Aansluiten buitenlamp met bewegingsmelder II

Harry51

  • #1
Ik wil een gebruikte buitenlamp met bewegingsmelder opnieuw plaatsen, maar weet niet hoe ik de bedrading moet aansluiten.

Uit de muur komt een kabel met daarin vier kleuren draden: blauw, bruin, grijs, groen/geel.
Ik vermoed dat ik uit deze kabel blauw en bruin in de IN moet aansluiten (links op de foto), maar welke kleuren moeten in de OUT?

Wie kan me helpen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wie je kan helpen? Niemand, want het is volstrekt onduidelijk wat dat voor aansluitblok is. Mijn indruk is dat het aansluitblok alleen van een sensor is (bewegingsmelder) en dat er voor de lamp ergens een andere aansluiting zit.

Je zult echt meer moeten prijsgeven over de betreffende lamp en bewegingsmelder en zijn aansluitingen, dit fotootje helpt m.i. niets.

Verder is de grijze draad die uit de muur komt heel erg merkwaardig. Grijs is de oude kleur voor aarde (van vóór 1970). En grijs zit ook wel verwerkt in driefasenkabels.

Dat kun je hier vinden: Tabel kleuren van draden in elektrische installatie.

Om te bepalen wat dat voor draad is zou je dus aan de andere kant van de betreffende kabel moeten kijken: waar zit dat op aangesloten?

Volgens de tabel kun je zien dat bruin en blauw normaal gesproken de fase en nul zouden moeten zijn, geel/groen de aarde.

Het zou kunnen zijn dat het de bedoeling is geweest om het aansluitpunt binnen te kunnen schakelen en dat de grijze draad daarvoor bedoeld was. Dat is echter op geen enkele manier op afstand vast te stellen. :wink:
 

Harry51

  • #3
Dankjewel voor je reactie, Kees.
En sorry voor de kleuren, het is inderdaad blauw, bruin, groen/geel en zwart wat er uit de muur komt (en niet grijs).
Lamp en bewegingsmelder vormen 'e'en geheel, en ik zie ook geen schroefjes om te kijken hoe het binnen in de lamp eruit ziet. Dus dit is alles wat er is
Als ik jouw verhaal zo lees, ben ik bang dat er het een en ander ontbreekt (een schakelblok?). Denk dat het einde verhaal is, en dat ik maar een nieuwe ga halen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Indien dit inderdaad alles is wat op de betreffende lamp (met ingebouwde bewegingsmelder?) zit, dan zou het kunnen zijn dat de aansluiting 'OUT' bedoeld is om een extra lamp aan te kunnen sluiten o de bewegingsmelder.

In dat geval zou je dus alleen de 'IN' aansluitingen hoeven te gebruiken als volgt:

- Massa van de lamp (een of andere schroef op het metaal): geel/groen
- Aansluiting N: blauw
- Aansluiting L: bruin of zwart
Ervan uitgaande dat de zwarte draad inderdaad binnen geschakeld wordt, zou dat betekenen dat, indien je L op de zwarte draad aansluit, je de schakelaar binnen kunt gebruiken om de lamp geheel uit te schakelen (reageert dus niet meer op de sensor.
Indien je L op de bruine draad aansluit zal de lamp altijd branden (mits de sensor iemand detecteert).

Je zou het van te voren even kunnen testen met een geaard snoer met (aangelaste) stekker.

De aansluiting van de zwarte draad zou je kunnen testen met een (tweepolige) spanningszoeker: staat er tussen zwart en blauw spanning als de schakelaar binnen aan staat en geen spanning als deze uit staat? Wel op letten dat 230 V meten niet ongevaarlijk is, weet wat je doet!

Ik ben toch eigenlijk wel benieuwd hoe die totale lamp er uit ziet...
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Ik heb ook wel eens meegemaakt dat je alleen maar bruin en blauw hoeft aan te sluiten en dat het geheel dan al werkt.
Wil je echter een 2e lamp ook mee laten schakelen dan werd daar de out uitgang voor gebruikt.

Weet je niet waar die andere draden naar toe gaan dan is er maar een manier om dat uit te zoeken en dat is meten.
Gebruik je geen 2e lamp oid. dan is het simpel nl. de niet gebruikte draad afdoppen en klaar.

Suc6

Gerrit
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu