Welke grondkabel het beste gebruiken?

Touraudiere

  • #1

Hallo Allemaal
Ik wil vanaf groepenkast met zekering 16 amp door buitenmuur naar lasdoos. Vandaar met grondkabel 30 mtr naar aansluiting kast met 6 x 6ah aansluitingen tbv caravan etc. vandaar 40 mtr naar stopcontact en dan weer 30 mtr door naar aansluiting stopcontact voor haardroger ,verlichting,boormachine.
Welke grondkabel kan ik het best gebruiken (en dan bedoel ik doorsnede aders in mm) ?
Wordt gebruik gietmof aangeraden op vertakkingspunten of volstaat een lasdoos boven de grond op paal vastgemaakt?
Licht behoeft niet vanuit verschillende punten uitgezet te worden. Bedankt alvast voor een juist antwoord !! Bedankt :bedankt:
 

Bart_WRX

  • #2
8 + 30 + 40 + 30 = 108 mtr. Die lengtes mag je niet meer maken met alleen maar 2,5 mm2 als je de boel 16A afzekerd.

Ik zou de voeding naar de groepenkast-camping uitvoeren in 6 mm2 en op een aparte 25A groep zetten. Groepen in de camping-groepenkast 16a en uitvoeren met 2,5mm2.
 

Touraudiere

  • #3
Bedankt voor je antwoord Bart
Is op het voorbeeld hier onder juist aangegeven dit wat je voor ogen hebt?
In de kast zitten 6 4a zekeringen + een aardlekschakelaar. Ik wilde ze eigenlijk blijven gebruiken. Maar jou advies is om ze allemaal op te schalen naar 16a. (en er 2 afhalen omdat je er maximaal 4 achter een aardlekschakelaar mag hebben)?
Welk doel heb je daar mee voor ogen? Denk je aan diegene die er gebruik van gaat maken en genoeg power heeft voor koelkast,koffiezetapparaat en snelkoker?

:denk:
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Welk land praten we eigenlijk over? Is wel van belang om de juiste norm toe te kunnen passen. Hoeveel van die aansluitingen moet die kabel gaan bedienen? Hoeveel vermogen wil je per plaats bieden (Max. 4Ax230v=920 Watt?) Wat is maw ongeveer het Max. te verwachten aangesloten vermogen? Welke waarde hoofdzekering en zitten er in de meterkast? 1 of 3 fase? Allemaal zaken die van belang zijn om dit correct aan te leggen.
 

Touraudiere

  • #5
Hallo Sxnder
We praten over Frankrijk. 1 Fase NFC 15-100 norm.
Groepenkast in huis heeft nu 10a en 16a zekeringen. Heb nog ruimte over voor 5 groepen. Als ik het goed heb mag ik dit uitbreiden t/m 32a maar pin me er niet op vast.
Bij de eerste aansluiting buitenshuis 4 x 10a. Lijkt mij genoeg voor op een minicamping die 1 x p/j 5 dagen wordt gebruiktdoor caravan of camper met koelkast en koffiezetapparaat.. Ik zou daar nog wel ? x 16a bij willen hebben voor mijn eigen werkzaamheden met klein elektrisch gereedschap,waterpomp,heggenschaar, etc.
Hier wil ik ook rekening houden met aan te brengen vijverpomp en verlichting.
Bij de 2de aansluiting 40 mtr verderop(kan ook 25 worden) 2 x stopcontact tbv klein elektrisch gereedschap en hoofdzakelijk verlichting.
Dan de 3de aansluiting hetzelfde verhaal maar ruimte voor een haardroger en hoofdzakelijk verlichting.alleen ligt die op de tekening 70 mtr (kan ook 50 of 40 worden dan houd ik geen rechte lijn aan) verder op vanaf 1e aansluiting. De 2de aansluiting zou ik dan laten vervallen. :idea:
Ben benieuwd wat je advies in deze is
:bedankt:
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Dan lijkt mij de suggestie van Bart een goed uitgangspunt. Verder wordt hier over het algemeen volgens de Nederlandse normen en regelgeving geadviseerd. Daar heb je dus niet veel aan. Zo geldt volgens mij de regel van max. 4 groepen per aardlekschakelaar niet in FRA. Kijk anders eens op Frankrijkforum en check voor de zekerheid je hoofdaansluiting nog even.
 

Touraudiere

  • #7
Bedankt zover voor het meedenken.

Nog een vraag wat is gangbaar in ned. (de waarde van de hoofdzekering)? :oops:
 

Peter_H

  • #8
In een normaal woonhuis meestal 3x25A of 1x35A, maar ik vraag me af wat je aan die informatie hebt. Zou je in Frankrijk toch ook moeten kunnen opvragen bij je energieleverancier.
 

Touraudiere

  • #9
Bedankt voor de reacties ik kan vooruit
:bedankt:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu