Waar mechanische ventilatie in badkamer

Margreet

  • #1
Hoi,

ik ben met een badkamerverbouwing bezig, en wil nu de plaats voor de mechanische ventilatie bepalen. Daarna maak ik dan het plafond dicht met schroten. Het huidige ventilatiegat (door het plafond heen, gaat naar de zolder/dak toe) zit boven de spiegel met wastafel. Dat is tussen het bad en de douche in.
Een nieuw gat voor de ventilatiebuis door het plafond boren is geen optie, want het plafond is een dikke laag beton.

Iemand raadde me aan een ventilator met sensor te kopen en deze dan boven de douche te zetten. Om dat te doen moet ik bijna 7 meter ventilatieslang gebruiken, waarvan dan 3,5 m door het plafond (schroten) zal lopen. Maar ik heb flexibele slangen van 3 m, dus die moet ik dan aan elkaar tapen.

Is dit de moeite waard voor betere ventilatie (boven de douche zou de meeste damp zijn) of kan ik net zo goed het huidige gat gebruiken zodat ik veel minder flexibele ventilatiebuis hoef te gebruiken?

De badkamer zit middenin het huis en heeft verder dus geen ventilatie.

En nog een vraagje: een ventilator met sensor zoals te koop in de bouwmarkten is dat een goed idee?
 

Fiesiekus

  • #2
Indien in de oude situatie de afzuiging in orde was, is er geen reden om de plaats te wijzigen. Niet alleen het afzuigpunt is van belang; ook het punt waar de droge lucht binnenkomt is van belang (ventilatierooster?). Misschien het in het plafond in 't midden van de badderkamer de beste plek, gezien de posities van bad en douche.

Die units met sensor hebben nogal de neiging te verlopen, te pendelen of aan te blijven op vochtige buitenlucht. Op dit forum is een aantal alternatieven beschreven, o.a. schakelen op de verlichting of op de CV-leiding. Via de zoekfunctie kunt u meer te weten komen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #3
Hoi Magreet,

U heeft het over mechanische ventilatie aan leggen?

Mijn vraag is hoe het nu zit, want mechanische ventilatie wordt meestal vertaald in een algemeen afzuigsysteem van het hele huis,

Als dat reeds bij u aanwezig is moet u daar geen extra ventilatormotor op aansluiten in de badkamer.
Als het alleen maar een ventilatormotor wordt voor de badkamer omdat het nu natuurlijke ventilatie is, is dat geen probleem.

Maar zorg dan wel, wat Fiesiekus ook al schreef, voor voldoende toevoerlucht.
En bezuinig niet op de afzuigmotor een betere (duurdere)motor met meer zuigkracht zal uw wens ook beter vervullen.

En ik zou de plek maar zo laten en niet met slangen gaan rommelen, dat geeft alleen maar meer weerstand in het luchtkanaal waardoor het reslutaat steeds slechter wordt.

Vr Gr en succes ermee
 

Ronald42

  • #4
Indien u Mechaniche ventilatie in huis heeft geen extra ventilator plaatsen. (Zoals reeds op gemerkt)

Het ventiel bij voorkeur dicht bij de douche plaatsen, gebruik hier voor geen slang maar platte ventilatie kokers, deze hebben minder lucht weerstand, verkrijgbaar bij de DHZ winkels. Even bij verschillende zaken kijken kan voor dit produkt heel wat besparen.

Indien u natuurlijke ventilatie heeft kunt u zoals reeds gezegd een ventilator plaatsen. Let wel op dat dan het kanaal wat in de douche zit rechtstreeks naar buiten gaat en dat het kanaal niet in andere ruimtes ook loopt zoals WC en/of keuken, meestal is dit niet zo maar let er wel op anders blaast u de dampen uit de douche andere ruimtes in.

Neem bij voorkeur een ventilator met instelbare naloop tijd zodat ook als u het licht in de douche heeft uitgedaan de ventilator nog even doorloopt. Een ventilator met hygrostaat is ook een mogelijkheid maar indien de doucheruimte direct aan slaapvertrekken grenst zou ik u dit niet aanraden. Deze loopt namelijk net zolang door tot een bepaalde luchtvochtigheid is bereikt en dat kan nog wel eens even duren.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Mijn ervaring is om het afzuigpunt juist niet zo dicht mogelijk bij de douche of het bad te zetten, maar juist in het uiterste hoekje zo ver mogelijk van douche en bad vandaan.

Hier is een simpele verklaring voor.
Deze unit zuigt waterdamp weg, maar ook lucht, lekkere warme lucht.
Als de douche nog loopt zal het geen probleem zijn, maar als jij (of je man/vriend/vrouw/vriendin of wat dan ook) in z'n blote niksie net onder de warme douche hebt gestaan dan is het geen pretje om vervolgens terwijl je nog nat van het douchen bent alle warmelucht weg te zuigen en je in de kou af te moeten drogen.
Het zelfde geldt voor het bad, lig je in lekker warm water, heb je het bad juist extra geïsoleerd zodat het water langer warm blijft, ga je de lekkere warme lucht boven het bad afzuigen en wordt het boven het bad juist koud.

Ik wil comfort in mijn badkamer en me hier niet met kippenvel gaan staan afdrogen. Velen zullen het niet met mij eens zijn, maar mijn advies is niet doen?
Condens krijg je toch in de badkamer of je moet alles wel heel flink gaan verwarmen.
Dus tijdens het gebruik een beetje ventileren en pas na het gebruik flink ventileren om het vocht weer zo snel mogelijk uit de badkamer te krijgen om schimmel ed. te voorkomen.

Vandaar dat ik een buisventilator heb toegepast met 2 standen in combinatie met een hygrostaat welke achter een schakelaar zitten.
Voor het douchen/badderen wordt deze schakelaar om gezet en de hygrostaat ingeschakelt, de ventilator staat met ook een schakelaar in de laagste stand.
Zodra het vocht gehalte boven een bepaalde waarde uitkomt slaat de ventilator aan. (als de omgevings lucht tenminste al niet te vochtig is)
Zodra we klaar zijn in de badkamer wordt de ventilator in de hoogste stand gezet.
Is het vochtgehalte gedaalt tot een acceptabel nivo dan schakelt de hygrostaat vanzelf weer uit of/en we zetten hem met de hand na een bepaalde tijd weer uit.

Om dat voor elkaar te krijgen heb ik zelf een schakelbordje gemaakt met hierin 4 schakelaars
2 voor de verlichting
1 voor het aanzetten van de ventilatie en hygrostaat
1 voor het hoog/laag toerental.
Voor de schakelaars heb ik signaleringsschakelaars gebruikt dus met een controle lampje, zodat je in 1 oog opslag kunt zien of er nog wat aan staat als de kinderen of je zelf naar bed gaat en het simpel uit kunt zetten.

suc6

Gerrit Bakker
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu