Vloerverwarming werkt niet - Wat is er aan de hand?

IjsklontjeFloor

  • #1
Hallo beste mensen,

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen, want volgens mij heb ik hier een best pittig probleem.

Het ding is dat de vloerverwarming het slecht doet in ons nieuw gekochte huis. EN het is niet de simpelste installatie, de vloerverwarming bestaat namelijk uit twee groepen, hebben we een modulerende thermostaat, én is er een warmtepomp op het geheel aangesloten.

Het systeem zou fantastisch moeten zijn, maar we worden er letterlijk weinig warm van.

De ketel (HRE ketel) geeft warmte af van 80graden. Dit is voelbaar op de radiatorbuizen. Echter is de vloerverwarming in dezelfde circulatiestroom opgenomen als de wandradiatoren (die nog niet zijn aangesloten). De wand radiatorbuizen lopen nu tijdelijk door (zodat de circulatie niet wordt onderbroken), en worden flink warm.

De thermostaat (Honeywell, modulerend), staat ingesteld op 22 graden. In de tussentijd hebben we wel de thermostaat vervangen voor eenzelfde model. Zou dit uitmaken?

De thermometers op de vloerverwarming groepen staan altijd op 20 graden (lijkt het althans. Soms iets hoger, maar het draaien aan de verwarmingsknop lijkt weinig tot geen effect te hebben). Op deze groepen zit ook een automatische ontluchting, en zitten er op de juiste plekken ontluchtingsmogelijkheden om er zeker van te zijn dat er geen luchtbel zit te dwarsbomen.

De Warmtepomp is een soort apparaat wat werkt als een omgekeerde koelkast, die in werking treedt als het buiten warmer is dan 4 graden. Dan genereert ie warmte, en hoeft de Ketel niet zo hard te branden.

Maar goed, het is nu rond het vriespunt, en de thermostaat komt niet hoger dan 17 graden.

Wat is er aan de hand? Waarom zijn de buizen van de vloerverwarming niet warm te krijgen? We vriezen hier dood. Terwijl de vorige eigenaar nergens last van leek te hebben…

Er moeten her en der in huis nog radiatoren aangesloten worden, maar dat zou geen effect op het aantal graden van de vloerverwarming moeten hebben toch? Of is het beton gewoon te koud, en warmt het maar moeilijk op?



Hier word alleen de rode unit redelijk warm en leidingen links onder lauwwarm.


Alleen de bovenste buis voelt lauw aan.

We hebben de thermostaat laten aansluiten en naar de warmtepomp laten kijken. We hebben er notabene geld voor betaald. Toch zitten we in de kou. Hopelijk is er hier een enthousiasteling met kennis van boven genoemde die ons kan helpen.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als de verhouding met de vorige eigenaar goed is, kan die misschien meer vertellen. We maken een koude periode mee, maar minder dan 4 graden is het vaker voorgekomen. Gaat het omschakelen warmtepomp <-> ketel vanzelf, of moeten er kranen worden verzet?
Heeft de vloerverwarming het wel gewerkt toen de warmtepomp werkte?

Op beide verdelers: zit de linker metalen pijp, die van boven komt, op dezelfde balk als de rechter, of zit de rechter pijp op de achterste balk en de linker op de voorste?

Van de eerste foto, met 4 kranen, zeg je iets over 'de rode unit'. Betekent dit dat de balkjes wel warm worden, maar de slangen er onder niet? Draait de pomp? (voel je trillen als je die vast houdt).
Zo niet: pomp zit vast, of de stekker is niet in een werkend stopcontact, of het gaat mis bij een schakelaar die de pomp alleen laat werken als de verwarming werkt, of de beveiliging in het oranje kastje heeft de pomp uitschakeld. Hoort pas bij zo'n 50 graden te gebeuren.

Van de tweede foto, met twee kranen, zeg je dat alleen de bovenste pijp wat lauw wordt. Er is dan geen of te weinig stroming van CV water. Kan de witte thermostaatknop, die in de onderste metalen buis zit, er tijdelijk af? Je ziet dan een pennetje die met wat kracht in te drukken is, en ook weer terug moet veren. (pennetje niet naar buiten trekken!) Als dat pennetje naar buiten steekt, en de ketel werkt, warmt de boel dan wel op?
 

IjsklontjeFloor

  • #3
Hi, dank voor je reactie, al klinkt het wel specialistisch. Ik zal goed proberen te beantwoorden:

De vorige eigenaar is niet meer aanspreekbaar, helaas. Het omschakelen tussen warmtepomp en ketel zou vanzelf moeten gaan.

op de verdelers lijkt de linker pijp op hetzelfde blok te zitten als de rechterpijp.
Deze rode blokken zijn bij beiden niet warm. Ook de slangen worden niet warm. De metalen buizen zijn ook niet warm. Eigenlijk voelt alles lauw aan.

De stekkerdozen hebben we getest en de stroomtoevoer doet het. De pomp met de 2 kranen hoor je werken, trilt niet, maar je hoort het suizen. Geen idee of er water wordt gepompt.

Het blok met de 4 kranen lijkt niet te werken. We horen en voelen niks.

Geen idee hoe ik de thermostaatknop eraf kan krijgen zonder schade. Op beide blokken zit zo'n knop.

Enig idee wat te doen? Zijn de oranje/grijze kastjes te resetten?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #4
Op het beveiligingskastje zit een knop, moet op zo'n 45 - 50 graden staan.
De rest van de installatie moet ervoor zorgen dat er warm water stroomt door de metalen CV buizen aan de bovenkant van de verdelers. Alleen dan worden die balkjes, en de vloer, warm. Het is onduidelijk waarom dat niet gebeurt. Je schrijft al dat draaien aan de thermostaatknop naar een hogere temperatuur niet helpt, en je krijgt die knop er niet af.
't blijft gokken: zou het kunnen dat de ketel zorgt voor de radiatoren en eventueel warm kraan/douchewater, en de warmtepomp voor vloerverwarmingen? Als er dan radiatoren tijdelijk weg zijn, is het niet gek dat het koud wordt.
Is na te gaan waar die toevoer van de vloerverwarmingen vandaan komt?
Ik vrees dat het dit weekend elektrisch bijverwarmen wordt, en maandag een bedrijf laten komen voor de klacht 'vloeren blijven koud terwijl radiatoren wel werken'.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #5
De ketel (HRE ketel) geeft warmte af van 80graden. Dit is voelbaar op de radiatorbuizen. Echter is de vloerverwarming in dezelfde circulatiestroom opgenomen als de wandradiatoren (die nog niet zijn aangesloten). De wand radiatorbuizen lopen nu tijdelijk door (zodat de circulatie niet wordt onderbroken), en worden flink warm.
Dit zal uw probleem zijn.
De radiatorleidingen zijn doorgelusd (althans zo lees ik het). Deze leidingen worden goed warm.
Door de lus wordt het warme aanvoer water direct terug gevoerd naar de ketel. Alles wat daarna zit aangesloten zal geen warmte krijgen. U heeft dus een kortsluiting in het leiding systeem.

Onderbreek de lussen, en er zal meer warmte naar de verdelers toe gaan.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
Dat zou maar zou kunnen. Plaats voor de zekerheid eens een foto van die radiator aansluitingen?
 

IjsklontjeFloor

  • #7
De meeste radiatorbuizen zijn inderdaad doorgelust.

Op de begane grond is een radiator aangesloten die volledig open gedraaid een beetje lauw aanvoelt. Een tweede aansluiting op de begane grond is afgesloten als afbeelding 2.

Op de 1e verdieping ligt de vloerverwarming samen met 2 doorgeluste radiatorbuizen als afbeelding 1.

Op de 2e verdieping zijn 2 radiatorbuizen doorgelust zoals afbeelding 1 en twee aansluitingen zijn afgesloten als afbeelding 2.



 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #8
Hoogstwaarschijnlijk zijn die lussen het probleem. Daar loopt het water nu linea recta door terug naar de ketel.
 

Marcn88

  • #9
Druk de lussen maar naar elkaar zodat de leiding knikt dan vastzetten met een tyrap oid en je directe kortsluiting is weg
 

IjsklontjeFloor

  • #10
De doorgeluste radiatorbuizen zijn van Rehau. Stevig spul waarbij ik bang ben dat het breekt/scheurt bij geforceerd buigen.
Wat ik niet snap is dat de vloerverwarming het wel heeft gedaan met de doorgeluste radiatorbuizen.

Om het huis warm te krijgen voordat de warmtepomp het deed, hebben we de thermostaat moeten omzeilen. Dit hebben we gedaan op de ketel (daar hebben we een aantal draadjes aan elkaar geknoopt om de aan / uit te bedienen). Inmiddels is er een thermostaat aangesloten, maar hebben we ook het idee dat het hele systeem niet genoeg warm wordt. Ons boerenverstand verteld ons daarmee dat het aan de thermostaat moet liggen. Is er een instelling op de thermostaat (modulerend) die we over het hoofd zien of moet de thermostaat opnieuw worden ingeregeld?

De vloerverwarming en de radiatoren zijn trouwens allemaal op hetzelfde leidingwerk aangesloten. De warmtepomp verteld de ketel dat het minder warmte moet geven als het buiten kouder is dan 4 graden. Het is dus niet zo dat deze apart aangestuurd worden.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #11
IjsklontjeFloor schreef:
.....Ons boerenverstand verteld ons daarmee dat het aan de thermostaat moet liggen.

.....Is er een instelling op de thermostaat (modulerend) die we over het hoofd zien of moet de thermostaat opnieuw worden ingeregeld?

.....vloerverwarming en de radiatoren zijn trouwens allemaal op hetzelfde leidingwerk aangesloten.

.....De warmtepomp verteld de ketel dat het minder warmte moet geven als het buiten kouder is dan 4 graden. Het is dus niet zo dat deze apart aangestuurd worden.
Als ik die vragen en foto's zie, is er maar één advies: haal hier eens iemand bij die echt weet waar hij over praat.
Zulke domme oplossingen slaan echt nergens op !! (en dat men daarvoor nog geld durft te vragen....)

Het is altijd de thermostaat of de ketel, of de verdeler die niet goed zou zijn. Maar als aan goede producten mensen gaan komen die er echt de ballen verstand van hebben, kan je doen wat je wilt, maar wordt het nooit wat.

Als ik de foto's, vragen en opmerkingen zie, kan je toch niet verwachten, dat zoiets via het forum goed gaat komen.....
Sorry voor mijn, misschien voor jou wat harde. conclusie.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #12
Nog 1 keer proberen dan.

Je wilt van Groningen naar Amsterdam. De oude weg loopt via maastricht (jouw beneden verdieping). Dit werkte altijd prima. Nu gaat er een nieuwe weg via Utrecht open ( jouw kortsluiting). Komje dan ooit nog in maastricht???

Dus haal die kortsluiting weg, en je zal het warm krijgen. Laat je hem zitten???? Niet zeuren, en trek een jas aan.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #13
Je hebt een ELGA warmtepomp met een Intergas HRE ketel?
De thermostaat moet dan aangesloten worden op de binnenunit van de ELGA, en vanaf deze binnenunit moet er een kabel naar de ketel. Dit kan zowel aan/uit als opentherm zijn. Op de intergas is dat dezelfde aansluiting, op de elga maak je die keuze dus.

Rehau breekt of scheurt niet bij dubbelvouwen(knikken).

Je schrijft voordat de warmtepomp het deed? net geplaatst? laat degene die hem geplaatst heeft dan terugkomen. Zelfde verhaal met die stukken rehau tussen de radiatoren, of heb je zelf een perstang?
 

IjsklontjeFloor

  • #14
Het kortsluiting verhaal snap ik. Toch was de meneer die de radiatoren heeft afgesloten ervan overtuigd dat de buizen doorgelust moesten zijn om nog te functioneren. We gaan deze man alleen niet meer bellen voor hulp, omdat we nogal naar zijn geeindigd.

We hebben inderdaad een ELGA warmtepomp met een Intergas HRE ketel. Ik meen dat het een opentherm is.

Van de zomer tijdens het klussen is de thermostaat ervan af geweest. Door een shortcut werd de vloerverwarming geregeld door de ketel en niet door de thermostaat. Omdat we er zelf niet uitkwamen hebben we de nieuwe thermostaat laten installeren door het bedrijf dat ook de warmtepomp heeft geinstalleerd (jaren terug in opdracht van de vorige eigenaar). De jongen die langskwam was slecht geinformeerd en had geen verstand van een warmtepomp. Hij heeft de warmtepomp afgekoppeld en is verder onverrichter zaken vertrokken. Weken later kwam pas iemand anders die wel verstand van zaken had. Alhoewel deze hevig moest bellen met een helpdesk om de warmtepomp en thermostaat weer werkende te krijgen.

Het lijkt er dus op dat het alsnog half werk is geweest, want we zitten in de kou. (Ok, niet overdrijven met een straalkacheltje komen we een heel eind). Kan ik van een bedrijf verwachten aan wie ik de opdracht geef "sluit thermostaat aan" dat ze ook zorgen dat we in een warm huis zitten? Dit gezien het feit dat het probleem zit in de radiatorbuizen. Iets wat niet over het hoofd te zijn is in de woonkamer.

Voor het afdoppen van de Rehau buizen zal inderdaad iemand langs moeten komen, want we hebben de tools niet. Doorbuigen en met een tyrap lijkt mij nog wat spannend. Of is dat een goede tijdelijke optie? Nieuwe radiatoren wilden we medio september gaan plaatsen.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #15
Het moet toch niet zo moeilijk zijn om een installateur te vinden die weet waarover hij praat m.b.t. warmtepompen....
U loopt blijkbaar iedere keer tegen installateurs aan die erg weinig kaas hebben gegeten van deze materie.
Een thermostaat aansluiten is echt een klusje van niks.
Neem contact op met erkende installateur en zoek zeker geen hulp via allerlei sites die "uw klus wel eens even zullen opknappen"
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu