Wat voor aansluitwaarde heb ik?

Helpmnkoelkastisstuk

  • #1
Beste mensen,

Ik zou graag willen weten hoeveel amp`ere de aansluiting in mijn woning is i.v.m. het vermogen dat ik maximaal kan gebruiken. Waar kan ik dat zien? Op mijn factuur staat slechts dat ik "Elektriciteitsprofiel 1" heb.

Mijn meter ziet er zo uit. Daar staat '10(40) A', maar ik weet niet wat dat betekent. Is het 40 A?

 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
De meter is geschikt voor maximaal 40A, maar dat zegt niet direct iets over de hoofdzekering (behalve dat die, als het goed is, in ieder geval niet zwaarder dan 40A is). ;)

Onder de meter zit nog de hoofdzekeringkast, kun je daar toevallig iets aan zien? Is het een transparante kap?

40A kan alleen met een automaat, ik verwacht niet dat je die hebt zitten (die zou gewoon zichtbaar moeten zijn). Als er een smeltpatroon zit dan is dit 1x25A of 1x35A. Waarschijnlijk kan zelfs de netbeheerder je niet met zekerheid vertellen welke van de twee erin zit, aangezien ze hetzelfde kosten. Bij vervanging zal er waarschijnlijk 1x35A ingedraaid worden.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #3
Bedankt voor je antwoord.
"40A kan alleen met een automaat." Wat bedoel je daar precies mee?

Hieronder nog wat foto's van de rest van de meterkast. Ik heb een urenklok voor een boiler, een klein vierkant kastje dat ook verzegeld is (geen idee wat dat is, ik denk ook voor de boiler), en natuurlijk een hoofdzekering (maar daar staat niks op zoals je kunt zien).

Mijn hoofdschakelaar in de zekeringenkast is trouwens ook voor 40A. Zit daar ook een zekering in? Ik heb verder zeven groepen met automaten van 16A. Kan ik dan niet per ongeluk meer dan 40A verbruiken? En welke zekering vliegt er dan uit? Bij de hoofdzekering? Of misschien een zekering in de meter al?



 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Tegenwoordig worden er vaak automaten als hoofdzekering gebruikt, zoals hier:


Automaten kunnen 40A zijn.

Jouw hoofdzekering zit in die verzegelde kast links onder, dit is overduidelijk geen automaat (anders zat er een sparing in het deksel waardoor je de automaat kon zien en bedienen).

Je hebt dus een smeltpatroon als hoofdzekering, 1x25A of 1x35A. Dat is je aansluitwaarde. Welke van de twee het precies is kan ik je helaas niet vertellen.

Hoe zit die meter vast? Is dat nou allemaal open van achteren en zie ik daar nou draad onder uit steken? En links zelfs een paar ongeisoleerde uiteinden? :roll:

Die hele installatie deugt in mijn ogen weinig van. Tevens mist er volgens mij een zegel op die bout onder de meter, daar waar de aansluitingen zitten.

Aangezien dit deel van de installatie de verantwoordelijkheid van de netbeheerder is, zou ik daar eens contact mee opnemen. Misschien voelen ze zich geroepen om het in orde te maken met een meterbord e.d, dan kun je de monteur meteen vragen welke zekering er in zit. ;)
Mijn hoofdschakelaar in de zekeringenkast is trouwens ook voor 40A. Zit daar ook een zekering in?
Nee. Dit is eigenlijk hetzelfde verhaal als met de meter; de componenten zijn geschikt voor een stroom van maximaal 40A.

Als je meerdere groepen maximaal belast, is het zeker mogelijk dat je meer verbruikt dan dat de hoofdzekering aan kan (25A of 35A). Als dat gebeurt dan smelt de hoofdzekering door.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #5
Nou, ik ben behoorlijk geschrokken van mijn installatie :o

Ik zag ook pas op de foto dat er allemaal draden achter de meter vandaan kwamen. Het kapje onder de meter was inderdaad helemaal niet verzegeld en kon ik er zo afschroeven (uiteraard ben ik heeeel voorzichtig). Meteen kwam er een hele kluwen draden achter naar voren springen die onder het kapje bijeengehouden zaten.

Ik weet overigens denk ik wel hoe dit prutswerk ontstaan is en hoe het komt dat de verzegeling er af is. Ik had namelijk mijn boiler ruim een jaar geleden laten weghalen en zodoende heeft die 'klusjesman' ook het regelwerk van de boiler verwijderd om de groep van de boiler voor de vaatwasser te kunnen gebruiken. Achteraf bleek het nogal een beunhaas te zijn. Nu helemaal dus. Ik baal er wel van want ik was over veel meer dingen niet tevreden.

Maar goed, voor ik me daar druk om ga maken, hierbij nog twee foto's van hoe het onder het kapje zit. Ik heb ook de urenklok van de boiler eruit geschroefd (alles eronder zat al los). Dan wordt het misschien duidelijker waar alles voor dient. Want dat zou ik graag willen weten. Misschien wordt het dan nog duidelijk wat voor aansluiting ik heb. Daarna laat ik inderdaad Stedin maar komen.

Uit de hoofdzekering komen dus vier draden: twee blauwe (een dikke en een dunne), een bruine en een zwarte. Weet iemand waarom dit is? Waarom niet gewoon een bruine en een zwarte?

En hoe zit dat met die urenklok? Boven de meter zit dus nog een kastje en daarvan lopen twee zwarte schakeldraden naar de urenklok (onder de meter) en een naar de meter zelf. Vanaf de urenklok gaan ook nog twee loze draden, een zwarte en een bruine. Bij de tweede foto heb ik die even naar voren getrokken.






Bedankt voor jullie tijd, XanderH in het bijzonder :)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Bel de netbeheerder, hier moet je gewoon vanaf blijven.

Hoe zwaar de hoofdzekering is gaan we zo ook echt niet achterkomen.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #7
Ja zoals ik al zei, dat ben ik van plan. Maar puur uit interesse, waar dienen die draden die uit de hoofdzekering komen voor?

En als ik Stedin dan bel, maken ze alles dan gratis in orde? En moet ik dan vragen om zo'n meterbord?

En laten ze dan wel mijn meter zitten? Want ik wil misschien zonnepanelen en dan is zo'n analoge meter gunstig omdat die kan terugdraaien zodat je altijd kunt blijven salderen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Die twee extra draden die vanaf de hoofdzekeringkast komen zullen signaaldraden zijn voor het dag/nachttarief. Één zit er aan de meter (die zwarte), die blauwe loopt denk ik naar dat relais boven de meter (je mysterieuze kastje)?

Dat relais zorgde ervoor dat je boiler aan ging op laag tarief. Met die uurklok kon je de boiler ook overdag voor een bepaalde tijd inschakelen. Die afgeknipte bruine en zwarte draad gingen naar de groepenkast.

Ik ga er vanuit dat Stedin ook meteen de meter zal willen vervangen als ze toch bezig zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu