30/40 cm water onder het huis

Tomleeuw

  • #1
In de wijk waar ik woon is het grondwaterpeil nogal hoog. Nu bijv. staat er zo'n 30/40cm water onder mijn huis. Ik heb vrijwel geen last van schimmel/doorslag maar toch vind ik het een naar idee.

De gemeente kan er niet veel aan doen. Ze willen evt. de aansluiting op het straatriool bewerkstelligen, maar het hele drainagesysteem moet ik zelf aanleggen, dat moet dus door de (pas aangelegde) tuin, alles weer overhoop :(

Nu zat ik zelf te denken om mijn dompelpomp (3000 l/uur) in een verdiepte specie-emmer te plaatsen en de slang aan te sluiten op de rioolpijp onder het huis dmv een slang.

Heeft iemand een beter plan/idee of zal ik het gewoon laten zitten
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik heb er niet zoveel verstand van, maar ik weet wel, dat je daar voorzichtig mee moet zijn.

Met name in gebieden, waar het heel gewoon is dat de kruipruimten vol water staan, kan het zomaar wegpompen van het water verkeerde effecten hebben.

Door het verwijderen van het water kan een hogere druk op de muren (van buiten af) komen te staan, en kunnen rottingsverschijnselen ontstaan indien bij de constructie hout is gebruikt.

Misschien is het handig te beschrijven, hoe oud het huis is, wat voor soort huis, in wat voor soort gebied het staat, en of er bij buren ook ervaring mee is.

En dan nog zal het moeilijk zijn een goed oordeel te geven zonder de situatie ter plekke te hebben beoordeeld, lijkt me...
 

Tomleeuw

  • #3
Het huis komt uit '72, er is geen hout gebruikt, de hele wijk heeft er last van.

Welke specialist kan hier iets over zeggen zonder eigenbelang, zo is er ooit iemand geweest met schelpenisolatie en die vertelde dat schelpen de juiste oplossing zou zijn (hoe verassend).

Later vertelde de meneer die de EPA heeft gedaan, dat dit nonsens was omdat het isolerende deel van de schelpen te klein was omdat er dus 40 cm van de schelpen onder water staat, dan heb ik dus max.

5 cm droge schelpen en slechts een kruipruimte van 10 cm.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Om zoiets een kruipruimte te noemen is wel heel erg optimistisch, ik zou er liever een overdekt zwembad van maken.
Wat Kees al schreef, begin niet zo maar aan het afpompen van het water, u loopt de kans dat het meeste water van de buren ook op u af komt en daarbij komen dan nog de bouwkundige risico's, hetzelfde geldt ook voor drainage.

Probeer met de hele buurt een vuist te maken richting gemeente of waterschap, aansprakelijk stellen voor (vermeende) schade wil in zo'n geval wel wat druk op de ketel zetten.

De Epa-meneer heeft gelijk met zijn schelpenverhaal, mooi spul wanneer er geen water staat maar in een laag water heb je er niets aan, dat geldt ook voor de kunststof schelpen.
 

Tomleeuw

  • #5
Jan schreef:
....u loopt de kans dat het meeste water van de buren ook op u .
U? zei u U? :D

Stel: de gemeente zou iets doen (kan niet ivm de bemaling, water afvoeren enz. moeilijk verhaal) Zit je dan niet met bouwkundige risico's want wat is het verschil met zelf wegpompen of een lager water nivea door de gemeeente> het resultaat is toch gelijk dus de gevolgen ook lijkt mij, of denk ik fout.

Wat is het effect van dit water onder mijn huis? Er is een vorm van begin jaren-70 vloerisolatie, geeft het veel kou/vocht?
 

Chathanky

  • #6
Als er een doog laagje schelpen boven het waterniveau blijft heeft dit wel een positief effect op de vochthuishouding wat nog resteert in de kruipruimte, maar je hebt nauwelijks een isolerende werking meer. ( voor een epa advieseur niet meer interessant)

Het houdt de lucht in de kruipruimte droger, maar houd je dan nog wel een kruipruimte over?

Het op peil houden van een bepaald waterniveau is er niet voor niets, het waterschap zal hier niet van afwijken, om schadelijke gevolgen te vermijden.
 

Tomleeuw

  • #7
Chathanky schreef:
Het op peil houden van een bepaald waterniveau is er niet voor niets, het waterschap zal hier niet van afwijken, om schadelijke gevolgen te vermijden.
Nee, inderdaad ze gaan het echt niet doen, ook niet als de hele wijk aangeeft dat ze liever een droge kruipruimte heeft. Misschien als er echt grote problemen zijn.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Tenzij er op houten palen gebouwd is is er weinig risico wanneer er op grotere schaal bemaling wordt toegepast, de bemaling zal dan langzaam zijn werk moeten doen.
 

Chathanky

  • #9
War dacht je van de omgeving van het blok, verzakking van wegen cq. riolering, waterstanden van eventueel sloten en greppels.

Het heeft op de directe omgeving ook gevolgen. Bronbemaling mag nooit zomaar toegepast worden en er zijn veel voorbeelden waar door bemaling voor grote schade's zorgde.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Tomleeuw schreef:
Welke specialist kan hier iets over zeggen zonder eigenbelang, .....
Alle vaste beantwoorders op dit forum doen het werk absuluut zonder eigenbelang.
Iemand, die dat wel zou doen, of reclame voor eigen bedrijf maakt, zou onherroepelijk van het forum geweerd worden!

Alle medewerkers doen alles op vrijwilligers basis.

Dat wou ik maar even toelichten. :wink:
 

Tomleeuw

  • #11
Nee joh, dat bedoel ik helemaal niet!! Ik waardeer jullie adviezen en tips zeer. :!:

Ik doel gewoon op iemand in real life, dus het voorbeeldje van de schelpenman was iemand die in eigenbelang advies gaf! De EPA-meneer was wel onafhankelijk, maar over dit "probleem" te weinig verstand.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
@ Chathanky, ik heb het niet over het leegpompen van een polder, ik neem dat wanneer er bemaald wordt door een waterschap dat die mensen weten wat ze doen, maar een dergelijke hoge waterstand is niet erg normaal omdat huizen met kruipruimte zodanig gebouwd zijn dat de kruipruimte niet vol water hoeft te staan.

De oorzaak van te hoge waterstand is vrijwel altijd het verleggen van natuurlijke afvloeing, verdichting van de ondergrond door (bouw)verkeer, ondoordringbare lagen etc.

Het is voor gemeentes en waterschappen vanwege de hoge kosten niet erg aantrekkelijk naderhand ingrepen te plegen om de waterstand naar een aanvaardbaar niveau te brengen, onderzoek en planning vooraf had de problemen niet veroorzaakt.
 

Chathanky

  • #13
Mijn advies zou zijn om een dreinagebuis aan te leggen en die deels ingraven vullen met grind en af laten voeren via de riolering. (als dit lukt met de hoogte van de riolering).

Pompen is gewoon een dure oplossing die geld blijft kosten, zeker als de toeloop veel is.

De toestand van de bodem is ook niet iets waar je zonder verdere gegevens wat mee kan.

In het verleden zat kruipruimtes betreden met een waadpak, dit komt in bepaalde gebieden gewoon voor, het is geen uitzonderlijk geval.
 

Wajang

  • #14
Onze drainagebuis is verstopt, of geknakt omdat de straat is gezakt. Aangezien onze kruipkelder op het laagste punt zit, stond bij mij alles vol met water.

Na het afpompen heb ik een gat gegraven en hier een metselkuip in geplaatst, opgevuld met stenen en een dompelpomp.
Afvoer naar riool en het zit nu al 2 jaar zo en werkt (bijna) prima.

De kelder is een stuk droger. Bleek trouwens dat in de wijk de waterleiding gebroken was dus of dit er ook mee te maken heeft, dat weet ik niet.

Het enige probleem wat er nu nog is, dat er zand in de metselkuip komt en hierdoor valt de vlotter af en toe niet af, zodat de pomp blijft lopen.
Ik zoek nu een grote mand en wil dit omkleden met filterdoek.

Succes.
 

Fiesiekus

  • #15
Tomleeuw schreef:
Stel: de gemeente zou iets doen (kan niet ivm de bemaling, water afvoeren enz. moeilijk verhaal) Zit je dan niet met bouwkundige risico's want wat is het verschil met zelf wegpompen of een lager water nivea door de gemeeente> het resultaat is toch gelijk dus de gevolgen ook lijkt mij, of denk ik fout.

Wat is het effect van dit water onder mijn huis? Er is een vorm van begin jaren-70 vloerisolatie, geeft het veel kou/vocht?
Ik denk dat oorspronkelijk bij de bouw de grondwaterstand (veel) lager is geweest. Ik neem aan dat funderingen e.d. niet IN het grondwater werden aangelegd.

Waarschijnlijk is toen ook al een vorm van bronbemaling toegepast. Simpel beredeneerd: opnieuw bemalen herstelt de oorspronkelijk condities van rond de bouw.
 

Tomleeuw

  • #16
Inderdaad, ik woon vlak bij je Fiesekus (nieuw vennep) en het orginele pijl is hier veel lager geweest. Maar door heel getsewoud is het waterpeil hoger komen te staan. Hoe krijg ik de gemeente zover :?:

Ik ga morgen weer eens bellen, maar die $$#% zijn maar enkele uren aanwezig. Van 9:00 tot 13:00 ofzo, Ja dan ben ik aan het werk.
 

Fiesiekus

  • #17
Succes, Vroeger had ik een collega die maar een beetje water in z'n kruipruimte had staan. Met dompelpomp en vlotter hield ie 't bijna redelijk droog. Is dus wel in de praktijk gedemonstreerd.
 

Tomleeuw

  • #18
Nog eens wezen zeuren bij de gem. Het is meegenomen in de vergadering.
Er wordt een onderzoek gestart en misschien komt er een "ringdrainage"in de wijk. Maar de gemeente kennende kan het wel ff duren. Maar goed er is weer een beginnetje.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #19
Volhouden bij de gemeente, succes er mee.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #20
Het is bijna verkiezingstijd voor de gemeenteraad. Een hele wijk zegt u?
Wellicht is er wel een raadslid (of allemaal) wel te porren de wijkbelangen te behartigen. :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu