6 schakelaars 2 lichtgroepen, 2 3-voudige hotelschakelingen

Marijn1983

  • #1
Hallo,

ik heb al heel veel opgestoken van jullie tips hier, maar elke situatie is weer een beetje anders, en ik ben geen kenner, maar wil wel graag leren en zelf doen :-)

Ik heb een huis, waar ik 2 schakelaars binnen heb. Daar heb ik 5 draden doorheen getrokken die naar buiten gaan.
Ik heb een tuindeur waar ook 2 schakelaars zitten.
Ik heb een schuurtje waar ook 2 schakelaars zitten. (ook losse stroom eventueel die niet uit het huis komt)

Met elke schakelaarsgroep van 2 zou ik graag 2 lichtgroepjes willen aan/uit doen, onafhankelijk van elkaar. ik heb een tekening gemaakt hoe de situatie is.

Heb ik genoeg aan mijn 5 draden om dit mogelijk te maken? Zou ik van lichtgroep A en B bijvoorbeeld de blauwe draad mogen bundelen zodat ik hem voor beiden gebruik?

Hoe zouden jullie dit (schematisch?) oplossen in totaal? Ik hoop dat ik duidelijk ben geweest, als ik iets moet verduidelijken: ik antwoord graag! :-)

 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Je kan dit maken dmv 2 kruisschakelingen. Hierbij lopen telkens 2 zwarte schakeldraden tussen de schakelaars. Middelste set schakelaars moeten wel kruisschakelaars zijn, de overige wisselschakelaars.
Bij de lampen heb je tekens een zwarte schakeldraad van de laatste set wisselschakelaars en blauw en geel/groen nodig. Die kun je combineren als alles van dezelfde groep afkomstig is.
Andere optie is met een draadloos schakelsysteem werken.
 

Marijn1983

  • #3
Dus vanuit het huis (schakelaar 1) gaan 2 zwarte draden naar kruisschakelaar 1, en van daaruit ook 2 naar schakelaar 2. vanuit schakelaar 2 gaat 1 zwarte naar lamp 1 , en heb ik een blauwe en geel/groen vanuit het huis.

En vanuit het huis (schakelaar 3 gaan er nog 2 zwarte schakeldraden naar kruisschakelaar 2, vanuit daar 2 naar schakelaar 4. Daarvandaan gaat 1 zwarte naar lamp 2 en vanuit schuur mag ik blauw en geel/groen aftappen?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Dat laatste, zoals gezegd, alleen als de schuur groep dezelfde is als de groep die de schakelaars voedt.
 

Marijn1983

  • #5
Helemaal duidelijk. Dat ligt er nu niet zo bij, maar dat kan ik wel makkelijk regelen, zonder te sleutelen aan mijn schakelaar leiding. helemaal blij!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu