Aanpak vloerverwarming

Paulden

  • #1
Hallo Iedereen,

Ik heb een aantal vragen over vloerverwarming.

Op de gehele begane grond (ongeveer 60m2) van ons nieuwbouwhuis wil ik zelf vloerverwarming leggen. Daarboven op komt een natuurstenen vloer van 2cm dik (tegels zijn 60 x 60 cm).

De opbouw van de vloer bestaat uit een zandbed met daarop 15cm polystyreen plaat (RC waarde 3,50 m2 K/W). Daarboven op ligt de ruwe betonvloer van ongeveer +/- 10cm. De dekvloer is weggelaten, zodat er ongeveer 8cm ruimte is.

Wat is de beste manier om de vloerverwarmingsbuizen te monteren? Direct op de betonvloer met inslagbeugels? Of op draadstaalmatten? Volgens WTH is direct op de betonvloer het beste. Hoe zit het dan met krimpscheuren? Ik lees juist vaak dat de cementvloer met daarin de buizen vrij moet liggen van de betonvloer via folie met daarop draadstaalmatten.

Hoe ziet de verdere vloeropbouw eruit? Krimpnet op de verwarmingsbuizen leggen als de buizen direct op de betonvloer liggen? Of toch vezels vermengen met de mortel? Of beide?

Hoe zit het met dilataties?

Zijn er nog bepaalde zaken waar echt op gelet moet worden???

Bedankt voor alle info!
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #2
Heeft u de zoek (vloerverwarming) functie al toegepast,er is al veel info op het forum beschikbaar. :?



Een vloerverwarmingset, bereken het aantal groepen: per m2 hebt u ongeveer 5 meter vloerslang nodig (hart op hart 20cm), maximaal 120 meter per groep. Vloerslang, op rollen van 90, 120 of 200 meter. Bevestigingsmateriaal; bijvoorbeeld slagplugs of staalmatten met trekbandjes of profielplaten. Toevoegmiddel voor het cement van de afwerkvloer. Randisolatie voor langs de muren te plaatsen.

CV vloerverwarming kan worden aangelegd als hoofd- of bijverwarming in combinatie met radiatoren. Het laatste verdient de voorkeur. De radiatoren zorgen dan voor het bereiken van de juiste temperatuur. In het voor- en naseizoen is vaak de vloerverwarming alleen voldoende om comfortabel te verwarmen. Het is aan te raden de radiatoren te voorzien van thermostatische kranen.

De vloerverwarming is aan te sluiten op de bestaande cv-ketel die ook de radiatoren verwarmt. De vloerverwarmingset moet op de aanvoer en retour van de cv-ketel worden aangesloten met buizen van minimaal 22mm. De pomp van de vloerset zorgt voor het rondpompen van het cv water in de vloerslang.

Deze vloerslang wordt bij voorkeur op een goed geïsoleerde betonvloer aangebracht in het zogenaamde slakkenhuissysteem. Leg de slang van buitenaf naar binnen, maak binnen in het midden een korte bocht en ga tussen de gelegde buizen terug naar het begin. Bevestigen kan dmv slagplugs rechtstreeks op de vloer of dmv gegalvaniseerde staalmatten. Ook het gebruik van profielplaten waarin de buis wordt vastgedrukt is mogelijk.
De onderlinge afstand van de buis bij bijverwarming is 20 tot 30 cm hart op hart buis. Bij hoofdverwarming 12 tot 15 cm. Bij koudere oppervlakken zoals langs een raam of schuifpui kan dit dichter op elkaar gelegd worden.
Gebruik maximaal 120 meter vloerslang per groep.

Let op: bij een natuurstenen vloer of marmer mag geen ijzer in de vloer aanwezig zijn, u dient dan gegalvaniseerde staalmatten of kunststof profielplaten te gebruiken. Aan de afwerkvloer dient een toevoegmiddel te worden gemengd, dit zorgt voor een juiste samenstelling van het cement.
Plaats eerst randisolatie langs de muren en de te storten vloer om uitzetten van de vloer op te vangen. Test ook de buis op waterdichtheid voor het storten van de afwerkvloer.

Wacht minimaal 5 tot 6 weken voor de vloer te verwarmen. Warm de vloer gelijdelijk op, begin met 20grC en voer dit elke week met 5grC op tot maximaal 40grC
 

Paulden

  • #3
Uiteraard, maar door de hoeveelheid en soms tegenstrijdige berichten zie ik af en toe door de bomen het bos niet meer.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Voor wat betreft profielplaten: zoek ook eens met "noppenplaat".

Dit idee:


En qua opbouw misschien zoiets:


 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu