Welke grondkabel?

Cckarman

  • #1
In mijn nieuwe schuur wil ik een oven gaan gebruiken van ca 3 kW. Is een grondkabel (zo'n 20 meter) met een ader-diameter van 2.5mm2 voldoende?
Vr. groet,
Chris
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Ja, neem een 2 aderige Ymvk-as met stalen mantel en aardlitze.
 

System7

  • #3
Mag ik je adviseren om gelijk 2 kabels te leggen? Of zelfs 3. Je bent toch aan het graven en hebt de boel toch openliggen.

Ik lees nl. net weer het verhaal van iemand die in de problemen is gekomen qua vermogens en die dus nu weer een extra kabel moet gaan ingraven. Zelf heb ik er ook maar 1 ingelegd en achteraf is dat jammer; als ik ooit wil gaan uitbreiden kan ik weer gaan graven.

En 1 of 2 aders meer dan je in eerste instantie nodig hebt kan ook geen kwaad; het prijsverschil is relatief klein en je kunt later nog eens extra zaken aanleggen, zoals bijvoorbeeld verlichting rondom je schuur aanleggen die je bijvoorbeeld vanuit de woonkamer kan schakelen.
 

Kaajee

  • #4
Op zich een goed idee, je kan er ook voor kiezen om een PVC buis van 40/50mm in te graven. Dan een trekkabel/touwtje mee trekken, dan kun je altijd eenvoudige extra kabels trekken.
Wellicht wil je op tzt nog andere bekabeling trekken (utp?)
 

System7

  • #5
Is ook een goeie, Kaajee. En mag je dan ook kabels naast elkaar leggen die op verschillende groepen zijn aangesloten? En is de minimale diepte dezelfde als die van losse YMVK-kabels (uit mijn hoofd minimaal 50 cm diep)?
 

Gerrit

  • #6
Ja, dat mag, alleen is de minimale diepte 60 cm.
 

Cckarman

  • #7
Ik was inderdaad van plan een 4x2.5 Ymvk-as met mantel en aardlitze te leggen. Op dit moment heb ik de bekabeling in mijn schuur zo ingericht dat ik met 2 groepen kan werken. Naast een oven zal er nl regelmatig ook nog wel een kacheltje branden en een kleine boiler voor heet water.

Een loze leiding is dan ook geen gek idee; dan kan ik altijd het aantal groepen uitbreiden mocht 2 toch niet voldoende zijn.
 

Kaajee

  • #8
Denk erom: 2 groepen mogen niet over/door één kabel, dus ook niet door een 4 aderig 2.5 Ymvk-as. Voor 2 groepen zul je toch echt 2 aparte kabels moeten trekken.
 

System7

  • #9
In feite had ik inderdaad al uit je eerste bericht kunnen opmaken dat je minimaal 2 kabels *moet* leggen omdat je die oven vanwege zijn vermogen apart op één groep moet aansluiten. En meestal wil je in een schuur toch ook nog wel verlichting en wandcontactdozen hebben om te kunnen werken. Zoals Kaajee zegt, minimaal 2 kabels leggen omdat je niet twee groepen door één kabel mag laten gaan. Wel 2 kabels door één kabelgoot of pvc-buis dus.
 

Cckarman

  • #10
Dank, dat is goed om te weten! Als ik een pvc buis gebruik, moet de kabel dan nog steeds gewapend zijn, of mag ik dan een normale grijze kabel gebruiken?
 

Gerrit

  • #11
Dan mag je de normale grijze kabel gebruiken (vult).
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #12
Gezien de apparatuur die je noemt zijn 2 groepen al minimaal als je bedenkt dat apparaten vanaf 2000 Watt officieel op een aparte groep horen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu