Wissel-wisselschakelaar werkt niet

Kjk1987

  • #1
Goedenavond!

Na tevergeefs 3 uur te hebben gespendeerd aan het werkend krijgen van m'n wissel-wisselschakelaar heb ik toch maar m'n aandacht gericht op dit forum :). Ik heb het sticky-bericht op dit forum hierover gelezen, maar kom er echt niet uit :(.

Het gaat om het volgende: tot gisteren had ik een prima functionerende situatie. Tezamen met een normale (enkelvoudige) wisselschakelaar boven en een wissel-wisselschakelaar beneden kon ik:

1. zowel boven als beneden het licht van de bovenverdieping aan- en uitzetten en
2. beneden kon ik de lamp van begane grond aan- en uitzetten.

De oude wissel-wisselschakelaar miste echter één van de drukknoppen, dus deze moest worden vervangen. Dus ik ging aan de slag en op naar de Gamma. Net als de oude schakelaar heeft deze 6 ingangen (of 12, afhankelijk van hoe je ze telt). Heb de draadjes exact zo overgenomen zoals ze zaten in de oude schakelaar, echter... toen deed niets het meer. Na het verwisselen van verschillende draadjes heb ik het wel voor elkaar gekregen om de lamp beneden werkend te krijgen én de lamp boven weer werkend te krijgen, echter werkt de schakelaar beneden voor de lamp boven niet meer. Dus momenteel werken alleen de schakelaar boven en de schakelaar voor de lamp beneden. Hiermee kan er dus geconcludeerd worden dat er geen stoppen zijn gesprongen en dat de lampen niet kapot zijn. Extra verwarrend: ik kreeg het op een gegeven moment voor elkaar kreeg om beneden toch de lamp van boven aan- en uit te zetten, echter kon dit weer alleen als de enkelvoudige schakelaar van boven op 1 positie staat. Zet ik die schakelaar om, dan kan ik beneden doen wat ik wil, maar de lamp reageert niet.

Kort samengevat: de drie schakelaars werken en de lampen werken, echter werken de drie schakelaar niet tegelijkertijd (zoals het de afgelopen 25 jaar zo is geweest). Mijn vraag is nu uiteraard: wie kan mij helpen?! Ik ben een beetje wanhopig geworden :cry:

Tot slot: ik heb een multimeter, mochten jullie willen dat ik een en ander doormeet.

Hieronder eerst de oude wissel-wisselschakelaar...





... en de nieuwe wissel-wisselschakelaar



 

Honda2012

  • #2
Aangezien je een multimeter hebt zou ik eerst gaan uitzoeken welke draden naar boven gaan en welk draadje voor beneden is.
Als je dat weet zou ik de nieuwe schakelaar even doormeten zodat je precies weet welke aansluiting wat doet (als dat er al niet op staat).

Als je die twee dingen helder hebt, moet het aansluiten niet meer zo'n probleem zijn.
 

Kjk1987

  • #3
Hoi Stanneveldm,

Dank voor de reactie! Gelukkig heeft de schakelaar een schema op de achterkant gedrukt, dus scheelt weer wat meetwerk :). Wat ik gisteren nog vergat te melden, is dat 1 van de bruine draden is doorgelust van onder naar boven (in de schakelaar zelf). Op de plaatjes is dat het rechter bruine draadje. Er komen uiteindelijk slechts 4 draden uit de muur beneden. 3 zwarte en 1 bruine. Ik weet inmiddels welke draadjes bij de lamp beneden horen, maar wat doe ik met dat bruine doorgeluste draadje? 't Is echt een heel kort draadje van maar 6 cm of zo.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Ik neem aan dat je die door moet lussen naar het tweede P-contact van de dubbele wisselschakelaar.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Die verbond beide P contacten met elkaar.
 

Kjk1987

  • #6
Hoi,

Dank voor de reacties! Klinkt vreemd, maar ondanks dat het niet werkt, denk ik dat ik wat verder ben. Heb het stukje draad nu separaat gebruikt als doorlusdraad. Nu werkt de lamp beneden he-le-maal fantastisch. Bijna niet uit te krijgen :lol:

Mag ik het brutale verzoek indienen om bij de door mij genoemde getallen aan te geven welk draadje waar moet? Zie hieronder het plaatje van de schakelaar en het plaatje van de draden die ik heb. Ik heb dus 1 bruin draadje en 3 zwarte draadjes. Het tweede bruine draadje is niets meer dan het doorlusdraadje. De twee met groene tape gelabelde draadjes zijn van de lamp beneden.


 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Bruin naar 1 en doorlussen naar 6
3 zwart boven
5 zwart boven

4 of 2 zwart beneden.

Succes.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Edit: Nevermind, heb het schema verkeerd gelezen, de foto is ook niet echt duidelijk. The headhunter heeft het naar mijn idee goed. ;)
 

Kjk1987

  • #9
Hoi,

Dank! We zijn nu iets verder gelukkig, maar het werkt nog niet helemaal. Heb twee situaties getest:

Eerste situatie:

Bruin naar 1 en doorlussen naar 6
3 zwart boven
5 zwart boven

2 zwart beneden.

Dit leverde alléén een werkende lamp beneden op.

---------------------------------------------------

Tweede situatie:

Bruin naar 1 en doorlussen naar 6
3 zwart boven
5 zwart boven

4 zwart beneden

De levert op dat de lamp beneden wederom feilloos werkt, maar de lamp boven kan alleen beneden worden bediend indien de schakelaar boven op 1 en dezelfde positie staat. Zet ik hem boven om, dan kan de lamp boven vanaf beneden niet meer worden bediend.

Ben inmiddels zodanig benieuwd naar wat er is dat ik bang ben dat ik straks niet meer kan slapen haha :lol:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Zit er achter de schakelaar boven ook een bruine draad aangesloten?

Ja, dan heb je een adersparende wisselschakeling
en moet:
6 op 5 / 5 op 6

Nee, kan ik mij niet voorstellen.
 

Kjk1987

  • #11
Nope, boven zitten alleen 3 zwarte draden. Aan de schakelaar boven heb ik overigens niets veranderd.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Ok.

Dan moet je haast een zwarte draad verwisseld hebben.

Kan je een scherpere foto van de tekening op de schakelaar posten, en ben je 100% zeker van de zwarte draden?

Als test kan ej beide zwarte naar boven even met elkaar verbinden samen met de bruine, het licht boven kan dan als het goed is niet meer uit.
 

Kjk1987

  • #13
Hoi,

Ben vanochtend weer even aan de slag gegaan. De test leverde niets op. De lamp boven deed niets toen ik de twee zwarte draden verbond met de bruine, maar reageerde overigens ook niet op de schakelaar boven.

Heb gekeken of de door mij met groene tape gemarkeerde zwarte draad daadwerkelijk van beneden is en dat is echt 100% zeker het geval. Ik kan de lamp beneden zelfs laten bewegen door aan het draadje te trekken. Wat me wel opviel, was dat er een blauw draadje verbonden is met de lamp (altijd al geweest). Dit blauwe draadje komt echter niet uit bij de schakelaar. Hetzelfde geldt ook voor het bruine draadje beneden. Dat zie ik alleen uit de muur komen en komt dus niet uit bij de lamp beneden.

Hieronder een scherpere foto van de schakelaar.

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Ik blijf bij mijn 1e nummering, draden goed gestript?

Doorverbinding juist gemaakt?
 

Ralph

  • #15
6 en 1♦ is bruin want dat is P
 

Kjk1987

  • #16
Goedemorgen,

Heb de moed opgegeven hoor :cry:. Het opnieuw strippen van de draden maakte geen verschil en ook met de oude schakelaar werkt een en ander niet naar behoren. De doorverbinding heb ik bij beide schakelaars verschillende malen goed gecontroleerd, dus dit zou de oorzaak niet moeten kunnen zijn. Verder weet ik zeker dat ik jullie nummering heb opgevolgd. Geen flauw idee wat het dan kan zijn. Anyhoe, ik ga even kijken wat ik ga doen.

Bedankt voor het meedenken!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #17
Zet beide zwarten in een lasdop samen met bruin, als het goed si kan ej je lamp boven niet meer schakelen hij blijft branden en knippert bij omschakelen.

dan is de schakelaar boven OK, werkt hij in 1 stand niet dan zal ej toch die schakelaar even moeten uitmeten of de draad naar beneden.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #18
Toevallig boven niet ook een bruine draad? Dan kan het een aderbesparende schakeling zijn.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #19
Was al geopperd, nee dus.

1 van die schakelaars is stuk of er ligt ergens een verbinding uit.
 

Kjk1987

  • #20
Hoi,

Dank voor de reacties! Ben weer even aan de slag gegaan. Als ik de bruine draad + de twee zwarte draden van boven in een lasdop doe, dan blijft de lamp boven niet continue branden. Hij werkt wel als je de schakelaar om zet.

Any ideas?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu