Vocht en mechanische ventilatie vragen

Randy2009

  • #1
Beste,

In mijn huis (uit begin jaren 90) heb ik met dit weer last van vocht.
s'ochtends zit er condens op de ramen, dit is in de woonkamer maar ook op de slaapkamers.

Nu heb ik overal dubbelglas en vroeg mij af waar dit door zou kunnen komen?
Heeft het te maken met te weinig ventilatie? Te weinig isolatie?

Nu weet ik dat mijn ouderlijk huis dit niet heeft (is van begin 2000).
Verschil daarmee is o.a. dat ikzelf geen mechanische ventilatie heb en daar wel.

Kan het hierin zitten?

En als je b.v. in de keuken ook mechanische ventilatie hebt, welke dag en nacht aanstaat, merk je dit op de één of andere manier in de rest van de woonkamer?

Wat mij ook opvalt is dat mijn badkamer, na even gedouched te hebben na 3 uur nog steeds echt nat is (druppels water liggen b.v. nog op de wc).
Nu heb ik een ventilatie waarvan ik denk dat deze niet goed werkt (wil ik vervangen door een nieuwe of mechanische ventilatie), echter doen wij wel iedere keer de raam open zodra we klaar zijn met douchen.
Zal een mechanische ventilatie veel verschil maken?

Zoals je leest, zit ik te twijfelen om een mechanische ventilatie aan te schaffen, echter lukt dit niet zomaar (bestaande bouw, wegwerking etc).
Ik kan ook kijken of ik 2 losse ventilatiedingen in huis kan plaatsen.

Wat is jullie advies?

Alvast bedankt,

Gr,

Randy
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ventileren is mijn inziens de oplossing voor je probleem, je garandeert een luchtstroom en daarmee neem je de vocht mee uit je huis.
Ventileren door een raam open te zetten werkt, maar er moet een luchtstroom zijn en het mag niet te koude lucht zijn.
Koude lucht kan minder vocht bevatten als verwarmde lucht en dus minder vocht afvoeren, en als de ruimte te ver afkoelt slaat het vocht neer wat juist weer vochtproblemen geeft.

De lokatie van je afzuigpunten hangt af van de indeling van je woning.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Temperatuur en de luchtvochtigheid gaan meten. Dan heb je een begin. Ventileren is een oplossing, de warmte het huis uitblazen is dat wat.
 

Bernhard

  • #4
Voldoende ventileren is de oplossing.
Elke woning wordt altijd met buitenlucht geventileerd.
Hetzij door een raam te openen of met mechanisch ventilatie systeem. Door het openen van een raam zal de waterdamp zich verplaatsen van binnen naar buiten. Dat is een natuurkundige eigenschap van de waterdamp. De waterdamp heeft een in de woning een hogere dampspanning dan in de buitenlucht. De dampspanning van de binnenlucht en de buitenlucht zal proberen gelijk te worden. De dampspanning van de waterdamp is ook de oorzaak van mogelijke condensvorming in een bouwkundige constructie. Door de hoge dampspanning in de binnenlucht zal de waterdamp zich een weg banen door de muur naar buiten. In de winter is de dampspanning buiten zeer laag. Je wordt op het verkeerde been gezet omdat het gevoel in de buitenlucht ja aangeeft dat de RV heel hoog is.
De RV wordt berekend met de formule: aanwezige dampspanning/maximale dampspanning. Beide zijn in de winter bijna aan elkaar gelijk en hierdoor krijg je een hoge RV-waarde. Het aandeel waterdamp in de winter in de buitenlucht is ca 1 gr/mr en in de binnenlucht ca 8 gr.m3.
groet bernhard
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu