Klusidee

Plaatsen van een dakkapel

dakkapel-plaatsen

In de meeste traditionele huizen vinden we de ruimtes die daadwerkelijk gebruikt worden op de eerste verdieping en de begane grond. De zolder is een ondergeschoven kindje en dient vaak als berging of beter gezegd als rommelhok. Veel mensen zouden graag een extra kamer erbij hebben. Een logeerkamer, een speelkamer of een hobbykamer behoort tot de mogelijkheden wanneer we van de zolder een extra kamer maken.

Door de bouw van een dakkapel tovert u de zolder om tot een volwaardige kamer met prima lichtinval en een ruimte waar het goed vertoeven is.

Meerwaarde voor uw huis

dak-zolder

Een extra kamer levert hoe dan ook een meerwaarde op voor uw huis. Door de toevoeging van de dakkapel kunnen we deze ruimte toevoegen aan de bruikbare vloeroppervlakte. We creëren zelfs extra vloerruimte doordat we op de plek waar de dakkapel komt ook extra loopruimte krijgen. Op die plek zat namelijk eerder het schuine dak en dat deel was niet beloopbaar. Door potentiële kopers wordt de aanwezigheid van een dakkapel positief gewaardeerd. Hoe dan ook een goede investering waar u nu en in de toekomst veel plezier van zult hebben.

Vergunning

Het plaatsen van zo’n dakkapel kan niet zomaar. U zult zich namelijk aan bepaalde regels moeten houden, onder meer om uw veiligheid en die van omwonenden te waarborgen. Maar ook omdat de dakkapel moet passen in de omgeving en uw buren er geen last van mogen hebben. In sommige gevallen is daar een bouwvergunning voor nodig, in andere gevallen niet.

De voor- en achterkant-benadering

Belangrijk is waar u de dakkapel wilt plaatsen. In de regel geldt dat alles wat grenst aan de openbare ruimte (weg of groen), zoals de voorkant en bij hoekwoningen de zijkant van de woning een grotere invloed heeft op de directe omgeving dan bouwwerken die aan de achterkant worden gebouwd. Daarom mag een dakkapel aan de voorkant en zijkant van de woning meestal niet bouwvergunningsvrij worden gebouwd.

Geen vergunning nodig, bouwvergunningsvrij plaatsen

Voor het bouwvergunningsvrij mogen plaatsen van een dakkapel gelden de volgende voorwaarden:

1. de dakkapel moet op een bestaand gebouw worden geplaatst. Als u tijdens de bouw van uw woning besluit toch ook nog een dakkapel toe te voegen, dan kan dat dus niet bouwvergunningsvrij.
2. de dakkapel wordt op het achterdakvlak of op een zijdakvlak gebouwd. Dit zijdakvlak mag echter niet naar de weg of het openbaar groen gekeerd zijn.
3. de afstand tot de voorgevel van het gebouw is meer dan 1 meter.
4. de dakkapel heeft een plat dak.
5. de zijwanden van de dakkapel zijn ondoorzichtig.
6. de dakkapel is, gemeten vanaf de voet van de dakkapel, niet hoger dan 1,5 meter.
7. de onderkant van de dakkapel ligt meer dan 0,5 meter, maar minder dan 1 meter boven de dakvoet(a).
8. de bovenkant van de dakkapel ligt meer dan 0,5 meter onder de daknok(b).
9. de zijkanten liggen meer dan 0,5 meter van de zijkanten van het dakvlak.(c)
10. de dakkapel mag niet gebouwd worden op een tijdelijke woning of woongebouw, zoals een woonkeet, of op een woonwagen. De dakkapel mag ook niet op een vakantiehuisje of een andere woning of woongebouw, dat niet permanent mag worden bewoond, bouwvergunningsvrij worden geplaatst.
11. de dakkapel mag niet gebouwd worden op een monument of in een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht.

Alleen als voldaan wordt aan alle genoemde voorwaarden (1 t/m 11) mag u de dakkapel zonder bouwvergunning plaatsen. Deze voorwaarden gelden ook als u bouwvergunningsvrij iets wilt veranderen aan een bestaande dakkapel.

(a) Dakvoet: het laagste punt van een schuin dak.
(b) Daknok: het hoogste punt van een schuin dak.
(c) Bij rijtjeshuizen en twee-onder-één-kap woningen geldt de grenslijn tussen de woningen als zijkant van het dakvlak. In dit geval mag u deze dakkapel bouwvergunningsvrij plaatsen.

Let op: zoals u ziet worden de maten verticaal gemeten (en dus niet langs het dakvlak)!

Deze informatie komt uit de brochure “dakkapellen” over de voorwaarden voor bouwvergunningsvrij en bouwvergunningplichtig plaatsen van dakkapellen. Deze brochure is uitgegeven door het ministerie van VROM.

Gerelateerde berichten