HBB haf HAD3434-22+h42 groepenkast moeilijk uit te breiden

JohGi

  • #1
Hallo allemaal,

ik heb hier een groepenkast met 8 groepen en twee aardlekschakelaars. Het is de HBB haf HAD3434-22+h42

nu lees ik op internet dat het moeilijk is om deze groepenkast uit te breiden.

Mijn vraag is tweeledig. Moeilijk is niet onmogelijk en ik hou wel van een uitdaging. Maar is dat onbegonnen werk (kan ik beter de hele boel upgraden naar een groepenkast met meerdere groepen?)

En als het best mogelijk is welk busboard heb ik dan nodig?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Wat wil je uitbreiden? Extra groepen? Hoeveel dan?

Je hebt in deze kast 8 groepen op 2 aardlekschakelaars, daarmee zit je dus al aan het maximum van 4 groepen per 30mA aardlekschakelaar. Voor extra groepen zul je een extra aardlekschakelaar moeten plaatsen en dat is inderdaad lastig als je met het busboard wilt werken.

Als je tot 4 groepen uit wilt breiden, dan zou ik het busboard vervangen (door artikel 1SPF006939F0356).

Als je slechts 1 of 2 groepen nodig hebt, kun je er ook voor kiezen om een aardlekautomaat te plaatsen welke je gewoon met draden aansluit (dus geen variant voor op het busboard). Een aardlekautomaat combineert de aardlekschakelaar en installatieautomaat in één component.

Je kunt ook kiezen om met een aardlekschakelaar en een aantal automaten met schroefcontacten te werken, die automaten sluit je dan gewoon aan met draden buiten het busboard om. Dit zou vanwege netheid niet mijn voorkeur hebben.

Mocht je veel uitbreidingsplannen hebben en verwachten dat de kast binnenkort te klein wordt, dan is het misschien wijzer om nu meteen een extra kast er naast te hangen.
 

CV__

  • #3
Zeker weer zo'n ding met 2x6 busboard?

Even er vanuit gaande dat dat zo is; linker vier groepen twee plaatsen naar links, rechter vier groepen twee plaatsen naar rechts, in het midden kun je vier nieuwe normale groepen plaatsen (niet-busboard) met 4-voudige kamrail en onderin moet er dan nog een 3e aardlekschakelaar bij.
 

JohGi

  • #4
CV__ schreef:
Zeker weer zo'n ding met 2x6 busboard?
.
Klopt. Zo eentje.
Ik wel er minimaal twee groepen en een kookgroep bij. De keuken wordt verbouwd dus even alles netjes op eigen groepen zetten lijkt me een mooi moment.
 

CV__

  • #5
Er zijn maar een select groepje kookplaten die op een kookgroep kunnen. Dan moeten ze twee aparte nulklemmen hebben. Bijv. Ikea, AEG, ... platen hebben dat niet, die van de BSH groep wel.

Heb je er eentje die er wel mee overweg kan; ja, dan kun je doen wat ik beschreef, maar dan in plaats van 4 groepen er bij in het midden 2 normale groepen en 1 kookgroep. Van ABB zijn die te koop als bouwpakket van twee normale automaten en een bruggetje.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu