouw op de stoep stonden en een dakraam vervingen? :P ) en zelfs op mijn suggestie dat hij even met zn auto naar de praxis zou rijden (ik heb zelf geen auto anders had ik t zelf wel gedaan) en een plank zou halen die ik zelf dan wel zou ophangen ging hij niet in.
Hij trok ook de noodzaak van de hele operatie in twijfel en vroeg zich af of het niet op de oude plek kon.. hij wees met zijn handen van "het is toch maar zo een klein dingetje?" en de liander man ging na enige tijd overstag.

een week later stond er een graafmachine voor de deur, een berg mannetjes.. en 1 kwam binnen met de nieuwe ombouw voor de hoofdzekering en de meter... en die was nog groter, paste niet achter de leuning..... alles onverichterzake weer naar huis en liander zwaar pisisg dat ze kosten hadden gemaakt voor niks (tja eigen schuld, die vent had kunnen meten vantevoren of die constructie zou gaan passen. Hij wilde echter niks meer doen eraan verder dus heb ik maar geeist dat ik een verklaring kreeg dat de hoofstop nmet medweten van liander niet verzegeld was, voor het geval ik daa rlater gedoe mee zou krijgen. En die heb ik hier nog altijd liggen.
En de katoen ommantelde bedrading ligt er dus ook nog, evenals de metalen buizen door een deel van het huis (dat bruine buisje is metaal bijv)

Al met al een lekker zootje, dus als ik wat kan vinden om ze op te pakken doe ik dat graag. Ik zou iig linder kunnen informeren dat de leuning nu weg is en ze weer een verzegelbare installatie kunnen plaatsen ....
 

Andre69

  • #8
Een automaat bijplaatsen lijkt me een voldoende ingrijpende wijziging om de rest van de kast ook eens te updaten, uitgaande van het formaat en de toestand van de kast in dit geval.

Die kast daar mankeert gewoon van alles aan.

Al met al is het een bijzonder verhaal. Ik zou er iemand bijhalen die voldoende kennis van zaken heeft en de boel deskundig kan beoordelen en op papier zetten.
Hier kan je mee naar de woningbouw stappen. Dan zal je enige kans van slagen hebben, anders zal het een lang verhaal worden ben ik bang.
 

Finn_

  • #9
Helaas, ik heb daar al naar gekeken bij officiele bedrijven "er iemand bijhalen" om de boel te inspecteren kost makkelijk 4-600 euro ofzo. Er is gek genoeg bij alle bedrijven plicht om de installatie periodiek te laten controleren, maar woningbouwverenigingen vallen daar niet onder (ik heb vandaag gemailed met een inspectiebedrijf en die zeiden dat)

Dat geld ervoor heb ik sowieso niet, anders had ik gewoon een installateur de hele zwik laten vervangen, dat kost minder dan 600... En zelfs al zou ik het laten inspecteren, dan is het nog de vraag of de woningbouw dan niet gewoon zegt 'jammer maar doen we niks aan' en aan 'die kast daar mankeert van alles aan' heeft de woningbouw, excuse my english, gewoon 'schijt'.

Het is mega irritant dat je in nederland als huurder zo enorm zwak staat tegen crap die de woningbouw door semi-malafide aannemertjes laat doen, tenzij je er meer geld aan gata uitgeven dan het zou kosten om de hele boel zelf te laten doen. t is niet dat ik een sociale huurwoning heb omdat ik zwem in het geld ofzo.

Overigens lijkt het niet na te gaan of er een automaat is bijgeplaatst, noch wanneer dat gedaan zou zijn.

Zoals iemand eerder al zei: het kan ook zijn dat een andere automaat vervangen is, en dat dat dan niet geldt als een grote aanpassing. Maar of dat ook zo is? geen idee.
Stom dat die regels gewoon nergens duidelijk in begrijpelijke taal te vinden zijn en ook die automaten geen duidelijk jaartal vermeld hebben staan. Als bewoner kan je zo niet zien of weten of er wat aan de hand is.
Ook alle experts die ik nu hier en op andere plaatsen heb gesproken erover spreken elkaar allemaal tegen. geen wonder dat kortsluiting in de meterkast in de top 5 van brandoorzaken zit ... niemand lijkt helder te weten hoe dingen zitten. Dus als ik wel een maandinkomen spendeer om hier iemand te laten kijken is de vraag of die dan weet hoe het zit.

mega frustrerend al die onduidelijkheid. zo vermoeiend, je wil ff een buitenlampje en je zit meteen diep in de ingewikkelde shit.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Finn_ schreef:
Zoals iemand eerder al zei: het kan ook zijn dat een andere automaat vervangen is, en dat dat dan niet geldt als een grote aanpassing. Maar of dat ook zo is? geen idee.
Stom dat die regels gewoon nergens duidelijk in begrijpelijke taal te vinden zijn en ook die automaten geen duidelijk jaartal vermeld hebben staan. Als bewoner kan je zo niet zien of weten of er wat aan de hand is.
Dit is in mijn ogen de meest logische verklaring voor die nieuwe automaat. Ik geloof nooit dat jouw woning op enig tijdstip maar één algemene groep (plus een wasmachine groep) heeft gehad. Ergo, op de plek van die nieuwe automaat zat vroeger ook al iets. Waarschijnlijk zo'n zelfde aardlekautomaat als de rechter. Zoals André69 al zei is dat een onbetrouwbaar type dus wellicht is die gewoon kapot gegaan. ;)

De regels staan wel degelijk verwoord, maar dit soort informatie staat ín de normen zelf, deze kun jij niet zomaar in zien. Een installateur beschikt hier wel gewoon over.

Even een verkort citaat uit de NPR5310:2015:
Vervanging van onderdelen en onderhoud van bestaande installaties
Hierbij moet worden gedacht aan het vervangen van defecte installatieonderdelen in het kader van onderhoud en reparatie.
In het algemeen kan worden gesteld dat bij het vervangen van installatieonderdelen het defecte onderdeel kan worden vervangen door een nieuw van dezelfde uitvoering. De regel is dat de desbetreffende editie van NEN 1010 die op het moment van het maken van de installatie gold van toepassing blijft.
Wel moet ook hierbij met een vakkundig oog worden gekeken.

Voorbeelden
– Een defecte contactdoos of contactstop van klasse 0 vervangen door een nieuwe ook van klasse 0, dat wil zeggen een uitvoering zonder beschermingscontacten.
– Een defecte aardlekschakelaar van het AC-type vervangen door een nieuwe van het A-type. De maatvoering van beide typen is gelijk, maar men krijgt hiermee een verhoogd veiligheidsniveau.
– Een defecte aardlekschakelaar met een nominale aanspreekstroom van 500 mA vervangen door een
aardlekschakelaar van 300 mA. Ook hierbij geldt een verhoging van het veiligheidsniveau.
Bij het vervangen van een automaat is het dus helemaal niet nodig om meteen de hele verdeelkast op te waarderen.

Oftewel... Een hoofdschakelaar? Die hoeft er nog steeds niet in.
De wasmachinegroep zonder aardlek? Geen probleem (tenzij de aardverspreidingsweerstand te hoog is of het ding in een badkamer staat en met een WCD+stekker is aangesloten).

Zelfs bij kleine uitbreidingen hoef je niet meteen aan de nieuwste normen te voldoen:
Uitbreiding van de bestaande installatie
Bij omvangrijke uitbreidingen van de installatie is het gestelde voor nieuwe installaties van toepassing.
Vaak komen ook situaties voor waarbij het gaat om een kleine uitbreiding van de installatie. Bijvoorbeeld het maken van een extra lichtpunt op een zolder of in een berging, of het bijplaatsen van één of enkele wandcontactdozen in verblijfsruimten. Hieronder valt bijvoorbeeld ook het maken van een aansluitpunt voor een wasmachine of kooktoestel.
In die gevallen moet goed worden overwogen wat uit het oogpunt van veiligheid de juiste oplossing is.
Doorgaans zal het voor de hand liggen en ook het meest logische zijn om de uitbreiding op dezelfde manier, volgens dezelfde eisen, uit te voeren als de bestaande installatie. Dus bij een installatie die is aangelegd op basis van bijvoorbeeld de 4e druk moet dan ook de kleine uitbreiding op basis van de 4e druk worden uitgevoerd.
Hiervoor is uiteraard geen algemene richtlijn te geven. Hierbij spelen vakmanschap en gezond verstand een grote rol.
Dit wil dus bijvoorbeeld ook zeggen dat als jij nu in de woonkamer een nieuwe contactdoos bij wilt maken, deze contactdoos prima een exemplaar zonder randaarde mag zijn net als de bestaande.

Vernieuw je de gehele installatie in de woonkamer of bouw je een stuk aan, dan wordt het uiteraard een ander verhaal.

Ik snap prima dat mensen hier roepen dat het een zooitje is en "echt niet meer kan", als ik deze kast aan zou treffen in een koopwoning dan was hij heel snel weg. ;) Maar ik denk (of vrees?) dat het verspilde moeite is om een woonstichting hiervan te overtuigen.

Iemand erbij halen om te keuren? Dat kan. Dan betaal je een paar honderd euro aan een installateur die waarschijnlijk gaat beoordelen of jouw installatie nog aan de eisen gesteld in een stokoude norm voldoet. Ik vraag me af of daar nou wel zoveel verrassends uit zou komen.

Ik begrijp uit jouw verhaal dat een opzichter van Liander laatst zelfs heeft aangeboden om deze bestaande kast compleet opnieuw op een andere locatie aan te sluiten. Waarom doet zo iemand dat als het daadwerkelijk zo levensgevaarlijk zou zijn? En hoe zou de opzichter van de woonstichting die daarnaast stond dit interpreteren?

Het lijkt mij verspilde moeite. Sluit lekker die WCD aan, test regelmatig de aardlekschakelaars en maak je verder niet al te druk om een installatie die niet van jou is.
 

Finn_

  • #11
XanderH schreef:
Dit is in mijn ogen de meest logische verklaring voor die nieuwe automaat. Ik geloof nooit dat jouw woning op enig tijdstip maar één algemene groep (plus een wasmachine groep) heeft gehad. Ergo, op de plek van die nieuwe automaat zat vroeger ook al iets. Waarschijnlijk zo'n zelfde aardlekautomaat als de rechter. Zoals André69 al zei is dat een onbetrouwbaar type dus wellicht is die gewoon kapot gegaan. ;)
goede kans idd, hoewel wel vrij duidelijk het huis later van elektra boven is voorzien. De benedenverdieping heeft metalen buizen en trekdozen, behalve in het plafond. Boven is alles plastic en de stopcontacten boven zijn verbonden door buisjes die uit de vloer komen en zitten ook op dezelfde groep als de plafonddozen beneden. waarschijnlijk was dat lekker makkelijk aan te leggen. Als ik het me goed herinner zitten die ook allemaal op die rechtse groep. Maar ja elektra boven zal wel een behoorlijke tijd geleden aangelegd zijn.

XanderH schreef:
Even een verkort citaat uit de NPR5310:2015:
Kijk daar heb ik wat aan! dank je voor je opzoekwerk :D
blijft onhandig dat bewoners dit soort dingen niet kunnen inzien, want hoe kan je anders al die bedrijfjes die er blijkbaar regelmatig een zootje van maken, controleren?
De wasmachinegroep zonder aardlek? Geen probleem (tenzij de aardverspreidingsweerstand te hoog is of het ding in een badkamer staat en met een WCD+stekker is aangesloten).
De wasmachine staat hier in de keuken, wel met (randaarde) WCD+ stekker idd


Maar dit soort passages
In die gevallen moet goed worden overwogen wat uit het oogpunt van veiligheid de juiste oplossing is.
Hiervoor is uiteraard geen algemene richtlijn te geven. Hierbij spelen vakmanschap en gezond verstand een grote rol.
Zegt toch wel dat er situaties kunnen zijn waar aanpassingen vereist zijn, ook als er wel aan de juiste normen voldaan wordt? misschien dat men daar dus aan refereert in mijn geval?
Ik snap prima dat mensen hier roepen dat het een zooitje is en "echt niet meer kan", als ik deze kast aan zou treffen in een koopwoning dan was hij heel snel weg. ;) Maar ik denk (of vrees?) dat het verspilde moeite is om een woonstichting hiervan te overtuigen.
het gaat mij puur om de veiligheid en dat ik die zooi veilig aangesloten krijg zodat mn verzekering nog betaalt als de boel in de fik gaat.
van mij mogen er lollies in die kast zitten als dat legaal is en veilig werkt volgens de normen :P

Thanks dat je even je mening geeft over een inspecteur erbij halen. Nu heb ik zoveel geld toch niet (en een nieuwe groepenkast laten plaatsen kost wrs nog minder dan dat, lol) maar ik denk idd dat er ook weinig kans is dat dat gaat helpen, omdat het dan mss gewoon aan de normen voldoet die toen golden.
Ik begrijp uit jouw verhaal dat een opzichter van Liander laatst zelfs heeft aangeboden om deze bestaande kast compleet opnieuw op een andere locatie aan te sluiten. Waarom doet zo iemand dat als het daadwerkelijk zo levensgevaarlijk zou zijn? En hoe zou de opzichter van de woonstichting die daarnaast stond dit interpreteren?
Nu ja die man van liander heeft die groepenkast niet open gehad. Hem ging het meer om de aansluiting tot en met de meter, die wilden ze dan scheiden van de gedeelde met de buurvrouw en een moderne -en vooral wèl verzegelbare- hoofdstop+meter installatie plaatsen.
Als extra wilden ze dan idd dan de groepenkast ook mee verplaatsen en, naar ik aanneem, doorverbinden met de bestaande kabels zodat ik niet op de woningbouw hoefde te wachten tot ik weer stroom had.
Ze hebben verder niet naar die groepenkast gekeken, of mss wel gedacht, "sluiten we die kabels ook meteen ff netjes aan met buisjes erom heen, is dat ook geen broddelwerk meer" En wie weet hadden ze bij het openen van de kast bij het afkoppelen wel gezegd dat het een troep was en dat de woningbouw sante pede met een nieuwe groepenkast moest komen omdat deze zooi rechtreeks de vullisbak in kon... we zullen dat nooit weten helaas.

Wat die opzichter er van dacht? dat was een sjacheraar eerste klas, daar hij glashard loog over de mogelijkheid die plaat hout te plaatsen. Wilde nooit ergens aan meewerken wat geld kostte. Het was typisch zo een klein zielig mannetje die genoot van zn kleine beetje macht. Hij liep ook meer op te scheppen over hoeveel mutaties hij wel niet had gehad die maand en hoeveel geld hij ze wel niet had laten betalen. Liep ook onuitgenodigd ff door woonkamer en keuken om mijn behang en schilderwerk te keuren, ging nog nèt niet ook ff in de kastjes snuffelen... blij dat die klojo met pensioen is.
Dus ja zijn interpretatie is niet echt relevant denk ik.. het was de man van liander die de fout maakte, die had de macht om gewoon te zeggen "ik keur deze aansluiting af en je MOET meewerken, en oh we kunnen ook alle andere aansluitingen in de straat even gaan controleren en die ook allemaal doen..." dan had meneertje wel ingebonden hahaha
Het lijkt mij verspilde moeite. Sluit lekker die WCD aan, test regelmatig de aardlekschakelaars en maak je verder niet al te druk om een installatie die niet van jou is.
Ik maak me er slechts druk over omdat ik nu de indruk heb gekregen dat het onveilig is en eventueel brandgevaarlijk.
Ik heb niet veel in deze wereld en alles daarvan bevindt zich in dit huis. ik woon hier voor het eerst in mijn leven fijn met leuke buren na jaren van sloppenwijk naar sloppenwijk vluchten voor overlast, en als de boel hier affikt woon ik weer in een flatje 3 hoog achter in een wijk vol terrorvloggers :P

Dus daarom maak ik me nu zorgen.
Geld kan niet alles vervangen en zeker als de installatie niet deugt zou de verz wel eens niet kunnen betalen.. dat zijn mijn zorgen, verder mag de woningbouw van mij ook lekker die groepenkast daar steken waar de zon nog minder schijnt dan in mijn meterkast idd .. zolang ik er maar geen last van heb.. ;)

Nogmaals echt bedankt voor je/jullie antwoorden, ik kom misschien wat geirriteerd over maar ik ben hier al 2 maanden mee aan het rotoozien en ik ben er nog steeds niet uit, en ben er doodmoe van.
ik sprak op facebook nav dezelfde vraag een installateur die zei weer dat hij veiligheidshalve niet eens zou willen werken aan deze kast om er een wcd naast te zetten omdat er geen hoofdschakelaar is en de kast een zootje is.
een officieel brieffie waar dat op staat voor me schrijven zodat ik daarmee naar de woningbouw kan doet ie dan ook weer niet helaas :P
 

Andre69

  • #12
De kast is inderdaad gevaarlijk om in te werken omdat er geen hoofdschakelaar in zit en een aantal delen niet afgeschermd zijn.

Maar de kast is niet brandgevaarlijk en geen direct gevaar. (Als hij dichtzit). Dat heb ik ook nooit beweerd.
Echter de situatie is minder wenselijk en veilig als de huidige varianten op eerder genoemde punten.

Dat zijn er nog al wat, daarom gaf ik het advies om hem te vervangen.

XanderH heeft een goed onderbouwd advies hierover gegeven, daar sluit ik mij dan ook bij aan.

Als het zo'n heisa is om die kast te vervangen zou ik hem inderdaad lekker laten zitten voorlopig, en inderdaad die WCD aansluiten direct achter de groepenkast.

Die lasdoos kan rechtstreeks achter een algemene groep en als je dat netjes aansluit met de juiste materialen gebeurd daar echt niks mee.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Ik raad je aan de rechter aardlekautomaat alleen te testen door mbv een schroevendraaier de knop in te drukken.
Deze staan er nl. bekent om bij een defect een beste knal en steekvlam te tonen.
 

Finn_

  • #14
Thanks voor de tip, ik had zo iets inderdaad al gezien op youtube, was best een enge vlam uit een soortgelijke ALS :P
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #15
Ik wist niet dat het zo erg was met die dingen... Ben ze wel eens kapot tegen gekomen (in de zin van, schakelt niet meer af), maar dit niet.

Heb je daar toevallig een bron van? Dat is misschien voor Finn_ wel een mooi ding om de woonstichting even mee om de oren te slaan.

(Waarna ze, gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen, waarschijnlijk niet meer doen dan die ene automaat omwisselen... Maar daar wordt het dan in ieder geval iets veiliger van...)
 

Finn_

  • #16
Hier staat t filmpje dat ik vond, die dingen lijken veel op die die in mijn kast zit (iig voor mijn lekenoog)


Ik zal hem idd even testen (met een laaaaaange schroevendraaier :P ) zodra ik mijn nieuwe afdekklepje voor de groepenkast in de bus heb en die dinrail wcd weg kan halen zodat het er niet meer uitziet of ik er zelf aan gezeten heb, just in case dat die ALS een steekvlam geeft en daarna niks t meer doet ;)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu