Wat mag samen in een buis?

AdW

  • #1
Groot deel van de regelgeving over wat er samen in een buis mag is op zich duidelijk.

-230V enkele groep, max aantal draden afhankelijk van aantal bochten en type buis, moet alleen is de buis
-netwerk/utp en coax kunnen prima samen, hoeveel is afhankelijk van wat er in de buis past.

Wat is nu de achterliggende regel: zwakstroom en zwakstroomachtigen mogen samen en hogere spanningskabels nooit? Of is het juist anhankelijk van de hoeveelheid isolatie van de verschillende kabels?

Ivm mogelijk bij moeten leggen van buis vraag ik me nl af of je in 1 buis de combinatie van solarkabels en netwerkkabel kunt/mag maken. Solarkabel is normaal dubbel geisoleerd wat bijv VD draad niet is.
Gaat om een stuk van ca 3 a 4 meter waarbij een extra buis of losse kabel moeilijk te regelen valt (dik beton)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ik vraag me wel af waarom je solarkabels en netwerk door dezelfde buis zou willen? Solarkabels liggen van je panelen naar de omvormer, netwerk van de omvormer naar een switch / router? Heb je UTP nodig op je dak? :P

Ik zie verder geen probleem om dubbel geïsoleerde kabels samen met een netwerkkabel door dezelfde buis te trekken. Dat mag je van mij met 230V ook doen, als je het voor elkaar krijgt om een YMvK en een UTP door dezelfde buis te krijgen. ;)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Het zou mogen als de isolatie van alle in die buis aanwezige geleiders geschikt zijn voor de hoogste aanwezige spanning.
Als de opwarming binnen de perken blijft.
Je aan de maximale ulling blijft voldoen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
The headhunter schreef:
Het zou mogen als de isolatie van alle in die buis aanwezige geleiders geschikt zijn voor de hoogste aanwezige spanning.
Gaat dat nog wel op met dubbele isolatie?

Als ik een PVC buis van 80mm van de meterkast naar het tuinhuis leg, zou ik daar volgens die logica geen YMvK voedingskabel samen met een UTP in mogen trekken?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu