Waterleiding meterkast - wat is dit?

MB560822

  • #1
We wonen net een paar weken in dit huis en hebben wat last van wegvallende waterdruk, bijvoorbeeld in de douche als ergens anders een wc wordt doorgespoeld of als de wasmachine water pakt. Nu is in het verleden een groot gedeelte van de koperen waterleiding vervangen door kunststof (Geberit) van 16mm. Alle andere waterleidingen lijken me in orde.

Nu was ik in de meterkast aan het kijken en nu viel me dit op. Weet iemand wat dit is? Is dit een doorstroombegrenzer? Wat is uberhaupt het nut van dit ding?

Groet,
Bas

 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Dat is een waterslagdemper.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #3
Volgens mij een reduceer ventiel.
 

MB560822

  • #4
Hmm waarom zouden ze die geplaatst hebben bij de bouw? Omdat de druk van de binnenkomende waterleiding te hoog is? Is zo'n ventiel te stellen?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
Het apparaat is om drukschommeling die in het waterleidingnet heersen te onderdrukken.

Het apparaat is in te stellen, maar mogelijk is het defect/vervuild (zeef) waardoor de druk wegval bij het openen van meerdere kranen gebeurd.

Het is in iedere geval geplaatst om drukschommelingen te voorkomen :)
 

MB560822

  • #6
Ik heb het ook nog even gecheckt bij de vorige bewoner en die gaf aan dat het al vanaf het begin zo was met de wegvallende druk. Zij zijn de 1e bewoners.

Ik neem aan dat dit met name van belang is voor de CV installatie en de wasmachine? In mijn vorige huis had ik ook zo'n ding op de waterleiding zitten alleen zat hij daar vlak voor CV ketel. Ik denk dat ik dat nu weer ga doen, dus vóór de CV en wasmachine, maar ná de douche, WCs, buitenkraan ed.

De stelschroef, is dat de zwarte schroef aan de onderkant?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik denk dat het probleem zit in het aantal zaken dat veel weerstand geeft, er zitten 4 dingen in die veel weerstand geven, de hoofdkraan, de watermeter, de kraan na de watermeter en dan ook nog de drukregelaar.
Het lijkt mij onmogelijk met zo'n dunne leiding te voorkomen dat de druk minder wordt bij het openen van een tweede kraan.
 

MB560822

  • #8
Vorige week het reduceerventiel vervangen, nu weer heerlijk 4,5 bar waterdruk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu