Vloeverwarming in gasbeton?

Pigion

  • #1
Zoals in een ander bericht reeds verteld bouw ik een bijgebouw/gastenverblijf met gasbeton vloeren, dik 20 cm gelegd op 50 mm PE isolatie, dikke folie eronder.
Kan ik in het gasbeton vloerverwarming toepassen, af te werken met tegels.
Pigion
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Geen specialist. De warmte geleiding van gasbeton is lager als van beton. Met andere woorden, denk ik, de buizen kunnen hun warmte niet zo goed kwijt.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
In je topic over de gasleiding heb je het over schuimbeton.
Dat is wezenlijk iets anders dan gasbeton. Gaat het hier over schuimbeton (wat wordt gestort) of gasbeton (was als platen wordt gelegd)
 

Pigion

  • #4
Foutje van mij. Het gaat natuurlijk om schuimbeton. De registers frees ik in (misschien gaat het met een krabber) en vol laten lopen met egaline. Natuurlijk zal schuimbeton weinig warmte kunnen bufferen, doch de tegels liggen worden aangewarmd via de egaline. Desnoods de sleuven extra breed uitkrabben. Ik denk h.o.h. 12,5 cm te leggen.
Pigion
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
Normaal gesproken wordt OP schuimbeton vloerverwarming gelegd, op netten en afgewerkt met zandcement of anhydriet. Dit voor een betere warmtegeleiding dan schuimbeton.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Warmte bufferen is wat anders dan warmte geleiden.
Schuimbeton heeft een warmte geleidingscoef. die heel veel lager is dan gasbeton. Het geleid nauwelijk warmte.
Kijk hier voor de materialen die jij zou willen toepassen.
Ingmar89 zit op het juiste spoor.
 

Pigion

  • #7
Dit zijn antwoorden waar ik iets aan heb. Het bijgebouw ligt zodanig dat schuimbeton ideaal is voor de vloeren. Met die slang kom je overal, levelt zich zelf en isoleert goed. Als ik een conventionele opbouw van de vloer zou nemen, moet ik dieper uitgraven, b.v. 15 cm schuimbeton storten, dan 5 cm PE isolatieplaat en vervolgens netten / slangen en een vloerje storten van min 6 a 8 cm. Dan wordt het weer een stuk duurder.
Ik wil het betaalbaar houden, het is uiteindelijk niet mijn hoofd-woning.
Iemand nog een goed idée??

Pigion
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #8
Schuimbeton gebruik je juist om geen isolatie te hoeven gebruiken, het is zelf een goede isolator. Als je schuimbeton wilt gebruiken dan kun je daar dus met netten/vloerverwarming met daar op een afwerking overheen.

Als je toch niet zon grote dikte hebt, kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld isolatieplaten te leggen(eps), daarop kun je dan een betonijzer leggen(onder en bovennet) en op het bovennet leg je dan de vloerverwarming. vervolgens gewoon beton. Dit een een vloeropbouw die vaak in bedrijfshallen wordt toegepast.
 

Pigion

  • #9
Ik kan ongeveer 25 cm uitgraven. Dan magb je een Rc van 2,2 verwachten. Dat is niet super voor vloerisolatie/vloerverwarming. Die isolatieplaten heb ik in het verleden aangeschaft, voor een andere indeling van het bijgebouw. Daarbij zou inderdaad het model industrie-vloer worden toegepast. Ik krijg nu veel meer opp. n.l. ruim 80 M2. Dan is beton kruien een pittige klus. Ergens zag ik schuimbeton toegepast. Dat is een stuk gemakkelijker.
Om de isolatiewaarde te verbeteren, wilde ik de platen eronder leggen, daarop schuimbeton. Dan krijg ik een Rc. van ruim 3 , past beter bij vloerverwarming.
Om toch een redelijke warmteafgifte te krijgen wil ik de sleuven 5 cm breed uitzagen en naderhand vullen met krimpvrije mortel. Daar overheen een dikke laag egalisatie-mortel en dan tegels. Volgens mij krijg je dan een redelike warmteafgifte, 5 cm van de 12,5 (h.o.h) heeft direct contact. Dit zal m.i. genoeg zijn voor bij-verwarming. In de ruimte (25 M2) komt ook nog een kleine houtkachel.
Andere constructies worden een stuk duurder.
Pigion
 

Bernhard

  • #10
Misschien beter de isolatie op de schuimbeton leggen.
Daar kan je een hittedraad/soldeerbout een gleuf infrezen.
Om de warmte beter te geleiden kan je in de gleuf een alufolie, dikte 0,4mm, leggen. De stroken alu voorzien van zij-flappen.
Ik heb dan op de alu stroken een dubbele laag plaatstaal, 0,5mm, gelegd en daar de tegels op gelijmd. mvgr bernhard
 

Pigion

  • #11
@Bernard,
Jij hebt dus een droogsysteem gemaakt. Dan moeten de sleuven op de juiste breedte van de slang + "folie".
Waarom heb je over de folie geen al. plaat gelegd? Staal op aluminium kan sterke corrosie geven en het aluminmium wordt opgevreten. Droog valt dat misschien mee. Bovendien geleidt aluminium de warmte veel beter.
Ik vind het wel een goed idée, ga kijken of ik genoeg PE plaat heb en hoe de sleuf te maken. Toevallig heb ik wel de basis tool voor dit werk, echter alleen een recht mes.
Pigion.
 

Pigion

  • #12
@Bernard,
Blijf nog met één vraag zitten:
- Is zo'n droogsysteem geschikt oor een badkamer. In het gastenverblijf komt ook een badkamer van 1,8 x 2,5 M, aangepast voor minder-validen en stoma-patienten. Je moet dan helemaal vertrouwen op waterdichte voegen in de vloer en de aansluiting rond het putje.
Pigion
 

Bernhard

  • #13
Het is al ca 8 jaar geleden dat ik dat geinstalleerd heb in de bad- en slaapkamer.
Ik was het even kwijt maar ik heb voor de sleuven en de platen RVS gebruikt. Dubbele platen steensverband over elkaar. De platen kunnen dan tov elkaar schuiven om de uitzetting op te vangen. De platen kan je ook aansluiten het aardingsnet. Voor de informatie over te gebruiken tegelijm heb ik mij laten adviseren door de fabrikant Wormerveer.
Voor het snijden van de isoplaten moet je een gloeidraad snijder gebruiken, in de vorm en diameter van de slang met de RVS folie. Op internet staat een dhz voorbeeld van een gloeidraad snijder. Misschien kan je een aantal gleuven te gelijk snijden. De elektro specialisten op het forum hebben misschien goed ontwerp.
Bij mij heb ik de gleuven net iets te klein gemaakt. Als de VVW aangaat dan hoor ik de buizen heel zachtjes tikken. Voor mij is dat oke dan weet ik dat het voor de zoveelste keer weer werkt. Ik hoor de thermostaat klikken en enkele seconden later gaan de buizen tikken en worden de tegels warm. Tijdsduur ca 40sec.
Succes met je klus. mvgr bernhard
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu