VMVL in kast?

Kluskok

  • #1
Geachte heren,

Ben net nieuw op het forum dus bij deze maar meteen een vraag.

Ik trof gisteren iets aan waar ik niet zeker van ben.
Een 4 groepenkast was uitgebreid met twee groepen.
Deze groepen waren afgaand bedraad met 3x2,5 VMVL.
Mag dit? Volgens mij moet het er uit en mag het wel in een WCD naast de kast worden ingeprikt. Zag overigens wel netjes uit, alleen geen aderhulsjes.Kast moet worden gekeurd ivm splitsing.
1groep geen aarde, 3groepen geaard (waterleiding),geen aardlek.
Moet hier nog iets aan veranderd worden?

Groet,
KLUSKOK
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Voor vaste installatie geen vmvl toepassen maar VD in buis of min. xmvk. Geen aderhulsjes is zeker niet netjes. Zolang je er niets aan wijzigt, zal het wel aan de oude norm, ten tijde van de bouw, mogen blijven voldoen. Aarde enkel op waterleiding is zeer twijfelachtig. Wenselijk lijkt mij upgraden naar de huidige norm, dus hoofdschakelaar, min. 2 aardlekschakelaars. Aarde via grondelektrode (geslagen aardpen) of geleverd door de netbeheerder.
 

Kluskok

  • #3
Hartelijk dank voor je antwoord Sxnder.

Als de aarde toch een probleem is, mag het dan zo blijven zitten ook waneer ik de kast vernieuw naar huidige norm?
 

Xr8

  • #4
Aarding via de waterleiding mag niet meer tegenwoordig. Afhankelijk van de situatie moet je zelf een aardpen hebben of via de netbeheerder de aarding aangeboden krijgen.

Als eea gekeurd word dan zal de aarding afgekeurd worden en moet je toch in voorzien.

Succes.
 

Kluskok

  • #5
Ik zie dat gas en waterleiding wel meegeaard moet worden aan de geslagen pen. Hoe zit dit nou als er kunststof waterleiding tussen twee koperen trace's zit? Volgens mij is de kunststof metaal gelegeerd dus geleid deze ook.
:-|
 

Xr8

  • #6
In de meterkast aard je de water- en gasleiding. Dit uiteraard op een geleidend deel. De waterleiding en cv leidingen en andere geleidende delen aard je in de badkamer nogmaals vanuit het centraal aardpunt. Dit CAP word aangesloten op de centraaldoos van de badkamer. Deze centraaldoos hangt weer aan dezelfde aardpen waaraan water en gas in de meterkast hangen.

Succes.
 

Kluskok

  • #7
Dank je
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu