2 extra groepen in groepenkast

Kopervreter

  • #1
Hoi,

De groepenkast ABB busboard bestaat momenteel uit 1 kookgroep (2 automaten) en 5 automaten van 16 ampere en 1 automaat van 20 ampere en 1 hoofdschakelaar en 2 aardlekschakelaren (en een trafo voor de huistelefoon).

Er zijn 2 groepen erbij gekomen, 1 voor magnetron van 3000 watt en 1 voor een oven waarvan ik de wattage niet weet omdat deze nog geleverd moet worden maar die is zeer waarschijnlijk ook rond de 3000 watt (is geen perilex).

Aangezien ik al 8 automaten heb die verdeeld zijn over 2 aardlekschakelaren ben ik aan het nadenken voor een oplossing.

Oplossing 1: 2 losse abb automaten gebruiken met schroefkontakten ipv insteekkontakten en deze aansluiten op een 3e aardlekschakelaar.

Probleem is dat een losse ABB automaat die net zo smal is als een insteekautomaat niet bestaat? (Toch?) Het ziet er niet uit om zo een forse automaat erbij te plaatsen in zo een kast.

Oplossing 2: Een kleine aanbouwkastje links of rechts van de originele kast plaatsen. Zoals de HAV 2, deze heeft echter 2 automaten die 2 keer zo breed zijn als een insteekautomaat en verder heeft ie geen aardlekschakelaar.

Probleem is dat er in een HAV 2 geen aardlekschakelaar zit, deze zou ik erbij moeten kopen. Zou ik de fornuisgroep op de HAV 2 kunnen aansluiten want die heeft geen aardlekschakelaar nodig (hele oppervlakte is van glas) en de 2 ovens die erbij zijn gekomen op de vrijgekomen 2 automaten (uiteraard haal ik de hendeltje weg zodat de 2 automaten niet meer gekoppeld zijn).

Of heeft iemand toch nog een beter idee of ga ik ergens de mist in met 1 van deze 2 oplossingen?

Ik hoor graag van jullie

 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Oplossing 1, er bestaan weldegelijk ABB automaten met schroefkontakten met dezelde afmeting als automaten met insteekkontakten. Verder nog en opmerking en een vraag.
Kookplaat moet wel via een aardlekschakelaar als deze middels een perilex wcd is aan gesloten.
Die 20A groep is neem ik aan geen eindgroep? Dat is nl volgens mij niet toegestaan in NL.
 

Kopervreter

  • #3
Ik weet niet waar de 20 ampere automaat voor is, dat heb ik niet uitgezocht.

Ik heb via google (op onder andere elektrasites) zitten te zoeken naar ABB automaten met dezelfde afmetingen als de insteekautomaten, maar vond ze niet. Kan je me misschien de modelnummer geven?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
S941 B16 INST.AUT. 1P+N Schroefaansluiting bijvoorbeeld. Links mag overigens zoiezo nog een automaat worden bijgeprikt (kookgroep telt voor één). Rechts eventueel ook als die 20A groep nergens voor zou dienen. Dat zou ik dus eerst eens uitzoeken.
 

Kopervreter

  • #5
Die 20 ampere groep wordt gebruikt (is aangesloten) maar ik ga zodra ik weer terug ben in dat huis ff uitzoeken waar die voor is. Ik weet nog wel dat die 20 ampere automaat geen insteek was maar schroefkontakten had, ik weet alleen niet meer waar de draden heen gingen.

Erg bedankt voor de modelnr. Hier kan ik zeker wat mee.
 

Kopervreter

  • #6
Heb je overigens een idee waar die 20 ampere voor zou kunnen dienen? Dat zoekt straks wat makkelijkerder. Dat huis heeft geen grote zware machines. Kan je misschien ook toelichten waarom een 20 ampere automaat niet zou mogen?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Die 20A groep zou bijv een voorbeveiliging voor een tweede groepenkastje in de schuur of een vast aangesloten saunakachel oid zullen zijn. Iig mogen normale eindgroepen in Nederland tot max 16A worden afgezekerd, omdat de bekabeling en schakelmateriaal hier op berekend zijn. Aangezien deze 20A groep schroefaansluitingen heeft zou je deze ook op een derde ALS kunnen aansluiten. Rechtsboven kun je dan ook gewoon een groepje bijprikken.
 

Kopervreter

  • #8
Dat huis heeft geen sauna of saunakachel. Ik zal eens kijken of het van de schuur is.

Een aardlek weglaten mag dus alleen als het apparaat rechtstreeks zonder stopcontact is aangesloten? (Bijv een wasmachinetrekschakelaar)

Als die 20 ampere een voorbeveiliging is van een andere kast (dus geen stopcontact) hoeft hij geen ALS? (Het scheelt dan wel 135 euro)
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Als die andere kast weer wel een ALS heeft zou het kunnen. Groepen zonder aarlek aansluiten mag alleen onder bepaalde voorwaarde, onder andere dat de kwaliteit van de aarde zeer hoog is, lees de weerstand zeer laag is. Dit is geen DHZ klus dus. Ga er maar vanuit dat alle eindgroepen achter een ALS moeten zitten, max 4 groepen per ALS. Bij meer dan 8 eindgroepen ontkom je dus niet aan een derde ALS.
Overigens vraag ik me af waar jij je materiaal haalt, even zoeken levert mij een prijs op van de helft voor een aardlekschakelaar.
 

Kopervreter

  • #10
Sxnder schreef:
Als die andere kast weer wel een ALS heeft zou het kunnen. Groepen zonder aarlek aansluiten mag alleen onder bepaalde voorwaarde, onder andere dat de kwaliteit van de aarde zeer hoog is, lees de weerstand zeer laag is. Dit is geen DHZ klus dus. Ga er maar vanuit dat alle eindgroepen achter een ALS moeten zitten, max 4 groepen per ALS. Bij meer dan 8 eindgroepen ontkom je dus niet aan een derde ALS.
Overigens vraag ik me af waar jij je materiaal haalt, even zoeken levert mij een prijs op van de helft voor een aardlekschakelaar.
Dat is de winkelprijs, online zijn ze wel goedkoper te vinden ja. goedkoopste die ik vond was 78 euro. Of heb je nog tips voor goedkoop ABB spullen aanschaffen?

Op marktplaats vroeg er iemand 25 ervoor, maar of dat te vertrouwen is.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #11
Zoals te lezen in de forumregels worden hier geen adressen verstrekt.
 

Kopervreter

  • #12
Oeps, mijn fout. Ik ben hoe dan ook een stuk wijzer geworden. Bedankt voor alle hulp tot nu toe Sxnder. :D

Ik weet veel maar mis hier en daar nog kennis, en ik heb veel interessante topicjes gelezen hier, ik zal zeker blijven hangen en meelezen en misschien hier en daar reageren.
 

Appeltje

  • #13
Zo'n busboard kun je ook apart kopen, dan maak je van die 2e rail ook een busrail zeg maar (bij klikken bij wat er al zit). Ik zou dat doen, dan kun je de groepen ook over alle 3 de aardleks netjes verdelen.

Gr. Richard.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #14
Dat kan natuurlijk ook maar lijkt me een relatief dure oplossing. Je zou 2 ALS's naar de bovenste rail kunnen verplaatsen. Onder dan een ALS erbij en 2 nieuwe schroefaansluiting groepen en de 20A groep. Verder de verdeling herzien en groepen die mede voor verlichting dienen over drie ALS's verdelen. Genoeg mogelijkheden dus.
 

Kopervreter

  • #15
Ik vond je eerdere oplossing het beste. 2 insteekautomaten erbij, de 20 ampere loskoppelen mits deze op 1 van de 2 ALS is aangesloten en aansluiten op een 3e ALS. Als de 20 ampere rechtstreeks op de hoofdfase en de hoofdnul is aangesloten hoef ik dus alleen maar 2 insteekautomaten te plaatsen en aan te sluiten en ben ik voor relatief weinig klaar.

Overigens, waarom zou ik de 2 ALSen verplaatsen? Door de schroefkontakten maken ze toch al geen verbinding met de busboard. Ik moet wel netjes aangeven dat het bijv een gele groep is geworden dat bij de 3e ALS hoort.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #16
Precies, markeren is belangrijk maar verplaatsen komt de overzichtelijkheid ten goede. Bovendien brengt Appeltje een goed punt in dat, met name de lichtgroepen, beter over de drie ALS's verdeeld kunnen worden. Dit waarborgt de verlichting bij uitval door een aardfout.
 

Kopervreter

  • #17
Heel maf, maar het blijkt geen 20 ampere te zijn (E221-20) maar 16 ampere. Verder blijkt ie te zijn aangesloten op de automaat met zwarte hendeltje uiterst rechts op de foto.

Verder blijkt hij ook nog eens vanaf de bovenkant van de automaat met zwarte hendeltje te zijn aangesloten op de bovenkant van de automaat met de grijze hendeltje. (Moet dat niet op de onderkant aangesloten worden? Is zo een dubbelop automaat voor de huistelefoon niet overbodig?) De onderkant van de automaat met de grijze hendeltje is aangesloten op de onderkant van de galmar trafo en de bovenkant van de galmar trafo gaat dus naar de huistelefoon installatie.

Het komt dus op neer dat er maar 6 groepen zijn met 1 voor mij overbodige automaat?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #18
Als ik het goed begrijp bedient die automaat rechtsboven alleen de beltrafo. Deze kan ook bij een groep voor algemeen gebruik worden aangesloten. Zodoende komt er links en rechts op het busboard ruimte vrij om twee automaten bij te prikken.
 

Kopervreter

  • #19
Ja maar die automaat met grijze hendeltje is aangesloten op de automaat met zwarte hendeltje. Dubbelop automaten dus? Wat is de logica hierachter?

Ook is de uitgang van de automaat met de zwarte hendeltje aangesloten op de uitgang van de grijze hendeltje, de ingang van de grijze hendeltje is aangesloten op de ingang van de huistelefoontrafo.

Voeding ------> zwarte automaat uitgang------>grijze automaat uitgang------> grijze automaat ingang------->beltrafo ingang.

Klopt toch niet?

 

@rie

Specialist Elektra
  • #20
De grijze "automaat" is geen automaat maar een schakelaar om je bel uit te zetten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu