Zinken dakgoot bevestigen

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Volgende week worden de zinken dakgoten voor de blokhut geleverd. Op internet zag ik een filmpje van de montage van de dakgootbeugels (eerste en laatste vastschroeven en dan met een touwtje er tussen de overige beugels op de juiste hoogte monteren).

Ik vroeg me alleen af hoe je het afschcot kunt realiseren als de beugels allemaal aan het dakbeschot komen te hangen. Dat loopt immers niet af naar de regenpijpaansluiting.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
De beugel bij de afvoer naar beneden buigen, hoeveel is afhankelijk van de gootlengte, de tussen beugels aan de draad zetten, dus allemaal een beetje buigen.
 

Poster

  • #3
Eerste hoogste beugel monteren, dan met een slag/spatlijn, 1 cm per meter afschot, een lijn slaan naar de het punt van de afvoer/laatste beugel, op de aflopende lijn de beugels/goot monteren.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
De goot is 4 meter met de uitloop aan de achterkant. De voorste beugel moet ik dus 4 cm hoger op het dakbeschot (dus dichter bij de nok) monteren dan de achterste beugel?
 

Poster

  • #5
De hoogste beugel zit aan de voorkant, zo hoog als mogelijk/nodig, de laatste beugel zit 4 cm lager aan de achterkant waar de afvoer zit, slaglijn slaan tussen de twee beugels, en de tussen beugels monteren.
Op 4 mtr heb je dan 4 cm afschot, er vanuit gegaan dat de blokhut/dakbeschot waterpas staat, natuurlijk.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
5 mm per strekkende meter is meer dan genoeg als afschot, bij meer afschot valt het nogal op dat de goot teveel op afschot ligt, het is dan duidelijk te zien bij de rand van de pannen etc.
Het kan zelfs zonder afschot zolang de goot maar niet tegen loopt, de goot kan het beste vanaf de waterafvoer gelegd worden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Goten kan je gerust zonder afschot hangen. Kijk naar de goten van rijtjeswoningen. Toch.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik denk dat ik het pas echt goed kan beoordelen wat optisch mooi is als de goot langs de dakrand hangt.

Bij rijtjeswoningen ligt de goot vaak in een ombouw, dus daar kun je het afschot voor het oog mee afdekken. Bij mijn blokhut komt de goot zonder ombouw aan de dakrand te hangen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Ons huis is een rijtjeswoning (blokken van 6 woningen aan elkaar), waarbij de goten gewoon 'blank' aangebracht zijn, dus zonder ombouw. Is hier overal zo, in woningen van verschilende 'ontwerpen'.

Er is geen enkel afschot aangebracht, elke ca 6 meter zit er een afvoer. Afschot zou ook niet kunnen want dan zou het water maar één kant op kunnen lopen in plaats van (zoals nu) naar beide kanten.

Dat geeft geen enkel probleem zo.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
BertPleizier schreef:
Bij rijtjeswoningen ligt de goot vaak in een ombouw, dus daar kun je het afschot voor het oog mee afdekken. Bij mijn blokhut komt de goot zonder ombouw aan de dakrand te hangen.
Dan is het geen dakgoot maar een bakgoot. (lol) En het zink ligt gewoon op de bodem van de ombouw.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu