Wc en badkamer/wc aansluiten op riolering kruipruimte.

Schultz

  • #1
Beste Forumgebruikers,

Ik heb al veel geraadpleegd op internet maar zie door de bomen het bos niet meer. Mijn riolering in de kruipruimte ligt lager dan de riolering die bij ons het huis binnenkomt. In de 110mm buis in de kruipruimte onder de wc (op de begane grond) staat 10 cm water dit loopt niet weg. Dit geld ook voor de 110mm buis van de badkamer (ook gelegen in de kruipruimte). Nu wil ik het volgende doen.

Mijn huis is opgedeeld in 2 kruipruimtes (helaas, anders was het makkelijker). Er wordt een gat van 150mm geboord tussen de twee kruipruimtes. Dit gat zal op hart +/- 10 cm hoger liggen dan het oude gat. Ik wil de riolering die van buiten komt dan met twee 45 bochten verleggen naar het nieuwe gat. In de andere kruipruimte zal ik deze splitsen met behulp van een liggend Y-stuk. 1 kant voor de WC op de begane grond en keuken, andere kant voor de badkamer. De WC op de begane grond zal ik aansluiten met behulp van nog een Y-stuk.

Maar de vraag is nu hoe moet ik de riolering van de badkamer aansluiten op de riolering in de kruipruimte. Moet dit met behulp van een 90 graden of 2x 45 (tussen de 2x 45 een stukje pijp van 250 mm)?
De één zegt dit de ander zegt dat. Ik weet het niet meer. Als iemand mij hierbij zou kunnen helpen graag.
 

Bolus

  • #2
Mij is altijd geleerd liever 2 x 45 indien mogelijk. Dan houd je meer snelheid in het afvoer water. Alhoewel je aan het eind van een standleiding wel 90 graden mag gebruiken geloof ik. Het geeft wel meer herrie, het klettert dan meer.

Zorg voor een minimaal afschot in je liggende hoofdleiding, dan zit het wel goed. Maximaal 1 cm per meter / waterpas tegen het streepje.

Ik heb zelf 2 x 45 op de standleiding naar de liggende hoofdleiding al jaren geen problemen. success!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Het simpelste is dat je de leiding die naar buiten gaat evt laat zakken en dan evt buiten met weer aan te sluiten..

loopt de leiding in een fundering muur ken je hem laten zakken tot het betonijzer door het beton onderaan er uit te kappen.



 

Schultz

  • #4
Bedankt voor jullie snelle antwoorden.

@Bolus: Als ik alles zo bekijk komt 2x 45 het meeste voor van wat ik gelezen heb of mij is geadviseerd. Denk dat dat hem wordt!

@Henk253: Daar zal ik eens naar kijken. Ik weet niet hoeveel ruimte er onder de inkomende buis zit. En hakken bij een PVC-pijp heb ik slechte ervaringen mee. Gelukkig is het zo dat mijn riolering in de grote kruipruimte niet uit heel veel buizen bestaat. Ben niet dagen aan het plakken. In 1 dagje moet het wel geregeld zijn.
 

Ribruijn

  • #5
Kijk, een bekend probleem waar ik ook 2 jaar mee geworsteld heb. Situatie: jaren’50 woning. Later aan de zijkant uitgebouwd. Toilet was vroeger bij de voordeur (direct bij de afvoer naar buiten). Toilet nu in de uitbouw. Dus veel (> 10 meter) verder weg. Dus inderdaad ook bij mij in de kruipruimte een (klein) tegenschot i.p.v. een afschot. En iedere 2 maanden verstoppingen. Lapmiddelen hielpen niet. Buis hier een beetje omhoog, daar een beetje, alles geleidelijk maken. Alles heb ik geprobeerd.
In de gevel had men de PVC afvoer (dat was dus wel vernieuwd) simpelweg door de oude gresbuis gestoken. Uiteindelijk dus maar de stoute schoenen aangetrokken, een gat gegraven en het stukje gresbuis in de geveldoorvoer verwijderd. Nog een steentje eronder weggebikt en de doorvoer in de gevel ca. 10 cm verlaagd (dat kon, want buiten de voorgevel dook de buis nog een stukje naar beneden naar de hoofdleiding. Nooit meer problemen gehad, dus als het even kan: pak het probleem aan bij de bron en verlaag je geveldoorvoer.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Ik heb in het verleden vaak gedaan onder een 4 hoog flat als het achterste gedeelte van een gietijzeren leiding tegen liep om 2-4 meter voor de gevel de buis er uit te halen en 1 meter buiten de gevel.

Daar na met dikke sloophamer van 10 kilo onderste stuk uit te kappen tot het beton ijzer.

en nu op nieuw de leiding leggen naar het hoofd riool mits er voor genoeg afschot is naar het hoofd riool.
 

Schultz

  • #7
Ik heb even gekeken of het mogelijk is om de grondriolering te verlagen, maar dit lijkt mij onbegonnen werk. Riolering in de grote kruipruimte zal alsnog verhoogd moeten worden. Ik ga toch voor mijn eerdere planning. Ik heb twee opties. Optie B is de huidige riolering (alleen zonder de versleping. Wc begane grond zit boven de linker 110 mm. Wat is jullie mening over optie A of B of hebben jullie een andere oplossing voor het aansluiten.



Nog 1 ander vraagje: de afvoer van het wasbakje van de WC begane grond was vroeger aangesloten op de 110 mm die van de badkamer (rechs op de foto) kwam. Deze wil ik hier weer op aansluiten met behulp van een T-stuk 45 (110 40 110). Mag de 40 een bovenaansluiting zijn of moet dit een zijaansluiting zijn.

Alvast bedankt voor jullie input!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu