Wat voor telcom aansluiting is dit (ISDN?)?

Grondig

  • #1
In mijn meterkast is door de vorige bewoner een behoorlijk onduidelijke bekabeling aangebracht voor telefoon, isdn, huiscentrale, etc. Hierdoor is mij niet helemaal duidelijk waar nu het ISRA punt zit.

Hulp is welkom om te begrijpen wat de diverse kastje op de afbeelding zouden kunnen zijn. Ik heb ze op de foto's aangeduid met nrs 1-4. Zelf denk ik:
1: NT1 model S6
2: ISDN splitter, met label "cpf1021g"
3: koppelkastje (?) - hier gaat één tel kabel in, en via een RJ stekker er weer uit.
4: dit is een kastje met drie RJ aansluitingen, op de witte buitenkant staat ISDN, waar wat is/doet dit kastje?

Mijn vraag is m.n. wat nr. 4 is? Zou dit het ISRA punt kunnen zijn?

Bedankt voor alle input.


 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Nummer 4 lijkt me een ISDN naar analoogomzetter.

Om het ISRA-punt te vinden, moet je beginnen bij de splitter Vanuit de splitter gaat er een leiding naar de NT, een naar het ADSL-modem en een naar het ISRA-punt.

Bij mijn splitter, die erg op die van jou lijkt, is deze aansluiting aangeduid met "Line".
 

Andre89

  • #3
Is het Misschien te zien welke kabel binnenkomt vanuit KPN
 

Grondig

  • #4
De line kabel vanuit de splitter lijkt aangesloten te zijn op interne apparatuur en niet op een kpn doos of zo. Geen enkele doos in de meterkast lijkt op foto's die ik gezien heb van isra punten. Mijn woning is van 1950, zou het isra punt ergens anders kunnen zitten? In mijn woonkamer zit wel een gammel tel. stopcontact, maar dat ziet er nu niet erg uit als 'hoofdaansluiting'.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Goede kans dat het ISRA punt verstopt zit in een inbouwdoos achter dat 'gammele' stopcontact in de woonkamer. Dat was de gebruikelijke manier van aansluiten toen.

Zie dit onderwerp. 2e foto:
Aansluiten van modem / zoektocht naar ISRA

Er zal in dat geval een kabeltje lopen vanaf dat ISRA punt naar deze verzameling toe.

Verder weet ik het niet, want ik ben niet bekend met ISDN systemen. Ik vond wel mbv google "kpn nt1" de handleiding van die kast.

Misschien dat iemand anders kan zeggen hoe dit in elkaar steekt. Belangrijk is vooral om de mogelijkheid te hebben de ISDN terug te laten zetten naar een normale enkelvoudige telefoonlijn, want dat is veel eenvoudiger aansluiten op ADSL.

Is er geen glasvezel of zijn er misschien plannen dat te gaan aanleggen in de buurt? Dan heb je helemaal niets meer te maken met dit gedoe. :wink:
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Dat is helemaal niet zo moeilijk.
Doosje nr. 2 is de ADSL splitter, daar komt dus de binnenkomende lijn op binnen en vandaaruit gaat er een signaal naar de NT1 (ISDN kastje 1) en gaat er een kabeltje naar het modem.

Van het NT1 kastje loopt er een kabel naar kastje 4 dat is dus de ISDN verdeler. (waarschijnlijk heeft de vorige bewoner meerdere ISDN toestellen in huis gehad)

Ik kan het niet duidelijk op de foto zien maar waarschijnlijk loopt de grijze kabel uit kastje 3 naar rechts en dan weer terug naar kastje 2 (de splitter) onderaan.
Als dat zo is en de zwarte draad op kastje 2 loopt naar het modem dan is kasje 3 het binnenkomende punt en kun je de grijze kabel die uit kasje 3 komt je aanvoer voor je eigen apparatuur.

suc6

Gerrit
 

Grondig

  • #7
Inderdaad: De grijze kabel uit kastje 3 is aangesloten op de "line" aansluiting van kastje 2.
Maar het verwarrende is dat de andere kabel die uit kastje 2 komt niet afkomstig is vn een of andere 'buitenlijn' of 'primair inkomende kabel', maar juist wordt doorgevoerd naar een tiptel411 telefooncentrale, en wel naar een aansluiting hierop bedoeld voor een van de vertrekken. Zie aansluitschema:

 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Ik denk dat die kabel dan op een of andere manier is doorverbonden in de tiptel.(er zitten 4 draden in zo'n kabel en er worden er maar 2 gebruikt voor de inkomende lijn)
Ik kan me nl. geen functie bedenken die zonder NT1 rechtsreeks op de tiptel aangesloten kan worden.

suc6

Gerrit
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu