WC trekt sifon drain leeg

Dabrock99

  • #1
Beste klussers,

In mijn nieuwe badkamer heb ik toilet, bad, wasbak en douchedrain aangelegd. De WC heeft geen beluchter via het dak o.i.d. maar bad/wasbak en douchedrain hebben elk hun eigen beluchter. Ik verwachtte daarmee dat de WC niet zou trekken aan de sifons.

Bij het bad/wasbak gaat dit goed. Maar de douchedrain trekt leeg bij doortrekken van de WC. De douchedrain heeft een hele platte sifon met een paar millimeter water die als stankslot dient. Die paar millimeter is blijkbaar te weinig. De beluchter helpt daarbij onvoldoende.

Ik dacht dit te kunnen oplossen met een 'extra' sifon: vier bochten tussen drain en beluchter. Hiermee loopt nu echter het water weer onvoldoende weg.

Zie het plaatje... Die is door de upload van dit forum wel erg klein geworden, maar ik hoop dat het zichtbaar is. De vier bochten heb ik dus later tussengebouwd maar kunnen ook weer weg.

Ik kan geen oplossingen meer bedenken. Wat kan nog helpen?

Oh ja, alles boven de verdiepingsvloer kan ik beslist niet meer bij. Adviezen die mij wijzen op het alsnog aanbrengen van een pijp door het dak o.i.d. zijn simpelweg niet uitvoerbaar. Onder de vloer is alles mogelijk; die kamer ligt helemaal open.

Dank voor het meedenken alvast!

Daniel

 

Dabrock99

  • #2
Deze figuur is iets beter leesbaar. Nog ter info: afstand bad/wasbak-WC = zeker 6m, afstand drain-WC = ca. 2m.

 

Kacheltje

  • #4
In deze gevallen kun je een onspanningsleiding (drukvereffening) te plaatsen.
Door Boven de kleinere afvoertjes een y stuk te plaatsen. Bij het laagste punt van deze standleiding doe je dat ook. Door deze met elkaar te verbinden is het drukverschil na doorspoelen nihil geworden en zullen de siffons niet meer leeg getrokken worden.

Of dit bij jou uitvoerbaar is blijft de vraag natuurlijk nog. Kunnen we ook zo niet beoordelen.
 

Dabrock99

  • #5
OK, dat helpt al wat. Nog even voor de duidelijkheid: onder de verdiepingsvloer heb ik alle vrijheid, daarboven is alles betegeld en gekit, wil ik niet meer openbreken...

Een grotere beluchter kan. Maar een ontspanningsleiding is misschien ook wel haalbaar. De 100mm WC-afvoer is een standleiding die een hele verdieping naar beneden gaat en dan de grond in. Ik heb wel ruimte om parallel daaraan een leiding te maken. Ik moet toch nog alles in een koof wegwerken.

Een alternatief is misschien dat ik de doucheafvoer niet direct daarboven aankoppel, maar parallel aan de standleiding laat afzakken tot op de begane grond vloer en pas daar een koppeling maak. Zo is de aansluiting een stuk minder dicht bij de WC.

- Ik ga even nazoeken hoe ik een ontspanningsleiding moet aansluiten
- Als dat niet haalbaar is: een grotere beluchter
 

Kacheltje

  • #6
Als je even goed zoekt hier op het forum is er wel te vinden hoe zo`n ontspanningsleiding er uit ziet.
 

Dabrock99

  • #7
Ik heb het opgelost hoor. Ik heb niet echt een ontspanningsleiding gemaakt, maar wel voor ontspanning gezorgd.

Ik ga 't niet meer helemaal uittekenen, maar als volgt bleek het te werken:

Hoe het was: afvoer douche liep horizontaal naar de stortbuis van de plee. Eén beluchter bleek onvoldoende. Zie plaatje.

Nu:
- Afvoer douche heb ik parallel laten lopen met de stortbuis, 2,5m naar beneden. Pas daar aangesloten op de 100mm buis. De afstand door de afvoer tussen drain en toilet was ca. 1,5m. Nu is die eerder 5 of 6 m. Er is dus veel meer afstand om het drukverschil te vereffenen.
- Op de vervallen aansluiting op de stortbuis heb ik een extra beluchter geplaatst.

Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan... en het werkt!

Topic kan dicht.
 

Xr8

  • #8
2 sifons achter elkaar gaat niet werken, je loopt het risico dat de boel snel verstopt zal raken of slecht loopt.

Succes.
 

Dabrock99

  • #9
Heb ik gemerkt. De tweede sifon heb ik inmiddels ook weer verwijderd.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
Bij deze op verzoek van de TS gesloten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu