Wasdroogcombinatie droogt niet meer [Siemens WD3120)

Karel Klus

  • #1
Merk : Siemens
Soort : Wasdroogcombinatie
Type : WD3120

Probleem
Indien ik een wasprogramma draai en een droogtijd instel dan wordt er aan het einde van het programma niet gedroogd. De trommel blijft draaien maar de was wordt niet warm en de knop voor de droogtijd loopt niet terug maar blijft staan op de ingestelde droogtijd.

Onderzoek mogelijke oorzaak
Ik heb zelf gezocht op internet en bedacht dat het mogelijk aan het verwarmingselement en/of de thermostaat kan liggen.

Openmaken voorkant
Ik heb de voorkant opengemaakt via de volgende stappen:
- verwijderen 'drempel' aan de voorkant en onderaan
- verwijderen twee Torx 15 schroeven
- verwijderen spanring om rubberen manchet
- losschroeven deurslot

Ik zie dan de trommel en allerlei electronica. Ik zie de achterkant van het verwarmingselement in de onderkant van de trommel. Het verwarmingselement zit vast met een grote schroef en er lopen vier draden naar toe (aarde, rood, oranje en blauw).

Als ik de weerstand meet over oranje en blauw dan meet ik ongeveer 27,7 Ohm. Dit is volgens mij een juiste waarde. Het verwarmingselement moet volgens internet een waarde hebben van 1900 Watt.

I = P/U = 1900/230 = 8,26 Ampère
R = U/I = 230/8,26 = 27,85 Ohm


Vragen
Wat kan de oorzaak zijn van mijn probleem?
Heb ik een condensdroger?
Welke stappen kan ik vanaf nu het beste nemen?
 

Karel Klus

  • #2
Ik heb de grote schroef verwijderd in een poging om het verwarmingselement te demonteren. Echter na het verwijderen van de grote schroef blijft het verwarmingselement muurvast zitten. Ik heb wat gewrikt aan de pootjes en met een schroevendraaier aan de rand gewrikt maar dit mag niet baten.

Wat is de juiste methode om het verwarmingselement te demonteren? Zit het verwarmingselement nog op een andere manier vast?

Update
In een ander bericht werd geopperd om voorzichtig met een hamer op de bout te tikken. Dit heb ik gedaan en het lijkt niet veel uitgehaald te hebben. Vervolgens ben ik gaan wrikken met een schroevendraaier en na veel gewrik komt het verwarmingselement nu langzaam naar buiten. Hierbij wordt een rubberen sluitring zichtbaar. Ik heb het verwarmingselement er nog niet helemaal uit maar ik ben nu wel voorbij de bout.
 

Geldrop

Specialist Witgoed
  • #3
Bovenblad moet je verwijderen daar zit het element voor het drogen zoek naar een heel klein rood knopje op een clixon deze indrukken
 

Karel Klus

  • #4
Bedankt voor de tip!

Ik heb een rood knopje gevonden dat ik kon indrukken. Het bovenblad kon ik verwijderen door aan de achterkant twee Torx 15 schroeven los te schroeven en het bovenblad naar achteren te schuiven.



Het rode knopje zit op het midden van het meest rechtse element (clixon).

Echter nadat ik in mijn vorige actie het verwarmingselement heb gedemonteerd en daarna weer terug heb gezet is het probleem verergerd.

Als ik programma B instel dan gaat het rode power lampje branden en het groen lampje gaat uit als ik het deurtje sluit. Het programma begint echter niet. Dit weet ik omdat ik dan normaal direct water hoor stromen. De kraan had ik uit gezet voor mijn eerdere actie. Deze heb ik nu weer open gezet maar er gaat geen water stromen.

Wat is de meest aannemelijke oorzaak van dit nieuwe probleem? Ik denk dat het het meest voor de hand liggend is dat dit te maken heeft met mijn activiteiten aan de voorkant van de machine en het demonteren en monteren van het verwarmingselement.

Update 001
Ik heb het zojuist nog eens geprobeerd en zie daar het programma start en er begint water te stromen :) . Vermoedelijk had het probleem te maken met het feit dat ik de kraan had uitgezet in verband met de werkzaamheden en deze niet direct weer had aangezet bij mijn eerste poging.

Ik ben nu heel benieuwd of aan het einde van het programma de droger weer in werking treed.

Update 002
Oops, ik zie net dat er zich een plas water heeft gevormd. Ik heb de machine uit gezet en de plas water opgeveegd. De machine vervolgens weer aangezet en goed in de gaten houden of er water gaat lekken en waar dat dan vandaan komt. Hopelijk is dit een incident.
 

Karel Klus

  • #5
Gisteravond bleek de plas water een voorbode van meer water. Verderop het programma kwam er water als een riviertje onder de machine vandaan. Ik heb de machine toen uit gezet en het water opgeveegd. Vervolgens de kraan dichtgedraaid om erger te voorkomen.

Vanochtend de programmaknop op het droogprogramma gezet om te testen of het drogen na het indrukken van het rode knopje het weer zou doen. Na enige tijd werd de machine warm. Mijn natte was van gisteravond in de machine en ingesteld op ongeveer een uur drogen. De knop waarmee ik de droogtijd had ingesteld loopt nu weer naar de nul toe.

Na het drogen doe ik de machine open. Er komt een behoorlijk warme lucht uit. De was is behoorlijk warm/heet, MAAR de was is nog nat. Aangezien er geen water toegevoerd kan zijn omdat ik de kraan had dichtgedraaid zou ik denken dat het water niet wordt afgezogen. En dus een hete natte was.

Is dat een juiste conclusie?
 

Geldrop

Specialist Witgoed
  • #6
Zoek de lekagge op want het droog gedeelte heeft ter koeling ook water nodig anders word hij te warm
 

Karel Klus

  • #7
E-Nr : WD31202EU/02
FD : 8403

Bedankt weer voor de tip. Ik had me niet gerealiseerd dat het droogproces ook water verbruikt.

Ik heb de lekkage verholpen. Bij het terugplaatsen van het verwarmingselement had ik de schroef niet volledig aangedraaid en sloot het rubber het gat niet goed af. Bijgaand een foto van het correct gemonteerde verwarmingselement.



De rode draad loopt naar een thermostaat. Dit is een cylindervormig staafje dat door een gat in de behuizing is geplaatst. Ik neem aan dat deze thermostaat de temperatuur meet in de wastrommel.

Na het oplossen van de lekkage verloopt alles weer als voorheen. Het probleem is hiermee voor nu opgelost.

VRAAG 1
De vraag blijft dan nog waarom de clixon is uitgesprongen. Heeft iemand nog een suggestie van zaken die ik hiervoor kan controleren zonder al te ingrijpende handelingen?

VRAAG 2
Ik had in mijn openingspost een vraag of ik een condensdroger heb. Deze vraag is nog niet beantwoord. Aangezien ik geen lekbak heb neem ik aan dat ik geen condensdroger heb. Tijdens het drogen hoor ik regelmatig een zuigend geluid en loopt er water via een afvoerslang weg in een afvoerpijp.
 

Geldrop

Specialist Witgoed
  • #8
Dit is een condensdroger water word afgevoerd door de afvoerslang van de wasslang,termostaat is uitgesprongen door mischien een verstoping in het luchtcircuit maar daar zou ik me pas druk om maken als deze fout snel weer optreed
 

HarryO

  • #9
Wees voorzichtig met de "rode draad".
Dit is zo te zien geen draad maar een dun buisje.
Knikken betekend einde van je thermostaat.
 

Karel Klus

  • #10
Klopt het dat in het rode omhulsel twee aders zitten? Anders begrijp ik niet hoe de weerstand van de thermostaat kan worden gemeten.

Ik heb het rode omhulsel niet geknikt maar wel verbogen. Schijnbaar werkt de thermostaat nog wel want het was-programma verloopt goed.

Aangezien het rode omhulsel op 'magische' wijze verdwijnt in de thermostaat vraag ik me ook af of en hoe ik alleen de thermostaat zou kunnen vervangen indien het verwarmingselement zelf nog goed functioneert. Ik zie dat je via internet een set kunt bestellen van verwarmingselement en thermostaat (neem ik aan), maar daaruit wordt niet erg duidelijk hoe de thermostaat dan kan worden aangesloten. Dit is zeker een raadsel voor mij omdat ik niet weet wat er in het rode omhulsel zit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu