3 fasen en verbouwing keuken

Ton70

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb wat advies nodig. Ik ben nl. niet zeker of ik voor de plaatsing van onze nieuwe keuken voldoende vermogen geinstalleerd heb, danwel dat ik daar een nieuwe groepenkast voor nodig heb. Ik weet ook niet zeker of ik 1 of 3 fasen geinstalleerd heb in ons huis.

Hier is de huidige situatie. In de oude keuken zit een oven en een keramische plaat die via een perilex stekker aangesloten zijn. Deze apparaten zitten beide op een drietal zekeringen (16A), waarachter geen groepenschakelaars zitten. In de meterkast wordt deze eenheid van drie zekeringen groep 8 genoemd. De oven laat op het typeplaatje zien dat het een 220 Volt oven is, dus die gebruikt 1 van de fasedraden (lijkt me) en de keramische plaat, zal dan de andere 2 fasedraden gebruiken.

In totaal zijn er naast deze groep (nr 8), nog 7 “normale
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
1. Hoe kan ik zien of ik 3 fasen heb liggen?
Je hebt 3 fasen.Te zien aan 1 krachtgroep zonder groepsschakelaar.En op de meter zal het ook staan
2. Hoeveel vermogen mag er dan totaal op een fase worden aangesloten? Ik neem aan dat je dan moet weten wat het totale vermogen per groep is en dat dat opgeteld onder de 20A x 230 Volt moet blijven, klopt deze redenering en is het inderdaad 20A waarmee deze fasen zijn gezekerd?
In een woonhuis maximaal 16A per eindgroep
dus maximaal vermogen per fase is 3680VA
3. Moet ik inderdaad nieuwe pijpen leggen?
Yep
4. Hoe kan ik het best, achter de drie zekeringen van groep 8, weer drie schakelaars plaatsen voor de nieuwe groepen, 8, 9 en 10?
Dat word gewoon een nieuwe kast plaatsen, krachtgroep eruit en normale pasco's terugplaatsen.
5. En mag dit überhaupt, want zo krijg ik eigenlijk 7 groepen achter 1 aardlekschakelaar (weliswaar een ALS van 0,5A)?
Een aardlek van 500mA moet bij wijzigingen in de meterkast vervangen worden voor 1 van 30mA.
Achter elke aardlekschakelaar mogen maximaal 4 groepen.
 

Ton70

  • #3
Dank voor je snelle reactie! Ik heb nog wel een andere vraag, je schrijft "In een woonhuis maximaal 16A per eindgroep dus maximaal vermogen per fase is 3680VA "

Uiteindelijk heb ik dus 3 fasen, met per fase max 4 groepen. Er zijn dus groepen die op dezelfde fase komen te zitten.

Stel ik plaats een extra kast, vervang de ALS voor de groepen 5-7 met een nieuwe van 30mA en laat die groep 8 vervallen. In die nieuwe kast sluit ik op de eerste groep een stoomoven van 3,6W, op de 2e een vaatwasser van 2,3W, op de 3e een combimagnetron van 3,6W. Dat is aardig wat vermogen.

Op de huidige groepen zit ook ergens mijn CV, wasmachine, droger, etc. aangesloten. In het geval dat ik mijn stoomoven gebruik, danwel die combimagnetron, mag er tegelijkertijd al niets anders meer op die 1e en 3e fase gebruikt worden, als je zegt dat het vermogen per fase niet boven de 3600 watt uit mag komen.

Ik ben een overzicht aan het maken van genoemde reeds geinstalleerde apparatuur. Wat adviseer je me als ik ergens boven de 3600 Watt uit kom? Als de CV ook op de 3e fase zit, riskeer ik dat de zekeringen er uit springen als de verwarming aanslaat terwijl ik een maaltijd aan het opwarmen ben?

Met hoeveel ampere zijn in mijn geval die drie fasen afgezekerd? is dat 20A?

Gr,
Ton
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Je hebt 25 A hoofdzekeringen.
Deze zijn onderverdeeld in 16A eindgroepen.

Normaal tel je ale vermogens van de eindgroepen op dezelfde fase bij elkaar.

En daarop laat je een gelijktijdigheids factor op los normaal is dit 70%.

die 70% moet binnen de 25x230v=5720VA vallen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu