Waterslagdemper zelf maken

Clever

  • #1
Zou het mogelijk zijn, een Waterslagdemper zelf te maken ?
Zie tekening,
Of zijn er watertechnisch bezwaren.

Ik zou het dan van rvs 316 maken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Belangrijkste bezwaar lijkt me dat zo je een loze leiding creëert.

En dat zal tot gevolg (kunnen) hebben dat legionella bacterien zich daar heel lekker kunnen ontwikkelen. Komen ze verderop in de leiding, dan is dat zeer ongezond. En zover mij bekend is het ook verboden dergelijke loze leidingen te maken.

Daarnaast ben ik er vrijwel zeker van dat die luchtbel op de langere duur niet blijft. Water is in staat zuurstof op te nemen, zij het in uiterst kleine hoeveelheden. Als dat niet zo was zouden vissen niet kunnen leven. Het zou me dus niet verbazen als ook de andere bestanddelen van de lucht meegenomen in de loop der tijd meegenomen worden met het water.

Er zal hoe dan ook een membraan tussen moeten zitten. En de waterslagdemper zal ivm legionella pal bij stromend water moeten zitten.

Waarom zou je ook die moeite doen om zoiets zelf te maken? Voor pakweg 30 euro heb je een kant-en-klare waterslagdemper die doet wat ie moet doen. :wink:
 

Clever

  • #3
Ik had last van lawaai in de leidingen, vooral wasmachine, keukenkraan met hendel, en wc stortbak.
Bij wasmachine heb ik al zo'n bolvormige Waterslagdemper geplaatst, dat heeft
al een heel stuk geholpen.
Maar kreeg van iemand te horen, dat ie er zelf 1 had gemaakt en dan ook nog met een fietsventiel erin, voor het op druk zetten.
Ik had al zo m'n twijfels, ook wat betreft legionella.
Maar nu heb ik deze aansluiting in mijn cv-hok zitten, waarschijnlijk heeft daar
vroeger een kraan gezeten, mag dat dan wel, is ook loze leiding?
Dus ook hier beter geen demper plaatsen begrijp ik?
In elk geval bedankt voor de reactie Kees.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik zou de demper zo dicht mogelijk bij de échte leiding zetten. Niet alleen is dat beter ivm legionella, tevens lijkt het me efficienter voor de waterslag onderdrukking.

Ik ben echter zelf geen specialist op dit gebied. Je zou eens kunnen afwachten of Henk253 daar wat over kan zeggen.

Erg belangrijk om het lawaai van waterslag te verminderen is het zo goed mogelijk vastzetten van de leidingen aan de muur.

Om bestaande leidingen vast te zetten zonder ze los te hoeven halen zou je er een passend blokje hout cq. latje onder kunnen schuiven, op zodanige manier dat dat nét knel zit, en er dan een (koperen zadel) overheen monteren. Gaatjes boren in het latje op de plaats waar de schroeven van het zadel moeten komen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5

Of zulke zadels gebruiken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Dat stuk loze leiding is al te lang, tegenwoordig mag er voor zover ik weet 2 keer de diameter van een leiding als loze leiding zitten.
In de plaats van het t-stuk naar de loze leiding een doorvoermuurplaat tussen solderen of een t-stuk 15 mm knel x 1/2" en daar een waterslagdemper in draaien en het is veilig aangelegd.
 

Clever

  • #7
Denk dat ik die laatste optie maar ga uitvoeren, bedankt Jan
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu