Zeepsmaak uit kraan

29bismc

  • #1
Beste mensen,
Sinds een maand komt er uit onze keukenenkraan, enkel keren per dag, bij het opendraaien een zeepsmaak mee. Na enkele seconden is dit weg. Er is niks veranderd in de aansluitsituatie sinds 1 jaar. We hebben al uitgesloten dat er zeepresten op de kraan zitten.

Aansluitsituatie:
De koudwaterleiding is onder de wasbak gesplitst. Vanaf deze splitsing die op ongeveer 40 cm hoogte zit, is het 20 cm omhoog naar de koudwaterkraan en 20 cm omlaag naar de vaatwasserkraan. De vaatwasserkraan is een kraan met beluchter en keerklep en aan het begin van de slang zit nog een waterslot. De aansluiting zit er al een jaar maar sinds 2 maanden gingen we pas zeep proeven.

We hadden een vermoeden dat er iets (keerklep) kapot zou zijn gegaan in de vaatwasser maar volgens Siemens (recent langsgeweest) is er niks mis. Volgens hen kan het nooit aan de vaatwasser liggen omdat de invoer van water een gescheiden systeem is en het een drukloos systeem is.

Toch vermoed ik dat er een beetje zeepwater uit de vaatwasser op de een af andere manier bij het opendraaien van de keukenkraan (door onderdruk?) de koudwaterleiding van de keukenkraan wordt geschoten/gezogen.

In theorie moet dit niet kunnen door de vaatwaskraan met beluchter/keerklep.
Volgens Siemens is dit "natuurkundig" onmogelijk door het drukloos systeem. En kan zeep nooit in het aanvoer circuit komen.

Heeft iemand eerder van dit probleem gehoord? Ik heb geen idee wat exact de oorzaak is maar dat het wel zeep uit de vaatwasser moet zijn. De rest van de kranen in huis hebben geen zeepsmaak. Ook niet de toiletkraan die 4 meter eerder al is afgesplitst.

Is de kraan(beluchter) kapot? Door gruis in de leiding..
Is er toch iets met de vaatwasser?
Is de aansluiting/splitsing te dicht op elkaar?

Je zou zeggen dat er zowel in de kraan alsmede vaatwasser een beveiliging zou zitten. Dus dubbel veilig maar toch is het nu al 2 maanden zo.

Ik hoop dat iemand mij antwoorden kan geven. Ander denk ik dat het typisch een geval is waar de loodgieter en de vaatwasproducent elkaar aanwijzen als de oorzaak.

Alvast bedankt
 

Techno tim

  • #2
De keerklep in de wasmachinekraan moet dit verhelpen, weet je wel zeker dat dit er een is met keerklep, van buiten af is dit niet te zien of je moet een los exemplaar hebben wat voor de kraan zit.
Draai de kraan eens een tijdje dicht en kijk of het probleem zich dan ook nog voordoet.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Aansluitsituatie
Maak hier even een foto van zodat wij ook een goed beeld krijgen van het geheel.
 

29bismc

  • #4





Zoals jullie zien komt de watertoevoer van boven. Het eindpunt is de vaatwasserkraan. 25 cm voor dit eindpunt is een splitsing gemaakt naar de filterstopkraan voor het koudwater/keukenkraan. De vaatwasserkraan is niet van bekend of er alleen een ontluchter op zit of ook een keerklep. De vaatwasslang begint met een of andere grote unit. Denk een waterslot. Deze zal wel niets doen qua tegen houden van terugstromend water. Het is 10 maanden zonder zeepsmaak gegaan. Er moet dus ergens iets defect zijn geraakt. gevoelsmatig vind ik de afstand van de splitsing tot de vaatwasserkraan een beetje weinig maar ik heb er dan ook geen verstand van.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Heb je het filtertje uit je filter stopkraan al eens er uit gehaald en schoongemaakt.

" Het filter houdt verontreinigingen tegen en voorkomt klachten. Het filter dient regelmatig gereinigd te worden."

 

29bismc

  • #6
Nee maar daar zou toch enkel maar een beetje gruis oid in kunnen zitten. Toch geen zeepophoping? Schoonmaken kan natuurlijk geen kwaad. Kan ik in ieder geval van het lijstjs strepen indien ik dit heb gedaan.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Wie zegt dat het zeep is kan ook iets anders zijn, we proberen ook van alles te bedenken om je te helpen.

eigenlijk is die wasmachine kraan nog nooit los geweest om te kunnen controleren want hij zit achter het schot.

Je kan er ook voor kiezen om deze toch te vervangen want het kan ook zijn dat er verpakking resten in je keerklep zit en niet goed meer zijn werk doet omdat deze kraan in het laagste en diepste punt zit.

en ik vind de aan sluit hoogte ook wat te laag
 

29bismc

  • #8
Filtertje uit filterstopkraan was schoon. Volgende stap wordt denk ik een nieuwe kraan met keerklep (en beluchter) er op zetten.

Zou het zin hebben om dan meteen de vaatwasser kraan boven de filterstop aansluiting van de gootsteenkraan te zetten. (dus omwisselen van beide aansluitingen).
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
Het water uit de vaatwasser, zal nooit terug kunnen stromen, in het waterleiding net.
Zeker al niet, als er een keerklep in de kraan zit.
Volgens mij zit er ook nog eens in elke vaatwasser een keerklep ingebouwd, maar weet dit niet zeker.
 

29bismc

  • #10
Volgens Siemens is dit ook onmogelijk doordat het een drukloos systeem en er druk op de waterleiding staat. Toch vermoed ik dat er een beetje zeepwater uit de vaatwasser op de een af andere manier bij het opendraaien van de keukenkraan (door onderdruk?) de koudwaterleiding van de keukenkraan wordt geschoten/gezogen. Je proeft het zelfs in de koffie, thee. Het zit niet op het servies uit de vaatwasser. Dit is goed afgespoeld en diverse keren getest maar bronwater uit de fles.

Dit omdat het maar enkele keren per dag is, en na 5 seconden weg is. Alle overige kranen in het huis hebben we er geen last van. Ook niet in de wc kraan die 4 meter eerder al is afgesplitst.

De vaatwasserkraan vervangen kan ik nog proberen. Ander laat ik de splitsing ook maar 4 meter verder opnieuw aftakken ipv 30 cm naast elkaar.

Heel misschien kan het nog iets met het aansluitslangetje van de kraan zijn maar dan moet je het denk ik altijd proeven...het smaak echt naar zeep. Ook de koffie waar je het niet ruikt.

ik laat in ieder geval horen..hoe het (hopenlijk) opgelost wordt
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #11
Misschien heeft het er niks mee te maken maar wou het wel even zeggen,

zelf had ik ook last van me keuken kraan smorgens bij eerste tap dat water vieze
smaak had.
Van alles geprobeerd toen had ik de perlator verwijderd en een andere perlator in gezet met meer schuim effect.

Toen was het opgelost geen vieze smaak meer.


is er ook reparatie aan je uitloop van je kraan geweest.
 

29bismc

  • #12
Ter info;Aan de keukenkraan is het afgelopen jaar niks veranderd. Aan de leidingen ook niets. Er zijn wel vorderingen in mijn onderzoek:

Vorige week een nieuwe vaatwasserkraan KIWA met keerklep gemonteerd. De zeepsmaak uit de keukenkraan is nu sterk afgenomen maar de eerste paar glazen tapwater na het draaien van het vaatwasprogramma smaken nog licht naar zeep. Na flink doorspoelen is de smaak weg. Ondanks dat de kraan met keerklep voor sterke reductie heeft gezorgd moet de oorzaak volgens mij toch liggen bij de vaatwasser.

Ik ben mij bewust dat de keerklep in theorie voor 100% het probleem zou moeten oplossen maar denk toch dat op het moment dat ik de keukenkraan opengooi er net wat zeepwater doorheen glipt voordat de keerklep zijn werk doet. Zie verderop. De splitsing zit maar op een afstand van 20cm

Verder zal zeepwater volgens de fabrikant nooit in de aanvoerleiding kunnen komen. (maar wat als er inde machine iets kapot is of gescheurd)

Mijn volgende test is nu begonnen. Ik heb de vaatwaskraan dichtgedraaid en houd dit twee weken zo.

Indien er geen zeepsmaak meer is ligt het dus ook niet aan leidingstelsel en keukenkraan en blijft de vaatwasser als enige over.

Dan zal ik opnieuw de vaatwasser activeren en is er dan weer een zeepsmaak dan weten we het zeker is mijn idee.

Ik houd jullie op de hoogte. Ook voor het archief voor mensen in de toekomst met een zelfde probleem. Volgens Siemens kan het niet wat ik beweer. Wordt vervolgd..
 

29bismc

  • #13
Update: het blijkt de kraan te zijn die de smaak meegeeft!

We hadden de vaatwasser weer geactiveerd na 2 weken niet gebruiken en er veranderde niks in het "zeepsmaak"

Hieropvolgend een kraan van Ikea geïnstalleerd en de smaak was volledig weg. Na 2 weken ook nog steeds.

We hebben de Siemens kraan toen boven geïnstalleerd en kregen daar gelijk de "zeepsmaak" uit de kraan.

Het is vermoedelijk te uittrekslang welk materiaal "smaak" geur afgeeft omdat we het zowel bij koud en warm water proeven. Ik begin er nu aan te twijfelen of de vaatwasser er wel wat mee te maken heeft gehad.....!

We hebben alle onderdelen (behalve de waterleiding) geëlimineerd en zijn er nu dus achter dat de vieze zeepachtige smaak in de kraan zit. Of het smaakje ooit erin is gekomen door de vaatwasser durf ik niet te zeggen omdat we nu ook een nieuwe vaatwasserkraan hebben met keerklep maar ik vermoed dus dat het altijd al de uittrekslang van de mengkraan is geweest die aan het " aftakelen" is. Alleen wel weer vreemd dat het pas gebeurt na een jaar intensief gebruik.

Ik hoop dat mensen in de toekomst met een soortgelijk probleem wat hebben aan deze kwestie. Bedankt allen voor de hulp/ info
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #14
En ook bedankt voor het terugmelden!

Het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat de vaatwasser de zeepsmaak zou hebben veroorzaakt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu