Aanslag van slijpwerkzaamheden op tegelwand :(

Cor83

  • #1
Goedendag!

Aangezien ik de keuken geheel aan het verbouwen ben, de keukenmuur geheel opnieuw betegeld heb en eigenlijk bijna klaar ben, baal ik ontzettend van het volgende.

Achteraf gezien ben ik er achter gekomen dat de gasaansluiting t.b.v. het fornuis toch niet heel praktisch meer geplaatst is, en eigenlijk een beetje in de weg zit. Aangezien er nog een oude (gietijzeren?) bocht tussen zat, welke ik door gebrek aan speling aan de muurkant niet meer af gedraaid zou kunnen krijgen, ben ik genoodzaakt geweest hier een stuk van in te korten alvorens het draadstuk van de pijp te kunnen draaien.

Nu zijn hierdoor roetvlekken en hard aanvoelbare zwarte spikkeltjes op de nieuwe tegelwand achtergebleven, welke ik er niet vanaf krijg :(
De zwarte spikkeltjes zijn er enigszins nog wel een beetje af te krabben, maar laten dan wel nog redelijk zichtbaar een wazig zwart vlekje achter. De zwarte waas daarentegen krijg ik niet echt minder zichtbaar. Ik heb hierop al wasbenzine en ammoniak uitgeprobeerd, maar zonder echt resultaat. Weet iemand wellicht hoe dit nog schoon te krijgen?

P.S. Nadat ik in de gaten had dat er resten achter bleven heb ik er kartonnen platen voor gezet. Hier is geen schade op te zien. Ik nam dan ook aan dat een tegelwand beter bestand zou moeten zijn tegen de opspattende vonkenregen dan karton. Ik hoop dan eigenlijk ook dat de "schade" enkel op het oppervlakte zit en dat het dus niet ingebrand is. Anders zou ik toch ook wel schroeiplekken in het karton gezien moeten hebben denk ik?

Bij voorbaat dank!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dus niet.
Een veel gemaakte fout die mensen met slijpen maken. Vonken die tegen je ramen springen enz. Heeft niets met kwaliteit van iets te maken. Dit doe je maar een keer in je leven. :wink:
Als dat vonkje is afgekoeld gebeurd er niets maar zolang het roodgloeiend is wordt het een ander verhaal.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
De zwarte waas bestaat (blijkbaar) niet uit een aanslag van een chemisch middel (zoals teer), maar zijn oppervlakkige verbrandingsspoortjes. En dus zijn ze niet weg te krijgen met een chemisch oplossend middel zoals wasbenzine of ammoniak.

Je zou het kunnen proberen met een polijstmiddel zoals autocleaner.
 

Cor83

  • #4
Bedankt Kees, Ik heb hier nog een pot polijstmiddel staan. Maar dacht dat dat wel meteen een heel drastisch middel zou zijn. Ik zat er aan te denken dit als laatste redmiddel te proberen. Maar ik zal je op de hoogte houden :prima:
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Wgb schreef:
Dit doe je maar een keer in je leven. :wink:
Inderdaad, ooit eens de staalsplinters in een ruit gehad.
De spons en zeem konden er niet goed tegen :wink:
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Als het geglazuurde tegels zijn, zal schoonmaken met elk middel maar ook polijsten niet helpen.
De ijzerdeeltjes zijn in het glazuur/toplaag van de tegels gebrand.
Het enigste wat hier helpt, is de tegels die beschadigd zijn er uit halen, en nieuwe plaatsen.
De ijzerdeeltjes zullen namelijk steeds weer gaan roesten, en ook blijft vuil nu heel snel op het oppervlakte zitten.
 

Cor83

  • #7
Beste mensen,

Allemaal bedankt voor jullie meedenken!
Na wat diverse chemische schoonmaakmiddeltjes geprobeerd te hebben, heb ik toch maar Kees' zijn oplossing geprobeerd als laatste redmiddel. Zelfs enige tijd flink polijsten lost het probleem niet op (zoals Peter dus ook al opmerkt). Ik moet zeggen dat ik het voor het zicht redelijk schoon gekregen heb en de puntjes zijn na het polijsten in ieder geval niet meer voelbaar aanwezig.

Ik denk dat ik het hier maar bij moet laten. Er uit kappen vind ik eigenlijk net iets te drastisch (zijn dan toch al meteen 4 tegels) voor de schade die nog te zien is (je moet het denk ik maar net weten te zitten). Nu maar hopen dat het inderdaad niet gaat roesten o.i.d.

P.S. Het zijn inderdaad geglazuurde tegels. Nu kunnen de tegels zelf hoogstwaarschijnlijk wel een hoop hebben. Alleen dat het glazuur wellicht wat minder tegen de hitte kon had ik niet bij stil gestaan. Voor de volgende keer maar gewoon alles rondom afdekken, ook al is het op dat moment nog zo omslachtig. Een pijnlijk leermomentje zullen we maar zeggen :oops:
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Ik kan je aanraden, om de tegels toch te vervangen.
Uit ervaring weet ik, dat de ingebrande ijzerdeeltjes na verloop van tijd toch gaan roesten.
Als de tegels van een zachte kleisoort zijn gemaakt, trekt die roest steeds verder de tegel in, en worden het grote bruine plekken, die zichtbaar zijn door het glazuur van de tegel.

Nu heb je nog dezelfde kleur voeg, zodat je geen kleurverschil van de voegen ziet als je de tegels vervangt.
Over een paar jaar heb je daar wel kans op.

Maarja het is nooit leuk, om je eigen werk weer af te breken.
Maar het is nu een half uurtje werk, tegen misschien jaren van schaggerijn.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Als de tegels nieuw zijn, kan je als dat nodig is waarschijnlijk nog tegels erbij bestellen. Hoe ouder, hoe groter de kans dat de kleur verandert is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu