Waterslag in nieuwbouwwoning

Texaslex

  • #1
All,

Sinds enige tijd hebben wij last van waterslag in de kunststof waterleidingen van onze nieuwbouwwoning. Het gaat om een (licht) tik geluid bij het snel sluiten van de kranen. Het lijkt zich voor te doen op alle kranen bij zowel warm als koud hoewel het bij warm eigenlijk niet hoorbaar is behalve in de meterkast bij de watermeter.

Ik heb de indruk dat het tik geluid ontstaat in de meterkast bij de watermeter bij het sluiten van de keerklep. Je hoort hier het geluid het beste en voelt ook trilling in de watermeter. De watermeter is overigens ook erg nat van condens. Mijn vermoeden is dat de watermeter de veroorzaker is aangezien het probleem zich op alle kranen voordoet wat bij mij niet de indruk wekt dat één specifieke leiding niet goed vastgezet is. Het geluid lijkt harder te zijn naarmate de kraan die gesloten wordt zich op een hogere verdieping bevindt. Is het mogelijk dat een defecte watermeter/keerklep waterslag tot gevolg heeft?

Bij gebruik van de wasmachine zijn de tikken het meest hoorbaar. Om eventuele schade te voorkomen heb ik daar een langwerpige Gamma waterslagdemper tussen de kraan en de wasmachine geplaatst, maar dit helpt amper.

Hopelijk kunnen jullie meedenken over welke stappen er genomen moeten worden om de oorzaak te localiseren.

Hierbij een afbeelding van de waterleidingen in de meterkast:


Mvg,
Alex
 

Fmrama

  • #2
Bij de watermeter zit waarschijnlijk in de buis een klein terugslagklepje. Was bij mij zo. Deze is eruit, en het probleem is opgelost. Je kunt ook bij de wasmachine en evt vaarwasser een waterslagdemper monteren. Dit verhelpt ook enigszins.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Laat de aannemer het opknappen.
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #4
Het verwijderen van de keerklep in de watermeter is niet toegestaan door het waterleiding bedrijf :!:
 

Texaslex

  • #5
Bedankt voor de reacties zover.

De aannemer komt binnenkort langs en uiteraard zal deze het moeten oplossen, maar heb ik een niet al te hoge pet van op. Wil graag goed voorbereid zijn, zodat ik kan meedenken en kritisch kan zijn als deze langs komt.

De keerklep verwijderen geniet bij mij ook zeker niet de voorkeur. Eerder zit ik er aan te denken om als blijkt dat het probleem in de keerklep van de watermeter zit de gehele watermeter te laten vervangen door het waterleiding bedrijf.

Is er een manier om met zekerheid vast te stellen dat het probleem in de keerklep van de watermeter zit?

Zijn er in jullie ervaring mogelijk nog andere oorzaken die kunnen verklaren waarom ineens alle waterleidingen waterslag vertonen?
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #6
Probleem zit niet in de keerklep van de watermeter.
Probleem zit in de installatie, maar met het verwijderen kan je soms het probleem weghalen. Dit is echter symptoom bestrijding en geen oplossing.
Deze keerklep mag niet verwijderd worden, omdat water wat de watermeter gepasseerd is NOOIT meer terug de waterleiding in mag stromen, omdat het door een mogelijke verkeerd aangelegde installatie verontreinigd kan zijn.
 

Alex1200

  • #7
Ik neem aan dat je weet wat de juiste manier van installeren waterslagdemper is.

Wat je tijdelijk kan doen; knijp de hoofdkraan; je creëert een restrictie wat mogelijk het waterslag effect wegneemt.
 

Texaslex

  • #8
Er zat geen instructie bij, maar de gamma waterslagdemper betreft dit model enkel dan zonder het ventiel aan de zijkant:
https://www.gamma.nl/assortiment/gamma-waterslagdemper-buismodel-3-4/p/B799216

@Jan,
Indien blijkt dat het probleem in de watermeter zit kan ik dan van de aannemer verlangen dat hij dit oplost? Is de watermeter geen eigendom en dus verantwoordelijkheid van het waterbedrijf?

@Wilibald,
Met probleem zit in de installatie bedoel je dan doen installatie van de watermeter?

@Alex 1200,
Deze kan mijn inziens slechts op 1 manier tussen de kraan en de wasmachine in worden geplaatst (onderkant op de foto zit aangesloten op de kraan en bovenkant op de foto aan de wasmachine) of zie ik dat verkeerd?
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #9
Ik bedoel daar mee alles (leidingen, kranen, etc) vanaf de watermeter, dus niet de watermeter zelf.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
De watermeter is eigendom van de netbeheerder, de aannemer zal daar niet aankomen, dat is ook niet nodig want de oorzaak zit ergens anders, vaak in de vorm van niet goed vastzittende leidingen.
Dat is wel een zaak voor de aannemer.
 

Alex1200

  • #11
Dit type waterslagdemper wordt idd zo aangesloten.

In feite wordt waterslag veroorzaakt door een vloeistof die met een bepaalde snelheid stroomt en vervolgens in zeer korte tijd gestopt wordt.
Vaak zijn de magneetklepjes van apparaten of de eenhendelkranen de oorzaak van waterslag.

Bij waterslag komen er behoorlijke krachten vrij.

Als je dus last heb van waterslag moet je dus in feite wat doen aan de snelheid van de stromende vloeistof icm de hoeveelheid water.

Als je kijkt naar de installatie zijn er verbeterpunten ter voorkoming van waterslag in te brengen als:
= grotere pijpdiameters,
= knijpen van waterstroom door bv kraan van de wasmachine wat dichter te draaien of smoren van de inkomende waterdruk.

Daarmee zeg ik niet dat jou installatie verkeerd is aangelegd.
 

Eric v/d laar

  • #12
Nou ik vervang regelmatig de keerklep van de watermeter,ivm waterslag.en ja dan is het probleem bijna altijd verholpen.dus zeg dan niet meteen dat het aan de installatie ligt! En het probleem wan waterslag kan ook veroorzaakt worden door een niet geheele openstaande afsluiter komen!
 

Alex1200

  • #13
Leg even uit Eric;

1- Hoe kan waterslag veroorzaakt worden door een niet geheel openstaande afsluiter .

2- Wat is volgens jou de rol van de terugslagklep in relatie met waterslag ?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu