Voorzetwand in schuur

Jopro

  • #1
Beste klussers,

Ik ben van plan om mijn schuur met enkelsteens muren aan de binnenzijde wat op te knappen, zodat het een handig ingedeelde werkruimte wordt met werkbank, opbergruimte, etc. Daarvoor wil ik een voorzetwand plaatsen tegen 2 van de 4 enkelsteens muren. De voorzetwand wil ik afwerken met underlayment.

De bedoeling van de voorzetwand is dat ik makkelijk dingen op kan hangen en om de huidige lelijke stucwanden weg te werken. Op de 2 muren is namelijk in het verleden stuc aangebracht dat al geruime tijd aan het afbrokkelen is als gevolg van doorslaand vocht. Om het doorslaand vocht te stoppen heb ik deze muren aan de buitenzijde laten impregneren en het voegwerk is waar nodig ook gerepareerd.

Ik denk eraan om de voorzetwand als volgt op te bouwen:
- houten regels direct tegen de muren bevestigen met slagpluggen;
- tussen de regels een kleine laag isolatie van EPS platen (van 2 cm dik);
- underlayment vastschroeven op de regels.

Een klusser adviseerde mij om tussen de regels en de muur eerst een laag plastic aan te brengen om te voorkomen dat de regels gaan rotten, voor het geval er toch nog wat doorslaand vocht komt. Dit klinkt logisch. Volgens hem maakt het niet uit wat voor soort plastic dit is. Maar is het niet beter als dit dampopen folie is? Want anders sluit je het vocht toch op tussen de muur en het plastic? Of maakt dat niet uit? Wie heeft er een advies?

Of kan ik de plastic beter geheel achterwege laten en is het afdoende om de regels in de menie te zetten? Dit kwam ik ook ergens op internet tegen.

Graag jullie reacties.

Het is trouwens niet de bedoeling om veel te gaan stoken in de schuur. Dat zal hooguit een enkele keer voorkomen. Daar is ook geen beginnen aan gezien de vele kieren e.d.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
De buitenmuur moet (zeker als er nu al vocht doorslaat) wel kunnen ventileren.

- Heb je stootvoegen boven en onder die open zijn?

- Geïmpregneerd regelwerk verticaal aanbrengen
- Op dit regelwerk span je dampdoorlatende folie
- hierop schroef je horizontaal regelwerk, met daartussen de isolatie van gelijke dikte
- Hierop de beplating.
 

Jopro

  • #3
Dag Walker,

Dank voor je snelle reactie!

Er zijn geen open stootvoegen aanwezig.

De werkwijze die je beschrijft is duidelijk, nadeel is alleen dat die weer extra ruimteverlies oplevert omdat het pakket op de muur dikker wordt. Het is een niet al te grote schuur, dus ruimteverlies wil ik zoveel mogelijk voorkomen.

Vandaar dat ik het liefste rechtstreeks folie op de muur wil aanbrengen, of helemaal geen folie wil aanbrengen, maar met tegen rotting behandelde regels wil werken.

Zou het ook kunnen door geimpregneerde regels horizontaal aan te brengen, daartussen de EPS platen en daaroverheen de beplating? Of sluit je dan de muur ook al teveel af?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als je toch niet wil verwarmen kan je die 2 cm isolatie ook niet aanbrengen. Het brengt niet veel.
Ik zou het bij mezelf zo maken. Op laten 2/3 cm dik niet ik een strook folie. De latten plug ik tegen de muur. De underlayment op de latten en aan de onder en de bovenzijde van de platen een flinke kier voor ventilatie.
 

Jopro

  • #5
Hoi Wgb,

Begrijp ik het goed dat jij deze volgorde voorstelt:
- muur
- latten
- eventueel isolatie
- folie
- platen

Of bedoel je eerst folie tegen de muur en dan de latten?

Moet dat dan dampopen of dichte folie zijn?

Het idee van de isolatie kwam vooral omdat ik nu toch de mogelijkheid heb om er iets tussen te stoppen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Niet helemaal.
Muur, latten en underlayment.

Het wordt ingewikkelder als je gaat isoleren je krijgt daardoor eerder vocht in de constructie. Je wil eigenlijk niet verwarmen dus dan kan je het anders maken.

Alleen op de latten niet je stroken plastic, deze zijn iets breder dan de latten en daarmee voorkom je dat vocht van de muur in de latten kan trekken. Op de latten schroef je de underlayment platen. De platen zet je iets van de vloer en aan de bovenkant bij het plafond zorg ook voor een opening. Daarmee kan je met lucht van binnen die ruimte ventileren. Zodat vocht niet de kans krijgt om opgesloten te worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu