Warmwaterleiding nodig

MikeSharon

  • #1
Beste klussers,

Voor mijn zus ben ik met een badkamer bezig. Deze ruimte bevindt zich naast een andere ruimte waar toevallig de boiler zit. Nu wil ik warmwater van de boiler aftappen. Als ik ergens anders nou de kraan met warmwater aanzet, dan kan ik de juiste leiding vinden. Als die eenmaal is gevonden, kan ik dan zomaar een t-stuk tussen zetten. Dus zonder de hoofdkraan dicht te maken? Zit er überhaupt druk op de leiding, als die niet gebruikt wordt? Het betreft een huis uit 2005.

Ik hoop dat iemand hier wat duidelijkheid en misschien wat tips kan geven, zodat ik morgen aan de slag kan gaan.

Alvast bedankt,

Mvg Mike
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Wel eerst even de aanvoer kraan dicht draaien, of als die er niet zit bij de boiler, de hoofd kraan.
Anders wordt het een water fontein, als je de leiding doorzaagd.
 

Black Knight

  • #3
Vergeet ook niet om een warmwaterkraan open te zetten na het afsluiten van de toevoer, om de druk van de boiler/leidingen af te laten. Heet water kan gevaarlijk en/of vervelend zijn. Een mogelijkheid om dit te voorkomen is door de boiler op voorhand af te zetten indien de situatie het toelaat.
 

Kaajee

  • #4
En laat de boiler in beide gevallen ook even helemaal leeglopen door elders de warm water kraan open te zetten........ :mrgreen:
 

MikeSharon

  • #5
Oke dus boiler uitzetten, hoofdkraan dicht en dan kraan open.

Wat ik eigenlijk altijd al afvraag, als je een stukje eruit zaagt, hoe krijg je in hemelsnaam die t-stuk er tussen?!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Een boiler loopt niet leeg als alleen warm waterkranen open worden gezet, ook de koudwater aansluiting dient los gemaakt te worden zodat het water naar het laagste punt kan lopen.
Kunt u een foto plaatsen van de kant waar de leidingen lopen ?
 

MikeSharon

  • #7
Een boiler loopt niet leeg als alleen warm waterkranen open worden gezet, ook de koudwater aansluiting dient los gemaakt te worden zodat het water naar het laagste punt kan lopen.
Bedoel je ook de koude waterkranen???
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Er zit onder of bij de boiler een terugslagklep, die zorgt er voor dat het warme water niet terug kan stromen in de koudwaterleiding.
Koude kranen openzetten helpt daarom niet.
De aansluiting boven de inlaatcombinatie moet losgedraaid worden nadat u alle warmwaterkranen open hebt gezet, let op die volgorde.
Het water loopt dan (gedeeltelijk) uit de boiler, in elk geval voldoende dat eraan de leidingen gewerkt kan worden.
Eerst de koudwateraanvoer afsluiten via het kraantje op de inlaatcombi of de hoofdkraan.
 

MikeSharon

  • #9
Bedankt,

Ik zal het boekje van de boiler eens raadplegen. Stel dat het me niet lukt om de aansluiting boven de inlaatcombinatie te vinden en ik ga in die leiding zagen, vliegt het water dan om me oren :mrgreen: ??
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Daar kunt u op rekenen. :wink:
 

MikeSharon

  • #11
Zal ik alvast een zwembril opzetten :super:

Bedankt Jan je bent een :prima:
 

Xr8

  • #12
Daarbij is de opbouw van een boiler zo dat het warme water aan de bovenzijde uit de boiler getapt wordt. Maw een boiler kun je niet via de warmwater leiding aftappen. Dit kan alleen via de koudwaterleiding.

Als je overigens de inlaatcombinatie dicht draait dan kun je zonder aftappen er aan werken. Het water blijft dan gewoon in de boiler. Je zou kunnen overwegen de boiler uit te zetten en even door te spoelen met koud. Zo brand je niet je vingers mocht er wat water komen.

Mocht je de koude aansluiting overigens ook bij de boiler weg willen pakken doe dit dan voor de inlaatcombinatie. De hoofdkraan moet dan zeker dicht.

Succes.
 

MikeSharon

  • #13
Koudwater heb ik al van de wasmachine aansluiting gepakt.

Vandaag eens goed bekeken waar die leiding zit. Opzicht kan ik zo een t-stuk tussenzetten. Helaas heb ik de inlaatcombinatie niet gevonden, eerlijk gezegd weet ik niet eens hoe het eruit ziet :oops:

Ik ga gewoon in een middag dit klusje doen. Dan is het warmwater al een tijdje niet gebruikt, dus warmwater = lauwwater. Kan ik gelijk even mijn gezicht wassen :mrgreen:
 

Scoupevo

  • #14
xr8 schreef
Daarbij is de opbouw van een boiler zo dat het warme water aan de bovenzijde uit de boiler getapt wordt. Maw een boiler kun je niet via de warmwater leiding aftappen. Dit kan alleen via de koudwaterleiding.
Hij wil er toch een warm water leiding extra bij maken? dan moet hij hem toch van de warm waterleiding aftakken en niet van de koudwaterleiding.
Ik ga gewoon in een middag dit klusje doen. Dan is het warmwater al een tijdje niet gebruikt, dus warmwater = lauwwater.
Een boiler houd het water op temperatuur, dus het water zal als het enige tijd niet gebruikt is juist heet zijn en niet "lauw".

als je gewoon de boiler uit zet, hoofdkraan dicht draait en alle kranen even open zet, zodat de druk eraf is kan er volgens mij weinig gebeuren.

en praten we wel over een boiler en niet over een cv combi ketel?

mvg
 

Xr8

  • #15
Het zou niet de eerste keer zijn dat er een t stuk voor koudwater na de inlaatcombinatie geplaatst wordt. Daarbij kan de boiler in de na middag best eens afgekoeld zijn. Er zijn genoeg welke opwarmen met nachtstroom. Je kunt dan dit handmatig overbruggen als het apparaat leeg is in sommige gevallen.

Succes.
 

Xr8

  • #16
Bij een boiler zit de inlaatcombinatie normaal gesproken nabij de boiler in de koudwaterleiding. Het onderdeel is tevens aangesloten op de afvoer om het lekwater af te voeren. Dit onderdeel zit in de regel op alle boilers en cv combiketels.

Succes.
 

MikeSharon

  • #17
Ik heb gekeken en het is een cv combiketels.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu